18. března 2018

Co týden dal, aneb čekání na kompetentnost

(ECHO24.cz) Slovo kompetentnost označuje předpoklady konkrétního člověka pro výkon určitého povolání, určité činnosti. Na naší politické scéně se z něj stalo tak trochu zaklínadlo. Používá ho kde kdo a momentálně nejsilnější politické uskupení v ČR, hnutí ANO, na něm dokonce založilo svou úspěšnou kampaň.

Vzpomínáte na hesla jako „tým profíků na magistrátu – prostě ho postavíme“? Ano, už víme, že nepostavili. ANO prodalo voličům iluzi, že oni jsou ti profíci, co mávnutím kouzelného proutku vyřeší všechny neduhy naší země. Je to iluze o čekání na Babiše.

A jeden příklad za všechny? Paní primátorka Krnáčová se minulý týden stala legendární svým rozhovorem pro Novinky.cz, ve kterém vyslovila názor, že doprava v Praze nemá závažnější problém a že Pražané, kteří si na dopravu stěžují, jsou „zpovykaní“. Načasovala to skutečně znamenitě, neboť druhý den po rozhovoru zkolabovala doprava v Praze z důvodu uzavření Husitské ulice na Praze 3. Za své výroky se sice paní primátorka omluvila, ale to až po značné kritice ze všech stran.

Takže pojďme si udělat krátký výčet aktuálních dopravních perliček. Uzavřen Negrelliho viadukt, uzavřen výstup z metra na Náměstí republiky, uzavřen výstup z metra na Andělu, uzavřen podchod u stanice metra Budějovická, uzavřen Libeňský most, uzavřen výstup z metra na stanici Palmovka, zřícená Trojská lávka, uzavřena Ostrovní ulice, uzavřena Londýnská ulice, uzavřena Vinohradská ulice na úseku mezi ulicemi Anglická a Jugoslávská, uzavřena Keplerova ulice, uzavřena Husitská ulice, uzavřena ulice Na Slupi. A to vše ve stavu, kdy o dostavbě klíčového městského okruhu, který by přinesl zásadní ulevení dopravy v centru města, nemůže být ani řeč.

Co si to ti zpovykaní Pražané dovolují? Proč si stěžují, že se nemohou dostat do metra, na autobus či tramvaj, nebo musí trávit hodiny v nekonečných dopravních zácpách? Proč si lidi stěžují, my jako hnutí ANO nemůžeme s ničím nic dělat, vždy za to může někdo jiný.

Jen připomínám, že hnutí ANO mělo poslední roky jenom post primátora Prahy, ministra pro místní rozvoj, ministra financí, ministra dopravy atd. S dopravou a městským okruhem prostě nemohli nic udělat. A vůbec, ahoj lidi, musíte se naučit čekat, Babiš a jeho profíci prostě nemají na všechno čas. Nemohou se věnovat zpovykaným lidem a jejich banálním problémům.

Čekáte na Babiše? Nepřijde. Občas na vás akorát zamává a vymyslí nějaký marketingový trik, když už jsou lidé na náměstích a protestují.

A jedna symbolická perlička na závěr.

Sociální sítě obletěl obrázek protestující studentky z USA za přísnější regulaci zbraní. Dívka drží nápis vyzývající NRA (asociace za práva držitelů zbraní) k tomu, aby se vzdali svých zbraní. Při tom hrdě vystavuje na svém oblečení nápis Moloń labe!

Molón labe! je přitom jedna z nejznámějších řeckých frází. Znamená „Pojď si pro ně!“ a podle pověsti jí měl spartský král Leonidas říci perskému králi Xerxovi, který po něm chtěl, aby složil zbraně. Tato fráze vyjadřuje odhodlání nekapitulovat.

Když nepodlehneme aktivistimu, třeba se i dočkáme návratu kompetentnosti.

Tak pán Bůh s námi a zlé pryč!

Alexandra Udženija

1. místopředsedkyně strany
expertka pro rozvoj ekonomiky a podnikatelského prostředí