16. listopadu 2017

O přerozdělování migrantů radši za zavřenými dveřmi, vzkázali europoslanci

(www.ods.cz) Dalekosáhlé změny unijních pravidel pro žadatele o azyl se nemají dohadovat veřejně na plénu Evropského parlamentu, ale raději za zavřenými dveřmi, jen mezi několika zástupci z unijních institucí. Ve Štrasburku o tom rozhodla většina poslanců tvořená lidovci, socialisty a liberály.

Pro žadatele o azyl nyní platí povinnost registrovat se v první evropské zemi, do které přijedou. Reforma, kterou navrhují někteří europoslanci, by ale dosavadní tzv. Dublinský systém nahradila trvalým a povinným přerozdělováním, bez jakéhokoli horního limitu.
 
„Již několik let upozorňujeme na to, že Evropská unie nemá a nesmí mít právo nařizovat členským státům, komu na svém území udělí povolení k pobytu,“ oponuje šéf Aliance konzervativců a reformistů v Evropě Jan Zahradil. „Aktuální návrh jde ale přesně opačným směrem. Unijní azylová agentura má dostat úkol rozvážet žadatele po evropských státech. Kdo se bude zdráhat, má přijít o evropské fondy. Jde o tak zásadní změny, že jejich projednávání se musí odehrávat veřejně, ne skrytě, mezi několika málo lidmi.“
Jan Zahradil

předseda ACRE
europoslanec
expert pro zahraničí