1. října 2013

Rozhovor pro Týden.cz

"Dnes zahajujeme kampaň s názvem Premiérka. Vedle programu, který jsme představili v uplynulých dvou týdnech, říkáme jasně, kdo by za příznivého volebního výsledku za ODS jednal o sestavení vlády," prohlásila ve svém projevu Němcová. Kromě ODS prý žádná ze stran kandidáta na premiéra jednoznačně nepředstavila. "Proč to zdůrazňuji: protože postava budoucího možného premiéra v předvolební vřavě zaniká. Přesto na něm bude záležet, co se s naší zemí stane," dodala.

 
Jste lídrem pro předčasné volby, strana navíc teď jasně řekla, že jste to právě vy, kdo by měl na starosti předsedání vládě v případě velkého volebního úspěchu ODS. To vám přece dává trumfy do rukou i pro vnitrostranické volby. Budete kandidovat na šéfku strany?
 
Teď jsou před námi volby do sněmovny. Já se vůbec nechci bavit o tom, kdy bude kongres a jaký bude mít obsah, protože o tom de facto rozhodnou výsledky všech členů, kteří kandidují. Nejen členů vedení, ale i ostatních. Může se objevit někdo, kdo se bude těšit výjimečné podpoře a stane se nadějí ODS. Kdo bude kandidovat a jakou pozici zaujme ve volbách, na to si musíme počkat.
 
 
Pokud byste uspěli ve volbách a sestavovali vládu, což tedy podle průzkumů není moc pravděpodobné, vy byste podle všeho byla premiérkou. To by strana měla dvouhlavé vedení?
 
Ne, to by se určitě nestalo. My jsme kdysi dvoukolejnost přijali na nezbytně dlouhou dobu po pádu vlády Petra Nečase, kdy jsme věděli, že se chceme soustředit na volby a ne na pořádání kongresu. To bylo dočasné řešení. Po volbách musí být zvolená hlava Občanské demokratické strany a to bude ten hlavní člověk, který bude stranu reprezentovat.
 
 
Dobře. Vy jste teď potenciálně budoucí premiérka. Lídr ODS. Máte tedy silnější pozici než úřadující předseda Martin Kuba. To znamená, že on s tím souhlasí, že jste adept na šéfa strany? Máte to spolu dohodnuté?
 
To není věcí dohod. To je věcí, o které rozhodla Občanská demokratická strana na svých vrcholných orgánech, a to dvakrát za sebou. Hned po pádu vlády Petra Nečase mě výkonná rada ODS odsouhlasila jednomyslně jako možnou premiérku v době, kdy jsme doufali, že prezident republiky bude postupovat normálním předvídatelným způsobem, a potvrdila to také ve chvíli, kdy jsem se měla stát lídrem těchto voleb. To není o tom, jestli jsme se s panem úřadujícím předsedou na něčem dohodli nebo nedohodli. Je to platné rozhodnutí výkonné rady, která řídí stranu mezi dvěma kongresy.
 
 
Říkala jste, že v žádném případě nechcete utvářet koalice s nově vznikajícími nečitelnými stranami typu hnutí ANO, SPOZ a tak dále. S kým ze stran, které se pravděpodobně do sněmovny dostanou, se koalice nabízí? S TOP 09 byste asi většinu ve sněmovně nesložili.
 
Bavíme se asi čtyři týdny před volbami. Samozřejmě, že teď vypadají preference nějak. Každý, kdo by chtěl říci podle průzkumů, jak bude vypadat vláda, se může šeredně mýlit. To se samozřejmě ukáže po volbách, s kým by bylo možné vládu sestavit nebo ne. Jednoznačná věta: nepůjdu s žádnými Věcmi veřejnými II., ať se jmenují Babišovo uskupení, nebo jakkoliv jinak. Půjdu s těmi, kteří jsou stabilní politickou stranou, prověřenou, s kredibilními lidmi, s demokratickými vnitřními poměry a také programově blízkou. V tomto ohledu je nám TOP 09 určitě nejbližší.
 
 
V případě, že by z ČSSD zazněly hlasy jednoznačně odmítající růst vlivu prezidenta Miloše Zemana a že by se tam ukázal někdo, kdo by s vámi chtěl sestavit koalici nebo se nějak domluvit... Byli byste takové dohodě nakloněni? Je možné uzavření jakési opoziční smlouvy číslo dvě?
 
Kdyby se tam někdo objevil, tak bych mu zatleskala. Ale na to už měl dost času. Miloš Zeman jmenoval první vládu a potom rozšťoural sociální demokraty tak, že už nevěděli, čí jsou. Bohuslav Sobotka jeden večer vykřikoval, že v žádném případě nepodpoří prezidentovu - respektive Rusnokovu - vládu, a druhý večer ji všichni jako jeden muž odhlasovali a on byl tím, kdo ji plamenně obhajoval... Nevěřím, že se ta strana pochlapí. Na to ta strana prostě nemá. A nevěřím, že se v té straně někdo zvedne a řekne, že bude obhajovat parlamentní demokracii a chce dodržet ústavní rovnováhu sil.
 
 
A kdyby přece jenom...
 
Kdyby jsou chyby.
 
(Autor: Karolina Brožová)
Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
volební lídryně ODS