Volby do Evropského parlamentu 2019

Silné osobnosti na naší kandidátce budou v Evropském parlamentu hlasem rozumu mezi dvěma extrémy

Občanští demokraté představili na pondělní tiskové konferenci kandidátku pro volby do Evropského parlamentu. Dříve avizovaného lídra Jana Zahradila doplní řada zajímavých jmen, včetně dosavadního europoslance Evžena Tošenovského nebo poslankyně Parlamentu ČR a expertky na oblast zemědělství Veroniky Vrecionové. První šestka, ve které figurují 3 ženy a 3 muži, je složena ze zkušených politiků, ale i nových tváří. Společně s výše zmíněnou trojicí jsou na nejvyšších místech také analytik legislativy EU Ondřej Krutílek, šéfka plzeňské Hospodářské komory Radka Trylčová a advokátka Eva Decroix. Občanští demokraté chtějí být v Evropském parlamentu hlasem rozumu mezi dvěma extrémy – protiunijními radikály a proevropskými fanatiky.

„Voliči budou mít v květnových volbách do Evropského parlamentu nejlepší příležitost volit silného lídra a nejzkušenějšího zástupce Česka v evropské politice – Jana Zahradila a výborný tým na kandidátce ODS,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. „Kandidátka vedená Janem Zahradilem je složena ze zkušených i nových lidí, kteří jsou odborníky ve svých oblastech, protože cílem ODS je vrátit politiku k diskusi o programu a k tomu, co je v zájmu občanů naší země. Chceme, aby členství v Evropské unii prospívalo České republice. EU musí projít reformou, aby lépe fungovala a sloužila společným zájmům občanů jednotlivých zemí,“ doplňuje Fiala.

Lídr ODS pro volby do EP Jan Zahradil popsal hlavní přednosti kandidátky, kterou dnes občanští demokraté představili: „Na předních místech kandidátky jsou lidé s nezpochybnitelnou odbornou profilací, protože nechceme být stranou jednoho tématu. V této sestavě jsme schopni pokrýt obchodní politiku Evropské unie, energetiku, zemědělství, podporu podnikání i legislativu. Tedy klíčové oblasti evropské agendy. Těší mě, že v první šestici máme hned tři ženy-kandidátky a zdůrazňuji, že bez kvót. Budeme hlasem zdravého rozumu, budeme pozitivní, ale ne naivní, budeme těžit z našich bohatých dlouholetých zkušeností s praktickým fungováním evropských institucí.“