11. března 2016

Klinika nadále pokračuje v porušování zákona - jde o zásadní principiální problém

Tisková zpráva pražských zastupitelů ODS k vývoji v kauze KLINIKA

Sociální centrum Klinika by se mohlo přestěhovat do budovy bývalých jeslí ve Znojemské ulici na Praze 4. S tímto návrhem včera přišli náměstek primátorky Petr Dolínek a bývalá radní pro školství a sociální věci Irena Ropková. Zástupci Kliniky to dnes odmítli s tím, že „chtějí prostě zůstat v objektu na Praze 3 a že si neumí představit působit mezi paneláky na Praze 4.“

Jako členové ODS naprosto odmítáme obě varianty. Považujeme za nutné zdůraznit, že pražská ODS prostřednictvím svých členů, zastupitelů, radních či starostů vždy podporovala řadu neziskových organizací, které pomáhají seniorům, hendikepovaným, studentům, rodinám a dalším potřebným.

Avšak tzv. Klinika od počátku své existence postupuje na Praze 3 nezákonně, nedodržuje při své činnosti řadu předpisů a vyvíjí na své okolí politický a mediální nátlak. Situace se v posledních měsících natolik vyhrotila, že aktivity kolem Kliniky vyvolávají zejména bezpečnostní otázky. Stává se totiž nejen mediálním místem střetu mezi radikálními a extrémistickými politickými proudy. I proto se Klinika dostala do zprávy ministerstva vnitra o extremismu.

ODS vždy prosazovala a bude prosazovat myšlenky demokracie, svobodu jedince a solidaritu s potřebnými. Zároveň ale nemůžeme rezignovat na dodržování tradičních hodnot a pravidel, obrany právního státu, spravedlnosti, lidských práv a ochrany soukromého majetku a suverenity všech občanů.

Alexander Bellu, zastupitel hl.m. Prahy a místostarosta Prahy 3:

Klinika za podpory Strany zelených Praha 3 vyzývá k občanské neposlušnosti a porušování zákonů. Jako místostarosta Prahy 3, kde se Klinika nyní nachází, a kde jim vypršela smlouva, jsem podrobně seznámen se všemi detaily a vývojem celé kauzy od počátku. Z dostupných informací, zkušeností a na základě reakcí občanů Prahy 3 jsem přesvedčen, že dochází k zneužívání situace ze strany zástupců Kliniky, některých politiků a aktivistů, a toto účelové citové vydírání všech občanů resolutně odmítám. Volné prostory v Praze by se měly primárně využívat pro aktivity organizací naplňující obecný veřejný zájem nikoliv podporující radikální politické skupiny.”

Filip Humplík, předseda pražské ODS:

Pražská Sociální demokracie opět slibuje rozdávat z cizího. Petr Dolínek nabízí "Klinikářům" budovu na Praze 4, aniž by o tom s kýmkoli mluvil nebo jednal. Ti to s grácií odmítli, přeci nebudou mezi paneláky. Proč jim tedy Petr Dolínek nenabídne prostory  třeba v Lidovém domě? Pečuje snad někdo podobným způsobem např. o skauty a další desítky různých spolků a sdružení? Z jakého důvodu se Klinika stala takto privilegovanou?”

Alexandra Udženija, předsedkyně klubu zastupitelů ODS:

Většina městských částí se potýká s nedostatkem předškolních zařízení. Nalézt volné místo např. v městských jeslích je po celé Praze téměř nemožné. Naprosto nesouhlasím s tím, aby objekty ve vlastnictví Prahy, které mohou sloužit ke vzdělávacím účelům či předškolní výchově, byly pod neopodstatněným nátlakem “poskytovány” squatterům, mezi kterými se pohybují osoby podezřelé z extremismu.”

Štítky: