20. dubna 2016

25 let ODS

Občanská demokratická strana v těchto dnech slaví dvacet pět let své existence. V životě člověka to je období, které dělí jednu generaci od druhé. V moderní české historii je pak čtvrtstoletí doba, která dokonce překračuje jednotlivé kapitoly významných politických a společenských změn. Dvacet pět let ODS také úzce souvisí s obnovou demokratického uspořádání naší společnosti a tržního ekonomického prostředí.

 
ODS je strana, kterou 20. a 21. dubna 1991 sjednotilo hluboké přesvědčení, že jedině svobodná společnost, tradiční zastupitelská demokracie a svobodný trh nám mohou zajistit dobrou budoucnost. Jsme stranou, jež úspěšně provedla Českou republiku cestou transformace k standardní parlamentní demokracii a tržnímu hospodářství. ODS stála v čele pěti vlád pod vedením tří našich premiérů, stala se stranou se silnou základnou v komunální a regionální politice, zastupovali nás úspěšní hejtmani, dnes se opíráme o stovky úspěšných primátorů a starostů. Vedení strany se vždy mohlo spolehnout na každodenní práci našich senátorů, poslanců a europoslanců. V Evropské unii jsme součástí nejdynamičtěji rostoucího konzervativněreformního křídla.
 
Žádná jiná pravicová strana u nás takovou tradici nemá, buďme na ni hrdí. Za dvacet pět let života ODS pochopitelně zaznamenala i neúspěchy a nedávno prošla hlubokou krizí. Byli jsme odepisováni, média předvídala naši politickou smrt, mnozí nám ji i přáli. Dopadlo to ale jinak. Poučili jsme se ze svých chyb a opět zvedli hlavy. Krizi a selhání máme za sebou, nyní nabízíme zase jen dobrou politiku.
 
ODS je moderní pravicová strana, přináší nová témata a návrhy řešení pro Českou republiku 21. století a pro všechny aktivní a odpovědné lidi. Jsme zárukou prosperity a zdravé a nezadlužené budoucnosti České republiky. Věříme v kreativitu a odpovědnost jednotlivce. Žádná jiná politická síla v této zemi tak důsledně nehájí lidskou svobodu a dobré podmínky pro podnikání i rozvoj rodinného života. Stejně silně hájíme zájmy ČR v Evropě a víme, jak zajistit naši bezpečnost. Klademe důraz na euroatlantické spojenectví a víme, jak změnit Evropskou unii, aby jednotlivé státy neoslabovala, ale naopak posilovala.
 
Máme silné kořeny, dlouhou tradici a pevné hodnoty. Co je však nejdůležitější – máme víru v dobrou budoucnost této země. A ta by nebyla možná bez víry v sebe sama. ODS dobře ví, kam jde a že jde správným směrem. Děkuji, že po této cestě jdete s námi, a nám všem a Občanské demokratické straně především přeji dalších úspěšných nejméně 25 let.
 
prof. Petr Fiala

předseda strany

Štítky:
ODS