29. listopadu 2017

ODS Praha : Špatný rozpočet v dobrých časech

(www.ods.cz/region.prazsky) Návrh rozpočtu hlavního města na rok 2018 je podle ODS špatný a nedůvěryhodný. Neřeší klíčové investice pro rozvoj Prahy a pokračuje v nezodpovědném zvyšování běžných výdajů. Výrazně rostou dotace, s posílením výdajů na údržbu veřejné zeleně či komunikací se v návrhu naopak prakticky nepočítá. Proto ho zastupitelé ODS nepodpoří.

„Je to špatný rozpočet sestavený v dobrých časech. Díky hospodářskému boomu má Praha meziročně o 7,5 miliardy vyšší výnosy z daní. Koalice Zelených, ČSSD, ANO, STAN a KDU-ČSL chce ale opět hlavně zvýšit fixní náklady. Přitom během její vlády vyskočily běžné výdaje o neuvěřitelných 30 procent. Nevidím žádnou snahu o efektivitu. Na to může Praha v budoucnu doplatit,“ komentuje návrh rozpočtu na příští rok předseda pražské ODS Tomáš Portlík.

„Rozpočet prakticky nepočítá s dostavbou obou okruhů a radiál nebo vybudováním nových škol a školek. Evergreenem jsou bohužel opět P+R parkoviště, na která půjde jen zanedbatelných 130 milionů. Ani blížící se komunální volby nepřinutily koaliční radní přemýšlet nad tím, co Pražáci opravdu potřebují,“ dodává Portlík.

„Zastupitelé ODS návrh rozpočtu nepodpoří. Rozhodně to není proinvestiční rozpočet, jak se nám snaží namluvit stávající koalice v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou. To, že do kolonek rozpočtu nakreslili čísla na investice, neznamená, že je opravdu proinvestují.  Jen z letošních investic se do příštího roku převádí 5 miliard, tedy třetina investičního rozpočtu. A stejný model se opakuje od začátku této koalice. Jsem skeptická, že to bude v roce 2018 jinak,“ kritizuje slabou investiční politiku magistrátu předsedkyně pražských zastupitelů ODS Alexandra Udženija.

Příkladem nesplněných plánů jsou podle Udženije právě P+R parkoviště, kde se nerealizovalo 90 % plánovaných investic nebo u protipovodňových opatření, kde je to skoro celá suma 115 milionů korun. „Je alarmující, že na různé provozní dotace má jít o 15 % víc, ale třeba u údržby veřejné zeleně nebo chodníků a komunikací žádný nárůst nevidíme,“ dodává Udženija.