20. ledna 2014

Zvolili jsme si dobrý tým. A z Bruselu sem není daleko

"Základním poselstvím tohoto kongresu je velká vůle obnovit ODS, učinit ji znovu atraktivní pro voliče. Všichni vidíme velkou energii a motivaci členů ODS. To je základní předpoklad, aby se znovu stala relevantní politickou silou. Shrnu to: ODS je zpátky.

ODS prošla na kongresu personálním zemětřesením. Vedení se zcela proměnilo. Co to znamená pro směřování ODS? 

Základním poselstvím tohoto kongresu je velká vůle obnovit ODS, učinit ji znovu atraktivní pro voliče. Všichni vidíme velkou energii a motivaci členů ODS. To je základní předpoklad, aby se znovu stala relevantní politickou silou. Shrnu to: ODS je zpátky. 

Jaké budou vaše kroky? 

Předložil jsem program sedmi konkrétních kroků, který se setkal s velkou podporou v diskusích na regionálních sněmech. Ta podpora se projevila i na kongresu. ODS musí bezprostředně a naráz tyto kroky realizovat. Ať už je to stanovení politických cílů, strategií, posílení akceschopnosti a aktivity členské základny. Co je ale nejdůležitější: ode dneška by neměly být předmětem titulků vnitřní problémy ODS. Strana by měla oslovovat veřejnost tím, že nabízí dobré řešení na problémy, které lidi trápí. 

Volby místopředsedů se táhly. O čem to svědčí? 

Potvrzuje to, co jsem říkal, že ODS zvolila své vedení na základě demokratické volby. Tato otázka vyvrací jakoukoli pochybnost, která mohla v minulosti existovat, že se volí na základě nějakých dohod. Kdyby se volilo na základě dohod, tak máme zvoleno mnohem dřív. Toto je výraz demokratické volby, ta délka mi nevadila. Volba dopadla úspěšně. Vždy jsem říkal, že úkolem nového předsedy bude sestavit ze zvolených osobností fungující tým. 

Ve vedení jsou i europoslanci Zahradil a Tošenovský. Nevadí, že budou v Bruselu? 

Nemyslím si. Delegáti nerozhodovali o tom, kdo sedí v jaké komoře. Ve vedení jsou zástupci Sněmovny, Senátu i europoslaneckého klubu. Zahradil a Tošenovský nebyli zvoleni proto, že jsou europoslanci. Oba mají za sebou dlouhou historii v ODS, jsou známí veřejnosti. Byli zvoleni pro to, co v ODS reprezentují. 

Nejsou přece jen daleko? 

Tohle je dobře řešitelné a bude to fungovat. Budeme se pravidelně setkávat a věřím, že i za účasti kolegů z EP. 

Jeden z vašich největších úkolů je být silnou parlamentní opozicí budoucí vlády. 

Jsme na to připraveni. Průběh kongresu ukazuje, že máme novou energii. Během příštích týdnů musíme sestavit stínovou vládu, musíme mít viditelné mluvčí pro jednotlivé politiky. Pak se naše akceschopnost jakožto opoziční strany zvýší. 

(Autor: Jan Martinek)