10. září 2013

Rozhovor pro deník Právo

"Chceme, aby se EU reformovala zevnitř, a na tom je třeba usilovně pracovat a měnit atmosféru v samotném Bruselu."


Elity chtějí z EU vytvořit superstát a zlikvidovat demokracii v Evropě, rudí a zelení se snaží oživit hrůzy sociálního inženýrství, napsal ve svém manifestu exprezident Václav Klaus. Berete to také jako první výstřel v kampani do Evropského parlamentu (EP)? 

To si takto interpretovat netroufnu. Myslím si ale, že skandální text europoslance Daniela Cohna Bendita (spoluzakladatel hnutí "Mladí Evropané… sjednoťte se!") určitě stál za reakci. Když mluvím jako předseda Evropské aliance konzervativců a reformistů (AECR), tak se musím přiznat, že nás pan Klaus předběhl. Sami jsme chtěli něco podobného vydat, ale jeho text vítáme. Dveře ke spolupráci s panem Klausem jsou otevřené. Zda toho využije, bude na něm. 

Měl by Klaus vést ODS v květnových volbách do europarlamentu? 

Kritický přístup k evropské integraci potřebuje patřičné mezinárodní zázemí a jedinou platformou, která je k dispozici, je právě AECR, protože je stvořená z mainstreamových stran, které v případě úspěchu jsou schopny se účastnit na vládách. Jelikož členem aliance je ODS, tak z této logiky mi jasně vyplývá, že pokud by se pan Klaus rozhodl kandidovat do EP, zcela logicky by to mělo být na kandidátce ODS jako lídr. Nemám ambici soupeřit na kandidátce, jde o to, aby celkový výsledek byl co nejlepší. Rozhodně by se síly neměly rozmělňovat s nějakými náhodně složenými kandidátkami. 

Přitáhne Klaus ODS voliče? Jeho popularita po amnestii dramaticky klesla. 

Evropské volby se nevedou o domácí politice, ale o evropské a o přístupy k integraci. A z tohoto pohledu pan Klaus má nepominutelné, jasné a zřetelné a dlouhodobě zastávané názory. Tyto dvě věci bych tedy dohromady nemíchal. 

Nedomníváte se, že konečným Klausovým cílem je vyvedení Česka z EU? 

Nikdy jsem Klause explicitně neslyšel formulovat myšlenku, že by ČR měla opustit Unii. Politika ODS to rozhodně není. Chceme, aby se EU reformovala zevnitř, a na tom je třeba usilovně pracovat a měnit atmosféru v samotném Bruselu. 

ODS měla vždy voliče, kteří byli víc proevropští než její představitelé. Neodlákáte si Klausem tyto lidi? 

ODS dvakrát dokázala pod mým vedením evropské volby vyhrát a kampaň jsme vedli vždy kriticky k některým aspektům integrace. Takže si myslím, že nám naši voliči v této otázce rozuměli. V české společnosti se ale obecně názory na EU za posledních deset let výrazně změnily, jsou mnohem kritičtější. Náš program a postoj k Unii – například že bychom chtěli referendum o zavedení eura – odpovídá daleko více postojům v české veřejnosti bez ohledu na to, zda jde o voliče levicové nebo pravicové. Ostatně politika ČSSD, pokud jde o Evropu, pocity svých voličů nereflektuje. 

Klaus si pohrával s myšlenkou kandidovat i v říjnových předčasných volbách a zaštítit několik pravicových stran. Oddechli jste si v ODS, že proti vám do boje nešel? 

Uskupení, které se náhodně kolem exprezidenta vytvořilo, žádné velké šance nedávám. Je to velmi nesourodý konglomerát lidí a ke stejnému závěru došel i Václav Klaus. Myslím, že bylo správně, že se rozhodl se od hnutí odtáhnout a svoje jméno s ním nespojit. 

"Volím pravici" je volební heslo ODS, která se pod plakát ani nepodepsala. To je vaše značka natolik poškozená, že se ani k autorství nepřihlásíte? 

Tak to vůbec není. Kampaň má několik fází a toto je ta první. Ale ukazuje se, že jsme volili správně, protože se kampaň stala předmětem diskuse. Na tomto základu budeme stavět další dvě tři úrovně, které budou následovat. A to, že si z toho někdo dělá legraci na internetu, je jen dobře, protože symboly začínají fungovat samy a sdílením na sociálních sítích se na to nabalují další a další uživatelé, kteří se dozvědí, že naše kampaň existuje. 

Kdo je pro ODS hlavní soupeř ve sněmovních volbách? 

Máme dva cíle. Jeden je nedopustit absolutní dominantní většinu levice, která by po Senátu a prezidentovi měla i Sněmovnu. Druhým cílem je zůstat nejsilnější pravicovou stranou, a tam je naším konkurentem TOP 09. Ale věříme, že se nám to jako straně s více než 20letou tradicí a s pevným ukotvením ve voličské základně, zatímco topka je záležitost zhruba tří posledních let, podaří. 

Nepůjde v kampani vlastně jen o minimalizaci škod? 

Rozhodně nechceme ke kampani přistoupit defenzívně, ale připouštím, že v porovnání s minulými volbami nějaké ztráty utrpíme. Je třeba do kampaně vkročit rázně a ukázat, že se nebojíme. 

(Autor: Jan Rovenský)
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení