8. února 2016

Dnešní blokace magistrály ze strany taxikářů je důsledkem nečinnosti primátorky Krnáčové

Tisková zpráva předsedy pražské ODS k blokaci magistrály a situaci v taxislužbě.

Na jaře minulého roku primátorka Krnáčová vítězně oznamovala vyřešení problémů s nepoctivými taxikáři. Její řešení ale nespočívalo v přísnějším a hlavně účinnějším trestání těch nepoctivých, ale v nastavení dalších povinností a zkoušek na všechny bez rozdílu. Stávkovou pohotovost taxikářů tehdy mírnila veřejným slibem, že dojde k navýšení hranice maximální ceny za jeden kilometr a že se započne diskuze k systémovému a dlouhodobému řešení.

 

Primárním problémem totiž není maximální cena. Nerovná situace mezi taxikáři a tzv. soukromými smluvními dopravci včetně těch využívajících mobilní aplikace je dlouhodobě neudržitelná a řeší ji většina evropských měst. Moderní technologie přináší do tohoto odvětví nové principy podnikání a je proto nutné řešit problém společně s ministerstvem dopravy a dalším orgány. Praha by měla být moderátorem této diskuze. Konkurence musí být zachována, ale podmínky musí být stejné pro všechny.

 

Jenže jako obvykle zůstalo jen u planých slibů paní primátorky. Od svých tehdejších veřejných slibů a prohlášení nic konkrétního pro vyřešení situace neudělala. Dnes dokonce alibisticky tvrdí, že taxikáři měli přijít s vlastním návrhem pravidel, přitom sama slavnostně v srpnu minulého roku oznamovala vznik dvou taxi komisí, které měly připravit návrh řešení.

 

“Žádnou nátlakovou akci neschvaluji, ale dnešní zablokování magistrály má skutečně smutný důvod. Není to o tom, že by Adriana Krnáčová prosazovala politiku, která se taxikářům nelíbí. Jde o to, že Adriana Krnáčová opět strčila před problémy hlavu do písku. Pořekadlo, kdo nic nedělá nic nezkazí, ale při řízení Prahy skutečně neplatí,” říká Filip Humplík.

Filip Humplík

předseda pražské ODS, zastupitel ZHMP

Štítky:
tisková zpráva