NovinkyOS Liberec

#ODS Liberec Živě

ODS

Petr Fiala: „Zde končí žerty, protože když se vláda nevzbudí, tak po ní zůstane jen hromada řečí, ale ani jedna podstatná reforma a za námi budou ztracené roky.“

ODS

„Pro mě je to potěšující, že po všech obrovských peripetiích a množství jednání se konečně našel průsečík mezi oběma společnostmi. A jsem rád, že krajská nemocnice opět pomáhá ve Frýdlantském výběžku poté, co tam vloni v létě začala zajišťovat lékařskou pohotovost,“ uzavřel Přemysl Sobotka.

ODS

ODS: Ve Sněmovně chceme zrušit další vlny EET 16. dubna 2019 Občanští demokraté chtějí ve Sněmovně zamítnout další vlny EET. Nástroj podle nich jen zatěžuje podnikatele a jeho přínos do státní kasy je zanedbatelný. ODS chce také prosadit, aby na investiční pobídky dosáhly jen malé a střední firmy, sladění zrušení karenční doby se zavedením e-neschopenek a zavést tzv. tabulku povinností. „Dnes budeme také projednávat rozšíření EET na dalších více než 750 oborů činností. Mezi nimi je třeba předškolní a umělecké vzdělávání, nebo sociální práce, např. terénní sociální služby. Senioři byli často zvyklí za tyto služby platit v hotovosti z důchodu, který jim domů nosila pošta, nyní tyto platby budou muset vykonávat bezhotovostně, nebo si poskytovatel sociálních služeb pořídí EET zařízení pro všechny své pracovníky. Vznikající situace je naprosto absurdní. Proto předložíme více než 750 pozměňovacích návrhů, které navrhnou vyřadit postupně všechny obory činnosti z povinnosti EET. Naším cílem je, aby každému poslanci bylo jasné, na koho má EET dopadnout a aby musel svým hlasováním ukázat, jak se k rozšíření na danou činnost staví,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Budeme chtít také zrušit účtenkovou loterii, omezit EET pouze pro plátce DPH, rozšířit možnosti evidence v offline režimu pro všechny neplátce DPH, zrušit povinnosti podávat pravidelné hlášení finanční správě, snížit pokuty za porušení povinností vyplývajících ze zákona o EET a u kontrolního hlášení a prodloužit lhůty u kontrolního hlášení,“ uzavřel Stanjura. „Investiční pobídky vytvářejí neférové konkurenční prostředí. Z jejich výhod těží většinou velké a zahraniční firmy, kterým se daří na úkor malých a středních podniků. ČR by měla firmy lákat na nízké daně, stabilní a přátelské podnikatelské prostředí a kvalitní infrastrukturu. Takové podmínky pomůžou všem, ne jen vybraným. Proto jsem podal návrh, který investiční pobídky ruší. Pokud by se ho nepodařilo prosadit, nabízíme také variantu omezení působnosti investičních pobídek pouze pro malé a střední podniky. Právě ty jsou totiž motorem ekonomiky,“ uvedl poslanec Vojtěch Munzar. Zmatečné prosazování elektronických neschopenek se snaží napravit místopředseda sněmovního sociálního výboru Jan Bauer: „Celý systém e-neschopenky se snaží od začátku vláda prosadit narychlo spíchnutými návrhy. Pokud ale takto složitý systém neprojde standardní parlamentní diskuzí a připomínkami lékařů a zaměstnavatelů, je celkem jisté, že s sebou přinese řadu problémů. Proto jsem navrhl odložení zrušení karenční doby do okamžiku, než bude systém e-neschopenky připravený a funkční, minimálně pak na 1. ledna 2020,“ uvedl. Místopředseda výboru pro veřejnou správu Martin Kupka představil návrh úpravy jednacího řádu Sněmovny: „V předpisech, které vznikají, se obtížně orientují i právníci. O to složitější je tato orientace pro malé a střední podnikatele a další občany ČR. Přehled zaváděných povinností tuto situaci mění. Je to další z řady nástrojů, které přispějí ke změně přístupu státu k občanům. Podle navrhované úpravy bude muset s každým zákonem, který Sněmovna projednává, vzniknout také přehled toho, jaké povinnosti s sebou takový zákon nese, a sankcí, které za jejich neplnění zavádí,“ uvedl Kupka.

ODS

Petr Fiala: Vláda nemůže závěry NKÚ přehlížet, problém chceme řešit na plénu Sněmovny 16. dubna 2019 NKÚ ve své zprávě upozornil na to, že stát neumí řádně hospodařit a kvůli neustálému růstu běžných výdajů není připraven na další snižování ekonomického růstu. ODS proto bude chtít ve Sněmovně prosadit usnesení, která vládu nasměrují k odpovědnějšímu hospodaření. Petr Fiala: „Zpráva NKÚ a vývoj státního rozpočtu ukazují, že se naše země vydala špatným směrem. Odhad ekonomického růstu se opakovaně snižuje, přesto vláda zvyšuje mandatorní výdaje. Naše ekonomika je na tom v rámci V4 nejhůře. To není možné přehlížet. Chceme proto zařadit mimořádný bod ke zprávě NKÚ na schůzi Sněmovny. Budeme se ptát na vládní strategii, protože vláda se chová, jako by žádnou neměla. Pokud bude chtít vláda jednat rozumně a například šetřit, jsme připraveni ji v těchto krocích podpořit. Nemůžeme a nebudeme tolerovat, že se nic neděje a tvářit se, že problém neexistuje. Budeme navrhovat ve spolupráci s odpovědnými politickými kluby ve Sněmovně sérii usnesení, kterými dá dolní komora vládě jasně najevo, jakým směrem má směřovat svou činnost. Aby se ČR vzchopila, nabrala tempo, abychom neprojídali dobré časy a udělali nezbytné reformy.“

ODS

Martin Kupka: „V množství předpisů, které vznikají, se obtížně orientují i právníci. O to složitější je tato orientace pro malé a střední podnikatele nebo kohokoliv jiného, kdo se na právo nespecializuje. Přehled zaváděných povinností tuto situaci mění.“

Naši lidé