2. října 2017

Zastavte už toho Babiše, vyzývají mě lidé na ulici

(www.prazskypatriot.cz) Poslanec ODS Marek Benda se pokusí ve volbách za necelé tři týdny obhájit svůj mandát. Na pražské kandidátní listině občanských demokratů je na šesté pozici. S jakými tématy se snaží oslovit voliče? Na co by se v dolní komoře Parlamentu v následujících letech zaměřil? Na tyto a další otázky odpovídal serveru Pražský patriot.


Před čtyřmi lety Vám voliči dali přes 5300 preferenčních hlasů a z desátého Vás posunuli na čtvrté místo. Letos kandidujte ze šestého místa. Myslíte, že Vám současná pozice na kandidátce bude stačit, abyste se do Poslanecké sněmovny dostal?
 
Věřím, že ta pozice bude stačit. V roce 2013 jsme získali v metropoli čtyři mandáty, a to byla ODS v krizi a na úplném dně. Nyní jsme někde jinde, snad v Praze získáme alespoň šest mandátů. A také doufám, že mě lidé budou opět podporovat svými hlasy a posunou výše. V Praze jsou tři subjekty, které se mohou utkat o vítězství – ODS, ANO a TOP 09. A já věřím ve vítězství ODS.
 
Na jaká témata se zaměřujete?
 
V kampani je to vždy kombinace toho, co říkám za sebe a co za ODS. Snažím se, aby to bylo ve vyvážené rovnováze. Moje ústřední heslo je svoboda a odpovědnost. Chci bojovat o to, abychom byli svobodní. Když jsme svobodní, za tento stav si sami odpovídáme a nemůžeme si na nikoho stěžovat, že se nemáme tak, jak bychom chtěli. Abychom byli nadále svobodní, považuji za nutné provést deregulace a škrtnout řadu zákazů, kterými stát svobodu svých občanů omezuje.
 
Můžete být konkrétní?
 
Program ODS má 190 bodů a třetina je to, co zrušíme, pokud nám k tomu voliči další potřebnou sílu. Zkusím stručně: EET, kontrolní hlášení DPH, protikuřácký zákon, registry, co se o nás vedou. Stát se chová jako otesánek, jeho moc je potřeba omezovat.
 
Dlouhodobě se zaměřujete i na podporu rodiny. Co by stát měl dělat, aby se pro rodiny vytvořilo dobré prostředí?
 
Z hlediska podpory rodiny a dětí jsme na tom nejlépe z celé Evropy. Musíme se tedy spíše snažit, aby stát do rodin moc nezasahoval. Aby stát nevymýšlel nové typy rodin, aby nerozbíjel klasickou rodinu. Táta, máma a jejich děti je ideál. A ne singles, žití na hromádce, stejnopohlavní páry. Pak je veřejná diskuse zaměřena proti rodině a Parlament by se měl takovým diskusím a vymýšlení nové legislativy bránit.
 
Do voleb zbývá pár týdnů. Kde se s Vámi lidé mohou osobně setkat?
 
Lidi nemůžete tahat za sebou, na politiku se už nechodí. To možná platilo v devadesátých letech. Nyní musíte za lidmi chodit vy. Po Praze jezdí modré auto ODS, a když to jde, tak se k němu jako kandidáti připojujeme. Až do voleb budeme hodně v ulicích, já osobně v Praze 4, se kterou jsem spjat.
 
Jakou cítíte náladu ve společnosti před volbami?
 
Neodvažuji si dělat hlubší analýzu, ale z toho, jak chodím po pražských ulicích, tak nálada vůči ODS je lepší, je to nesrovnatelné, jako bylo v roce 2013. Tehdy jsme dostávali rány ze všech stran. Dnes je to obráceně. Zastavují mne lidi na ulic a ptají se mě, kdy konečně zastavíme Babiše, kdy zmírníme zákaz kouření. Taková ta naděje, že ODS jde o svobodu, mezi lidmi je. Proto věřím, že bychom mohli volby v Praze vyhrát.
 
Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že se po volbách ODS určitě nespojí s ANO, ať už bude hnutí s Babišem či bez něj. Je to ve straně většinový názor?
 
Tento názor je v ODS naprosto jednotný. Jestli se v médiích objevily o našem přístupu k Babišovi a jeho hnutí pochybnosti, tak přicházely vždy zvenčí, byla to jakási snaha nás onálepkovat a tím poškodit. S panem Babišem se jednat nedá, nevěříme mu, je to nedůvěryhodný predátor, který chce vše pohltit pro sebe. S takovými lidmi se nedá vyjednávat o slušné správě státu. Nevěříme, že hnutí ANO bez něj dokáže fungovat samostatně.
 
S dvouletou přestávkou jste poslanec od vzniku samostatného Česka. Dala by se podle Vás efektivita a reputace Poslanecké sněmovny nějak zlepšit?
 
Obecně vzato, čím jsem starší, tak jsem příznivec staré britské zásady. Žádný občan si nemůže být jist svým životem, majetkem ani svobodou, dokud Parlament zasedá. Z tohoto hlediska si myslím, že zvyšovat efektivitu zákonodárných sborů je spíše omyl, než cesta k něčemu rozumnému. V Parlamentu se spíše mají střetávat ideje, názory, má se vést veřejná společenská diskuse. Není cílem rychle přijímat zákony, snažit se o jejich co největší počet. Končící volební období vypadalo neefektivně, ale přesto bylo přijato téměř 400 zákonů. To je 100 zákonu na rok, což považuji za strašné. My se spíš musíme snažit zákony a příkazy rušit. ODS bude po volbách šetřit novými zákony.
 
Když jste hovořil o rušení omezení, zmínil jste takzvaný protikuřácký zákon. Mezi politiky patříte mezi jeho největší kritiky. Co byste chtěl na normě především změnit?
 
Nejdřív musím podotknout, že v tuto chvíli nejsem ve střetu zájmů, protože jsem již před více než půl rokem přešel na systém zahřívaných cigaret bez kouře.
 
Přesto považuji za nutné bojovat za svobodu zapálit si. Zformuloval jsem čtyři základní zásady, které považuji za potřebné udělat.
 
1. Povolit kouření tam, kde se nepodává jídlo (výčepy, bary).
2. Povolit kuřárny. Oddělený prostor bez obsluhy je rozumný.
3. Do nějaké podlahové plochy dát svobodu majitelům, aby se sami rozhodli, zda se v jejich podniku bude kouřit, či ne.
4. Sejmout z hospodských odpovědnost za nalévání opilým lidem, kteří pak budou dělat věci, kterými ohrozí ostatní. To je velká a absurdní buzerace státu. Vy přece nemůžete odpovídat za to, co někdo udělá, když odejde z vaší hospody.
 
Můžete slíbit, že se realizaci těchto bodů pokusíte zasadit?
 
Ano, již jsem se k tomu veřejné zavázal. Hned po volbách, pokud budu zvolen, to předložím. Neskromně říkám, že díky svým zkušenostem bych měl být schopen toto minimum prosadit. Můžeme se bavit i o dalších bodech, ale tato čtyřka je základní minimum.
 
Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR