5. prosince 2017

Ondráčka na předsedu komise dohlížející na GIBS nepodpoříme

(Radiožurnál) Obsazování sněmovních postů přineslo řadu kontroverzních nominací. Nejnověji jde o návrh komunistů, aby komisi pro inspekci bezpečnostních sborů vedl jejich poslanec Zdeněk Ondráček. Ten v roce 1989 jako policista zasahoval proti demonstrantům. A to je i důvodem, proč nemá například u poslankyně za ODS Jany Černochové podporu.

 
Andrej Babiš požádal komunisty, aby jmenovali jiného kandidáta do čela komise, ti ale jeho žádost odmítli. „Od Andreje Babiše to bylo spíše gesto, volba je tajná, funguje tady koalice, říkejme jí skrytá, nevyslovená, ale funguje jako koalice hnutí ANO, SPD a KSČM,“ říká Jana Černochová.
 
Právě při tajném hlasování nepředpokládá, že by zástupci hnutí ANO nevolili Ondráčka, protože by oslabili svou pozici, kterou mají před klíčovým hlasováním o důvěře vládě.
 
Pozastavuje se také nad tím, proč ministr vnitra Milan Chovanec o předsednictví této komise zájem neprojevil, tam by totiž jako klub občanských demokratů neměli v žádném případě problém s tím, aby ho na tuto pozici podpořili.
 
„Bezpečnost a obrana by neměla být témata, na kterých bychom se měli nějakým zásadním způsobem politicky přít,“ řekla 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS Jana Černochová.
 
„U pana Ondráčka tuto podporu nedáme, na druhou stranu pokud by se měl stát řadovým členem této komise, tak tu podporu mu dáme,“ říká s tím, že je logické, že i komunisté jako strana, která získala nějaké mandáty od voličů, tak má právo sedět v komisi a dohlížet jako kontrolní orgán právě v rámci stálých komisí, ať už je to činnost policie, vojenského zpravodajství, BIS, NBÚ a podobně.
 
„Pana Ondráčka nepovažuji za člověka, který by mentálně, vzdělanostně a zkušenostně neměl na to vést takovou komisi, ale musím podotknout to, co je u mne důležité, že skutečně on je tím symbolem lednových událostí v roce 1989,“ uzavírá.
 

Přepis rozhovoru:

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Vítěz parlamentních voleb, hnutí ANO, zatím nemuselo překonávat vážnější odpor při realizaci svých plánů. Hladce získalo post předsedy Poslanecké sněmovny a prezident Miloš Zeman hodlá jmenovat Andreje Babiše a jeho vznikající kabinet do vládních funkcí. Vláda ale bude muset požádat parlament o důvěru a ta se v Poslanecké sněmovně nerýsuje, spíš naopak. Obsazování sněmovních postů přitom přineslo řadu kontroverzních nominací. Nejnověji vyvolal protesty návrh komunistů, aby komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů vedl jejich poslanec Zdeněk Ondráček. Ten přitom v roce 1989 jako policista zasahoval proti demonstrantům. V parlamentním studiu Českého rozhlasu vítám poslankyni za Občanskou demokratickou stranu Janu Černochovou. Dobré odpoledne.

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Hezký podvečer.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Paní poslankyně, KSČM odmítla přijít s jiným kandidátem do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, přestože ji o to požádal Andrej Babiš. Poslanec Zdeněk Ondráček je podle své domovské strany odborník. Očekáváte se to zatím celkem hladké hlasování obsazování funkcí ve sněmovně tady na tomto jménu možná zadrhne?

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já si myslím, že to bylo od Andreje Babiše spíš takové gesto, protože ta volba je tajná a jak už jsme si tady zažili několikrát v těch posledních dnech, tak tady funguje koalice, říkejme jí skrytá, nevyslovená, jakkoli, ale funguje jako koalice právě hnutí ANO s KSČM a s SPD. Takže pokud si komunisté postavili hlavu, že nedají jiného nominanta, tak dojde k tomu hlasování na půdě Poslanecké sněmovny, tajnému hlasování a tam já nepředpokládám, že by se zástupci hnutí ANO mohli rozhodnout svobodně a nevolit pana Ondráčka, protože by v tom případě oslabili tu svoji pozici, kterou mají před tím klíčovým hlasováním o důvěře vládě.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To znamená, myslíte si, že to hlasování projde hladce, že poslanci ANO nakonec i přesto, že tedy jejich předseda Andrej Babiš vyslovil určitou nelibost tady s touto nominací, budou hlasovat pro tohoto kandidáta?

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Myslím si, že ano. A pan předseda Babiš, budoucí premiér, velmi rád něco vzkazuje přes média. Byli jsme toho jako občanští demokraté svědky, kdy nás vyzýval k tomu, abychom se účastnili jeho vlády a začali makat. Ale ta realita potom v té komunikaci uvnitř s jednotlivými poslaneckými kluby je trošku jiná. Takže jak říkám, beru to jako nějaké gesto do toho veřejného prostoru, aby pan Andrej Babiš možná upevnil nějakou pozici mezi těmi voliči, kteří se úplně neshodují s tím, že tady vládne tato tichá nevyslovená koalice mezi komunisty, hnutím ANO a SPD.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Vy jako představitelka opozice, byť samozřejmě v tuto chvíli ještě je asi brzy mluvit nebo dělit sněmovnu na koalici a opozici, tyto tábory ještě nebyly ustaveny. Vy byste hodnotila členství nebo vedení komise tímto poslancem panem Ondráčkem jak?

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já jsem v minulém volebním období byla členkou této stálé komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Byla jsem i u vzniku vlastně Generální inspekce jako takové. Byla to vlastně vláda Petra Nečase, která tento kontrolní mechanismus ustanovila. V minulém volebním období byl předsedou této komise pan Václav Klučka. Taktéž to byl poslanec tehdy z poziční ČSSD a pod jeho vedením fungovala ta komise velmi dobře. Mě proto velmi překvapuje, že například stále ještě ministr vnitra pan Chovanec z logiky věci v návaznosti na to své předešlé působení tak neprojevil o předsednictví této komise zájem. Myslím si, že v tomto ohledu by to bylo pro všechny kolegy v Poslanecké sněmovně pochopitelné a tam bychom samozřejmě i jako klub občanských demokratů neměli v žádném případě problém s podporou pana Chovance na tuto pozici. U podpory pana Ondráčka, k tomu se vyjadřoval dneska pan předseda Stanjura na tiskové konferenci, tam tu podporu nedáme. Na druhou stranu, pokud by se pan poslanec Ondráček měl stát řadovým členem této komise, tak tu podporu mu dáme, protože je samozřejmě logické, že i komunisté jako strana, která získala nějaké mandáty od voličů, tak má právo sedět v komisi a dohlížet jako kontrolní orgán právě v rámci těchto stálých komisí, ať už je to činnost policie, Vojenského zpravodajství, Bezpečnostní informační služby, NBÚ a tak dále.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
A bude případné předsednictví pana poslance Ondráčka v této komisi jenom jakýmsi symbolem, který vzbudil pozornost nebo vzbudil nelibost? Anebo mohou ty důsledky podle vás být i závažnější? Přece jenom Generální inspekce bezpečnostních sborů je organizace, která vyšetřuje případné přehmaty policie, přehmaty bezpečnostních orgánů a jako taková musí mít důvěru občanů, potažmo důvěru parlamentu, aby se s tímto úkolem mohla vyrovnat zdárně.

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já si myslím, že určitě je jméno pana Ondráčka tím symbolem toho minulého režimu. Na druhou stranu musím říct, že z hlediska odbornosti pana Ondráčka, ať už jeho působení na ÚOOZ nebo i co jsem měla s ním zkušenost z minulého volebního období, kdy častokrát na půdě Poslanecké sněmovny jsme se v některých názorech, ať už se to týkalo služebního zákona nebo nějakých záležitostí týkajících se obrany či bezpečnosti, tak v hodně otázkách jsem se s ním shodovala, co se týče nedostatečného vybavení, co se týče nedostatečného ohodnocení a nějakých návrhů změn. Takže já pana Ondráčka rozhodně nepovažuji za člověka, který by mentálně, vzdělanostně, zkušenostně neměl na to vést takovouto komisi. Ale musím podotknout to, co je pro mě důležité a co u mě převáží a převažovalo to tak vždycky, že skutečně on je tím symbolem těch lednových událostí v roce 89. Někde jsem zaregistrovala, snad to nebylo v Českém rozhlase, že někdo mylně reprodukoval ten jeho zákrok, že se to týkalo 17. listopadu. Ne, byl to Palachův týden.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ano. Kromě poslance Ondráčka vzbudil asi největší kontroverze poslanec za stranu Svoboda a přímá demokracie Radek Koten v čele bezpečnostního výboru. On sice samozřejmě není žádným symbolem něčeho předlistopadového, ale je to člověk, který na svém Facebooku sdílí různé zprávy z konspiračních webů, figuruje v různých skupinách protizápadně namířených. Vy jste členka bezpečnostního výboru. Jak hodnotíte nebo jak bude fungovat tento výbor, jak bude vypadat jeho činnost v čele s tímto poslancem, pokud jste ho měla možnost poznat?

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Po zveřejnění jedné fotografie z práce z výkonu vojenské služby pana Kotena se i on po zveřejnění této fotografie stal stejným symbolem, jako je pan Ondráček, protože on skutečně působil a vojančil jako pohraničník. Takže to samozřejmě v řadě z nás evokuje tu éru minulou, kdy jenom právě na té hranici bezprostředně, kde pan Koten sloužil, tak bylo zavražděno minulým režimem několik desítek lidí. On se tím chlubil.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Na druhou stranu, on, jestli se nepletu, tam byl jako voják základní služby.

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Ano, ale on se tím chlubil na Facebooku, mě se to možná dotklo víc než nějaké jeho chiméry s mikrovlnnou troubou a s jinými hloupostmi, musím to tak říct. Takže tohle si spíš myslím, že pro spoustu lidí opět stejně jako u pana Ondráčka bude ten symbol. Na druhou stranu já nechci hodnotit to, jaký pan Koten v tom výboru bude, jakým bude předsedou. Myslím si, že každý z těch nových kolegů by měl dostat šanci nějakým způsobem, a nechci tomu říkat sto dní hájení, ale nějaký dostatečný časový úsek pro to, aby pochopil ty procedury, aby některé záležitosti, které skutečně se nenaučíte ani po čtyřech letech, tak aby si tito lidé zažili. Já jsem i sama na tom výboru pro bezpečnost, který jsem řídila, protože jsem vlastně zůstala z těch starých členů výboru pro bezpečnost jediná z té staré sestavy v minulém volebním období, tak jsem nabídla kolegům napříč politickým spektrem pomoc, radu, nějaké své zkušenosti...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Já se vás...

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Protože skutečně...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Já se vás právě proto na to ptám, protože...

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
...bezpečnost a obrana by neměla být témata, na kterých bychom se měli nějak zásadním způsobem politicky přít.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Já se vás právě proto na to ptám, protože vy jste odbornice, dlouhodobě se této problematice věnujete jako politička a vy určitě dokážete odhadnout, do jaké míry třeba může přítomnost člověka, který se v bezpečnostních otázkách neorientuje, činnost toho výboru paralyzovat a do jaké míry to může znamenat nějaké ohrožení bezpečnosti, byť samozřejmě nikdo si nic takového nepřejeme. Ale přece jenom je to výbor, který má pod sebou také například kontrolu tajných služeb a je možné, je představitelné, že prostě někdo v jeho čele, kdo nebude důvěryhodným partnerem, třeba pro tajné služby, může nějakým způsobem narušit fungování toho, co až dosud fungovalo dobře.

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Není to výbor, který má pod sebou kontrolu zpravodajských služeb. Zpravodajské služby mají právě ty stálé komise, ať už to je komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby nebo to je NBÚ nebo to je Generální inspekce bezpečnostních sborů nebo to je takzvané velké ucho a nově to bude USZI od ledna. Tak toto jsou ty stálé komise, které kontrolují. Takže tam nepředpokládám, pokud pan Koten neprojeví zájem být řádným členem těchto komisí, tak k těmto informacím on se nedostane. Na druhou stranu, jak říkám, samozřejmě že celá řada záležitostí, které se na výboru pro bezpečnost projednává, tak jsou v neveřejném režimu. Ten výbor se uzavírá, my jsme vázáni mlčenlivostí a já budu pevně doufat a věřit, že všichni kolegové bez ohledu na to, z jakého jsou stranického uskupení, hnutí, tak že toto budou respektovat. Já jsem hodně hrdá na to, že v tom minulém volebním období ani ve výboru pro bezpečnost, ani ve výboru pro obranu, anebo v těch stálých komisích, ve kterých jsem byla, tak žádné informace neutíkaly a skutečně tady každý, pokud ten dokument byl vyhrazený a my jsme s ním byli seznámeni, tak to respektovali. A to je moje přání na kolegy, aby takto fungovaly tyto výbory i komise v příštím volebním období též.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu mluvím s poslankyní Občanské demokratické strany Janou Černochovou. Vy povedete obranný výbor, výbor pro obranu. Jaké budou vaše priority v jeho čele?

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Celou řadu věcí, které bych chtěla změnit, tak už jsem avizovala v minulém volebním období, kdy jsem ve výboru pro obranu působila. Chtěla bych nadále posouvat někam jednak samozřejmě modernizaci Armády České republiky, jednak i ty personální otázky, protože můžete mít úžasnou techniku, můžete mít skutečně nejmodernější technologie, ale pokud nemáte kvalitní lidi, dobře zaplacené lidi, dobře vycvičené lidi, dobře oblečené lidi, tak vám to je k ničemu. Takže to jsou věci, na které bychom měli určitě dohlídnout, dbát o to, aby skutečně se nedělo to, že si vojáci budou stěžovat na to, že nemají balistickou ochranu, že nemají základní vybavení sami na sebe.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Což, pokud se nepletu...

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Což se dělo.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Což, pokud se nepletu, má být i jedna z priorit nové pravděpodobné ministryně obrany Karly Šlechtové, která na toto ministerstvo přechází z místního rozvoje. Už jste s ní mluvila o prioritách ze své pozice šéfky výboru pro obranu?

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Zatím nebyla příležitost, protože vlastně po té volbě minulý týden jsme se dneska potkaly před malou chvílí poprvé, pozdravily jsme se. Myslím si, že určitě k té schůzce, kdy si řekneme nějaké své představy, dojde. Ještě k těm prioritám, které, když jste se mě ptal v té předešlé otázce, za svoji prioritu dlouhodobě považuji také jednu věc, která je vlastně takovým bodem nula k tomu, co jsem říkala. Začít s nějakou výchovou de facto ochrany obyvatelstva už na základních školách a tady by to mělo být mezi resorty školstvím, spravedlnosti, obrany, vnitra a to jsem také po tom volala už v tom minulém volebním období, kdy by se, řekněme, na druhém stupni základních škol a na středních školách v podobě nějakého bootcampu měly odehrávat nějaké výcvikové programy, aby už od toho mladého věku děti věděly, jakým způsobem se mají zachovat v případě například živelných katastrof, protože skutečně nechceme si připouštět to, že by nám někdy mohl hrozit nějaký teroristický útok. Na druhou stranu nemůžeme to vyloučit a štěstí přeje připraveným, a to nejenom těm dětem, ale i těm pedagogům. Takže tohle je další velký cíl, který bych si chtěla vytknout v tomto volebním období.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Pokud na vaše priority přistoupí pravděpodobná vláda Andreje Babiše a tam těch věcí, ve kterých se programy ODS a ANO do jisté míry překrývají, je celkem dost. Například zvyšování výdajů na obranu až tedy do té úrovně dvou procent HDP. Pokud se na těch prioritách shodnete, budete vy v ODS prosazovat, aby takové vládní návrhy vaše strana podpořila? Protože pokud vznikne menšinová vláda, pak bude hledat podporu ad hoc pro jednotlivé návrhy.

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Nebudeme měnit nic na tom, co jsme dělali už v minulém volebním období jako opozice, kdy jsme podporovali ty návrhy, které skutečně posouvaly obranu naší země někam dál, ať už to byly nábory, změna zákona o vojácích z povolání nebo to byly právě ty mé návrhy, které se týkaly dvou procent HDP nebo zjednodušeného vysílání vojáků například na záchranu rukojmí do misí. Takže tohle to v tom...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Tohle budete...

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
V tomhle tom ohledu stoprocentně mohou s našimi hlasy počítat.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Na moje otázky odpovídá poslankyně Občanské demokratické strany a předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová. Zítra má přijít v Senátu na pořad novela ústavního zákona o bezpečnosti, kterou jste vy ve sněmovně prosazovala a prosadila spolu s ministrem vnitra Chovancem. Jedná se o tu kontroverzní novelu, která dává občanům České republiky, pokud by tedy byla schválena, právo pro obranu země nosit, nabývat a nosit zbraně. Čekáte nějaký konkrétní výsledek hlasování v Senátu?

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já nejsem senátorka, já jsem poslankyně, takže já neumím odhadnout, jaká atmosféra panuje v tom Senátu. Co vím, tak když jsem se bavila s naším místopředsedou ODS, panem senátorem a předsedou klubu senátorů Vystrčilem, tak moji kolegové z ODS tuto normu podpoří, stejně jako jsme ji podporovali my na půdě Poslanecké sněmovny. A jaké další názory jsou v jednotlivých senátorských klubech, to v tuto chvíli skutečně já nevím.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Zatím tu novelu v Senátu zamítly pouze výbory. Byl to konkrétně ústavně právní výbor, výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a stálá komise Senátu pro ústavu, která ve své analýze napsala například větu: „Ústavní úprava práva držet zbraně je komparativně zcela unikátní. Najdeme ji v USA, Guatemale, Mexiku, Haiti a možná v Íránu v závislosti na interpretaci.“ Vy jste navrhla tuto novelu. Proč podle vás Česká republika potřebuje něco, co prakticky žádné jiné země nemají?

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
A proč ne? Poláci mají, že podporují a mají to ve své ústavě, že budou podporovat malé zemědělské podniky. Prostě u nás ta tradice je velká, ten stát v minulosti se nezachoval, teď myslím v té minulosti 20. století, ať už to bylo za protektorátu Čechy a Morava nebo za komunistického režimu, tak se nechoval ke střelecké komunitě dobře. De facto odebírání zbraní probíhalo způsobem, který s demokracií nemá co společného. Takže pokud jsme se my po roce 89 někam posunuli, tak já v tom nevidím žádný problém. Tady skutečně existuje přes 300 tisíc lidí, kteří nepáchají žádnou trestnou činnost, v těch statistikách dlouhodobě počet trestných činů spáchaných s legálně drženou zbraní se rovná de facto promile.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ale promiňte, ale když...

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Takže nevidím jediný důvod, proč bychom těmto lidem neměli dát formou ústavního zákona důvěru a jasnou deklaraci, že ten stát o nich ví. Ten stát s nimi počítá a ten stát nemá problém se za ně postavit i v rámci některých bojů Evropské komise.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ale když se ptáte, proč ne, tou protiotázkou, tak přece ta změna musí reagovat na nějakou nutnost, která vyvstala, která zřejmě doteď nutná nebyla, protože o žádné takové novele se vůbec nemluvilo až dosud. A ta otázka proč ne, tedy by byla logická z vaší strany ve chvíli, kdyby, kdyby tady takováhle nutnost byla nebo nějaký důvod, ale na ten důvod se já vás právě ptám.

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Pane redaktore, máte pocit, že to bezpečnostní prostředí se neproměňuje v Evropě, ve světě? Že to, co jsme si možná před 10 lety mysleli, že nebude potřeba, tak že teď se ta situace nezměnila? Tady je celá řada lidí, a to souvisí i s nějakou tou diskusí, která se bude týkat a bohužel to nešťastně nazývají brannými spolky. Já jsem mimochodem na výboru pro bezpečnost prosila, ať se to nenazývá branné spolky, protože to evokuje v lidech, že to pouze bude sdružovat lidi, kteří budou držet zbraně. Ne. Tady v minulosti fungovaly velmi dobře různé spolky, které na dobrovolné bázi nabízely tomu státu nějakou součinnost, ať už to byli radioamatéři, piloti, ať už to byli střelci, potápěči.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ale o těch spolcích přece není řeč. Tady je řeč o ústavním...

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Ale to souvisí i s tím ústavním dodatkem, protože samozřejmě krok A je ústavní dodatek a další vedle toho paralelní věc, která probíhá a já jsem za to ráda, tak je ta debata o tom, jakým způsobem by lidi, kteří budou mít garantováno v ústavě, jak pevně věřím, to právo na zbraň, tak ten stát může využít a jakým způsobem oni mohou tomu státu pomoct.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Dvacítka Radiožurnálu je u konce. Jana Černochová, poslankyně Občanské demokratické strany, byla jejím dnešním hostem. Díky za vaše odpovědi.

Jana ČERNOCHOVÁ, poslankyně /ODS/:
Já děkuji za pozvání. Na slyšenou.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Všem, kdo náš rozhovor poslouchali, děkuji za zájem a pozornost. Užijte si zbytek dne. Z parlamentního studia se loučí Jan Moláček.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2