30. ledna 2012

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT byl 1. místopředseda pražské ODS Zdeněk Zajíček.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Dnes večer se novým předsedou pražské ODS stal primátor hlavního města Bohuslav Svoboda a prvním místopředsedou pražské ODS byl zvolen Zdeněk Zajíček. Vítám vás.

Zdeněk ZAJÍČEK, 1. místopředseda pražské ODS:

Dobrý večer.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane místopředsedo, hodně se mluví o tom, i v kandidátském projevu o tom mluvil tedy nově zvolený předseda pražské ODS, že by pražská ODS měla v těch budoucích obdobích směrovat k jednotě. Myslíte, že se vám to může podařit dovést pražskou ODS k jednotě po těch uplynulých událostech?

Zdeněk ZAJÍČEK, 1. místopředseda pražské ODS:

Já jsem přesvědčen, že ano. I já jsem se o tom zmínil, že v tuto chvíli pražská ODS potřebuje být co nejvíce jednotná. A pokud sám za sebe mohu mluvit, udělám pro to maximum ve spolupráci právě s předsedou Bohuslavem Svobodou.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

O té potřebě jednoty zřejmě nikdo nepochybuje, ale otázka je, jakým způsobem byste k tomu mohli dospět, protože vy sám přece víte, kolik kolegů Bohuslav Svoboda naštval právě tím, že vyjednával koalici s TOP 09 za zády některých ostatních kolegů.

Zdeněk ZAJÍČEK, 1. místopředseda pražské ODS:

Ten lék je jednoduchý. My spolu musíme mluvit a budeme spolu mluvit. Budeme si některé věci vysvětlovat a já jsem přesvědčen, že ten společný zájem, který máme, a tím zájmem je vítězství ODS v příštích komunálních volbách, ale také ve volbách parlamentních, tak je natolik silný, aby nás skutečně dokázal stmelit.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Nezlobte se na mě, pane místopředsedo, toto zní opravdu jako fráze, protože nedá se říci to, že naopak nejednota bude daní, kterou budete muset zaplatit nejen třeba vy za své mocenské upevnění v čele pražské ODS, protože jste se teď stal jejím prvním místopředsedou, ale jestli tuto daň nebude muset zaplatit Bohuslav Svoboda za své mocenské upevnění v čele pražské ODS s ohledem na minulé události.

Zdeněk ZAJÍČEK, 1. místopředseda pražské ODS:

Nemyslím si. Já jsem v posledních týdnech byl v úzkém kontaktu se reprezentanty pražské ODS a musím za sebe říct, že samozřejmě události, které proběhly na sklonku roku, jsou pro mnohé z nich bolestné. Na druhou stranu skutečně vidím ve všech oblastech a ve všech reprezentantech skutečnou opravdovou vůli spolupracovat, najít shodu tam, kde to jenom lze najít. A skutečně směřovat k budoucnosti ODS, budoucnosti nejenom pražské, ale i celostátní.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:
 

Pane místopředsedo, vy si vůbec nepřipouštíte, že by nové vedení ODS, pražské ODS mohlo situaci v tomto regionu ještě více zkomplikovat. Víte, jestli vaše sílení a hlavně tedy sílení předsedy pražské ODS Bohuslava Svobody neklame, jestli v sobě neukrývá jistý potenciál oslabení, protože říká se, že v politice nelze vyhrát absolutně a že ústupek patří k politické prozíravosti lídrů. A to, co vlastně v těch posledních měsících přivedl Bohuslav Svoboda k tomuto typu politické prozíravosti, úplně nepatří.

Zdeněk ZAJÍČEK, 1. místopředseda pražské ODS:

Já myslím, že vždycky cílem každé politické strany je uspět. Je to svobodná soutěž myšlenek, idejí a v tuto chvíli ODS podle mého názoru a přesvědčení musí posilovat a je to jediná cesta, jak uspět v budoucích volbách. Máme soupeře jak nalevo, tak napravo. My musíme svoji pozici upevnit a v tuto chvíli tu sílu, kterou budeme nabírat a pevně věřím, že tomu sám osobně budu moci pomoci, uvidíme za rok, za dva, za tři, kdy tedy skutečně budeme vidět reálné výsledky z voleb.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Pane místopředsedo, některé servery, například iDNES si smlsávají po té volbě na prohlášeních bývalého předsedy pražské ODS Borise Šťastného, který říká - na pražské radnici se odehrál převrat, laciný prodej Občanské demokratické strany TOP 09, tak vypadá podle vás jednota?

Zdeněk ZAJÍČEK, 1. místopředseda pražské ODS:

Já myslím, že každý má právo a v ODS skutečně toto ctíme, každý má právo na svůj názor a tento názor každého člena ODS, včetně bývalého předsedy, respektuji. Na druhou stranu vzhledem k tomu, co bylo viděno v televizi, čteno v novinách na sklonku minulého roku, bylo téměř v přímém přenosu. Já myslím, že v tuto chvíli my musíme odpoutat od těchto chvil a skutečně směřovat do budoucnosti. To je moje úloha, to je můj cíl, skutečně najít další spojence v tom, aby ODS do budoucna uspěla. Pokud budu moci v této věci pomoci a stát po boku primátorovi Svobodovi, budu to dělat rád.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Já vím, ale vy mluvíte o pluralitě názorů, ale zároveň naznačujete nutnost jednoty. Ale to, co se děje teď po té volbě, tak přece je jasné vyjádření nedůvěry vašemu vedení části pražské ODS.

Zdeněk ZAJÍČEK, 1. místopředseda pražské ODS:

To jsou, prosím, volby v ODS a jsou to volby svobodné. A pokud delegáti, což je nejvyšší orgán strany tady v Praze, se rozhodli podpořit primátora Svobodu a mě a případně další místopředsedy, tak je to naprosto legitimní způsob vyjádření podpory směru a cesty, kterou jsme se vydali.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

A při vší úctě, pane místopředsedo, při vší úctě k vám i k novému předsedovi pražské ODS Bohuslavu Svobodovi, myslíte, že má dost politických zkušeností na to, abyste ustáli takovou případnou snahu TOP 09 o tom laciném prodeji, o kterém mluví někteří vaši spolustraníci?

Zdeněk ZAJÍČEK, 1. místopředseda pražské ODS:

Já mám tu výhodu, že znám názory pana primátora Svobody, předsedy Bohuslava Svobody, ale také znám i jeho představy o týmu, který by měl s ním spolupracovat právě na tom, abychom uspěli nejenom v souboji tedy se stranami nalevo od nás, ale také i s TOP 09. A vzhledem k tomu, že jsem součástí takového týmu a znám také ostatní kolegy, kteří by mohli po volbě v takovém týmu zasednout, neobávám se toho, že nejsme schopni být silnou stranou, která je připravena se napravo postavit i TOP 09 v myšlenkách, v názorech a v cestě za lepší Prahu.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Bývalý šéf pražské ODS Boris Šťastný se omluvil za to, že v roce 2010 se na kandidátky v komunálních volbách v Praze dostali lidé bez zkušenosti v ODS, poslechněme si ho.

Boris ŠŤASTNÝ, bývalý předseda pražské organizace strany /ODS/ (záznam):

Připustil jsem, byť v souladu s většinovou vůlí jednotlivých oblastí, aby ze dne na den mohli získat vysoké funkce lidé bez pevného ideového zázemí, bez hluboké odpovědnosti vůči svým oblastem a ODS jako celku, lidé, kteří si neodpracovali svou kandidaturu dlouholetou prací pro ODS.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Ještě jedna otázka na vás, pane místopředsedo, jestli do té politické nezkušenosti nezapadá i to, že bylo nutné, aby rezignovali i všichni místopředsedové. Mandát měli do konce roku, ani toto není gesto sjednocení, ale naopak.

Zdeněk ZAJÍČEK, 1. místopředseda pražské ODS:

Já myslím, že v tuto chvíli je potřeba vnímat to, že vždy v ODS platí nějaké funkční období orgánů. A v tuto chvíli skutečně jsme stáli před okamžikem, jestli volbu, kterou budeme dnes provádět, tedy předsedy a 1. místopředsedy a dalších místopředsedů, budeme provádět na dobu dočasnou, anebo skutečně dáme mandát novému vedení pražské ODS na dvouleté období, což je standardní doba, která v ODS podle stanov platí. A ta výzva k tomu, aby zvážili místopředsedové své setrvání ve funkci, jsem vnímal tak, že je snaha o sjednocení termínů, jednotlivých členů vedení regionu, tedy aby skutečně všichni měli ode dneška dvouletý mandát. To byla výzva, tak jsem ji vnímal. A myslím si, že v tuto chvíli díky tomu, že místopředsedové tuto výzvu přijali a dali své funkce k dispozici, rezignovali, tak takovou volbu umožnili.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

Já vám děkuji za rozhovor, na shledanou.

Zdeněk ZAJÍČEK, 1. místopředseda pražské ODS:

Hezký večer, na shledanou.

Mgr. Zdeněk Zajíček

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
1. místopředseda regionálního sdružení
náměstek ministra
neuvolněný zastupitel městské části