14. srpna 2013

Na pohádku TOP 09 pro dospělé nesmí ODS přistoupit

ODS nesmí podle europoslance Jana Zahradila přistoupit na to, aby se z voleb stal souboj ve stylu červené knihovny a další kolo prezidentské volby. "To je strategie, na kterou ODS nesmí přistoupit, protože pak bychom hráli jen roli nějakého přidavače TOP 09," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Zahradil. Podpořil předčasné volby.

 

Měli by podle vás poslanci ODS hlasovat pro rozpuštění Sněmovny, aby byly předčasné volby?

Myslím, že ano. Nedělal bych z toho ale šarádu, že musí být stoprocentní přítomnost našich poslanců a že hlasování musí být závazné tak, jako to bylo u hlasování o důvěře Rusnokově vládě, kdy to nakonec dva naši poslanci podrazili.

 

Vedení ODS by mělo již ve čtvrtek řešit, kdo budou krajští volební lídři a kdo bude hlavní volební lídr. Jednou z kandidátek je Miroslava Němcová. Má být hlavní tváří ODS pro volby ona, nebo vidíte někoho jiného?

Já si určitě myslím, že by paní Němcová měla sehrát v kampani klíčovou roli. Dodám k tomu ještě jednu věc. My se nebudeme bavit ani tak o lídrech, ale spíš o programových tezích. A samozřejmě jako každá rozumná strana, která ví, že volební kampaň je také do značné míry marketingová záležitost, budeme také potřebovat vědět, co si o tom myslí náš potenciální volič. My máme sice dvacet tisíc členů, ale potřebujeme mnohonásobně víc voličů. Na každého člena ODS potřebujeme dejme tomu padesát dalších voličů, kteří nejsou členy ODS. A této klientele musíme vyjít vstříc. Vědět přesně, co je pro ty lidi téma, na jehož základě by mohli ODS volit, ale také kdo je pro ně důvěryhodným nositelem toho tématu. Takže já budu trvat na tom, abychom si to neříkali na základě nějakých osobních sympatií nebo antipatií. Musíme vědět, kdo z vedení ODS je pro voliče nejdůvěryhodnějším nositelem našeho vzkazu.

 

Naznačujete, že byste si mohli zadat nějaký průzkum?

Je logické, že budeme testovat jak témata, tak nositele témat. Určitě něco takového proběhne. Já bych to nenazýval velkým průzkumem u specializované agentury, to jsou věci, na které už jsou různé sofistikované metody, jak se to dá zjistit. Budu prosazovat, abychom nešli do kampaně na základě nějaké dojmologie, tedy toho, kdo z nás si o tom co myslí, ale na základě nějakých reálných dat, co si o tom myslí náš potenciální volič.

 

Politici TOP 09, tedy vašeho spojence na pravici, ale zároveň soupeře v boji o část typově podobných voličů, říkají, že volby budou o tom, jestli se podaří Českou republiku udržet jako liberální demokracii, nebo jestli se změní na autokracii putinovského ražení. Budou i z vašeho pohledu volby právě o tom?

Dle mého názoru po těchto výrocích Miroslava Kalouska a Petra Gazdíka můžeme směle říci, že jednotkou politického kýče se stává strana TOP 09. Protože cokoli si můžu špatného myslet o Miloši Zemanovi a excesech, kterých se dopouští jako prezident, tak rozhodně jsem přesvědčen, že nedochází a nedojde k žádné destrukci demokratického nebo parlamentního systému. Podle mě je to výraz programové nedostatečnosti TOP 09, která se prostě rozhodla, že to, co jí zafungovalo v druhém kole prezidentské volby, se pokusí přenést ještě do parlamentních voleb. Vyrobit z toho nějaký souboj ve stylu červené knihovny mezi zlým Milošem a hodným Karlem, to je strategie, na kterou ODS nesmí přistoupit, protože pak bychom hráli jen roli nějakého přidavače TOP 09. A na to je ODS příliš samostatná, autonomní strana, abychom něco takového dělali.

 

Není logické, že se TOP 09 pokouší mobilizovat voliče z prezidentské volby? Dělal byste snad na jejich místě něco jiného?

Já nejsem na jejich místě a samozřejmě z logiky věcí vyplývá, že my bychom měli poukazovat na to, že tato kampaň, jak ji vedou, tahle pohádka pro dospělé, že prostě nefunguje, že to tak prostě není a že je to matení veřejnosti.

 

Jaké vidíte vy klíčové téma voleb, ať už budou v říjnu, listopadu nebo jindy?

Nerad bych si hrál na děda Vševěda a zasahoval třeba do ekonomických kompetencí kolegů, kteří se tím zabývají. Ale napsal jsem o tom článek pro Pravý břeh a je logické a pochopitelné, že v rámci mojí odpovědnosti a specializace v ODS se budu snažit do kampaně prosadit nějakou evropskou linku. Myslím, že v tom má ODS poziční výhodu, protože v postoji k evropské integraci se dlouhodobě odlišuje od ostatních českých politických stran, takže je to z naší strany uvěřitelné a věrohodné téma. Navíc, jak se ukazuje, ty věci, které jsme kritizovali na evropské integraci před deseti lety a všichni se nám za to posmívali, to se ukazuje jako kritika pravdivá. Takže bych na tom do určité míry stavěl. Kampaň samozřejmě nemůže být jen o tom, ale mělo by to sehrát roli. Lidé podle mě začínají reflektovat, že Evropská unie a evropská integrace už není nějaké zahraničně-politické téma tisíc mil vzdálené, ale že je to vnitropolitické téma, které se jich každodenně dotýká. Takže pokud se například chopíme tématu jednotné měny, kterou prosazuje jak ČSSD, tak TOP 09, obrazně řečeno jak Miloš, tak Karel, kteří jsou pro náš vstup do eurozóny, tak tady myslím, že ODS může najít svou parketu a odlišit.

 

Vy byste napsal natvrdo do programu, že podle ODS by Česká republika neměla euro přijmout, nebo přijmout jedině po souhlasu lidí v referendu?

To druhé. Já bych natvrdo napsal do programu, že ODS podmiňuje případné přijetí eura schválením v lidovém hlasování, tedy v referendu.

 

Možnost odchodu z Evropské unie v budoucnu nikoli?

To vůbec není na pořadu dne. My se odlišujeme od stran, jako jsou Svobodní, že jsme realisté a že se nesnažíme věci dohnat do extrému. Jsme členy Evropské unie, pro ukončení členství, pro vystoupení tady není živná půda. Je sice velmi hlasitá, ale početně velmi malá menšina lidí, kteří by to prosazovali. Ale euro a vůbec ty ekonomické záležitosti, bankovní unie, fiskální unie, jestli se náš rozpočet bude psát v Bruselu místo na českém ministerstvu financí, nebo jestli budeme platit dluhy těch cizích zemí, jejichž vlády se chovaly neodpovědně, to podle mě témata jsou a lze s nimi pracovat.

 

Vy osobně předpokládám budete příští rok obhajovat post europoslance. Neuvažoval jste nebo nepřemlouvali vás kolegové v ODS, abyste byl i jedním z lídrů ve volbách do Sněmovny?


Abych nechodil kolem horké kaše, jednak jsem o tom před několika měsíci uvažoval a různí lidé to při různých příležitostech nadhodili. Já si ale myslím, že v tuhle chvíli už to není reálné. Z jednoho jediného důvodu. Máme čtrnáct volebních krajů a lidé, kteří kandidují v těch krajích, by k nim měli nějakým způsobem patřit. Nemyslím, že je možné, abychom někoho nasadili na druhém konci republiky. Z toho vyplývá, že já bych mohl kandidovat, eventuálně být lídrem kandidátky jedině v Praze a tam přirozené lídry máme, ať už je to pan Bohuslav Svoboda, nebo přímo osobně Miroslava Němcová, to je také možnost, o které budeme mluvit. Takže tahle možnost padá a nemyslím, že by bylo dobré, kdybych byl vysazen někde třeba v Karlovarském kraji, to by asi nefungovalo. To by asi voliči nekoupili. Takhle po této zralé úvaze, přitom po pádu vlády Petra Nečase, jsem o tom přemýšlel, jsem se rozhodl a už jsem to také dal mnoha kolegům v Praze na vědomí, že se budu znovu ucházet o Evropský parlament.

 

Předpokládám, že někdy po volbách, záležet bude na jejich výsledku, budete v ODS volit nové vedení. Uvažujete o tom, že byste mohl kandidovat do nejužšího vedení nebo na předsedu?


Z titulu své funkce teď v užším vedení jsem. Zatím mi to stačilo. Měl jsem možnost mluvit do toho z pozice předsedy klubu ODS v Evropském parlamentu. Před tím jsem byl místopředsedou ODS, ještě za Mirka Topolánka. Co se stane na kongresu, to se bude odvíjet od výsledku voleb. Stále ještě věřím, že pro ODS dopadnou relativně dobře, že si vybereme dobré lídry a že si vybereme tvář, která bude schopna náš program vhodně voličům tlumočit. A v takovém případě bych takovou ambici neměl. Kdyby ty volby dopadly opravdu nějak hodně špatně, a já si to samozřejmě nepřeji, tak bych nechával všechny úvahy otevřené.

 

V ODS se různí názory na to, jestli se má strana pokusit přitáhnout zpět Václava Klause. Poslanec Boris Šťastný k tomu vedení vyzval, Miroslava Němcová to označila za nesmysl, úřadující předseda Kuba ji pak za její názory tak trochu vyplísnil, jak to vidíte vy?


Vždy jsem byl konzistentní v tom, a ta debata se vede už od loňského roku, že Václav Klaus je člověkem, o jehož spolupráci by ODS měla stát. Že by bylo dobré ty vztahy, které se za Mirka Topolánka a Petra Nečase zhoršily, zase nějak narovnat. To si myslím, že je logické. Má to dva důvody. Slušná konzervativní strana by měla dobře vycházet se svými bývalými předsedy. A pan Klaus je přece jen výjimečná osobnost ve formulaci některých zásad, ze kterých ODS dodnes žije. Jakou formu to bude mít, a to je předmětem diskuse v ODS, to nechci předjímat. Vyjadřují se k tomu různí lidé různě, vyjádřil se k tomu i pan Klaus. Já nepovažuji za šťastné vést tuhle debatu veřejně, protože se pak překřikujeme, posíláme si různé vzkazy a vypadá to, že dochází k třenicím. Pokud dospějeme v grémiu ODS k názoru, že známe cestu a že známe nějaký instrument, jak pana Klause znovu do ODS pozvat, tak musíme udělat oficiální nabídku. Měli bychom se přestat v médiích překřikovat, kdo má lepší nápad.
 

(Autor: Josef Kopecký) 

 
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení