18. července 2013

Žalobce Ištvan se zoufale snaží zachránit si krk

Olomoucký vrchní státní zástupce poškodil ODS a měl by za to nést odpovědnost, říká šéf občanskodemokratických poslanců Marek Benda.

Překvapil vás výrok Nejvyššího soudu v kauze tří exposlanců ODS? 

Nevěděl jsem, že jejich advokáti podali stížnosti. Na druhé straně jsem byl od začátku přesvědčen, že stíhat je za to, že se vzdali mandátu, je naprostý nesmysl. Nepochybně to byl projev učiněný v Poslanecké sněmovně, ať si o tom říká kdokoli cokoli. 

Opozice nebo někteří ústavní experti tvrdí, že imunita se vztahuje pouze na verbální projevy, a nikoli na politické dohody, jejichž výsledkem může být získání nějakých výhod. S tím tedy nesouhlasíte. 

Samo vystoupení, kdy se poslanec na půdě dolní komory vzdá mandátu, je verbální projev. A na hlasování poslanců už vůbec nelze vztahovat žádnou trestní odpovědnost. To je zcela kardinální záležitost. Jinak by mohla nastat situace, že příští vláda obviní minulé zákonodárce třeba z toho, že schválili či neschválili nějaký zákon. Kdyby hlasování nepodléhalo imunitě, Parlament by přestal mít smysl. 

Měl soud popsat, co přesně politická dohoda je? 

Celé je to karikatura. To, že politické dohody byly, jsou a budou, je snad každému jasné. Opozice například požaduje místa ve vedení sněmovních výborů, totéž se děje v krajských a obecních zastupitelstvech. Kriminalizovat takové dohody je nehoráznost. 

Podle vrchního žalobce Iva Ištvana je navzdory výroku soudu možné vést trestní stíhání exposlanců dál. 

Žalobce Ištvan se zoufale snaží zachránit si krk. Už musí konečně vystoupit a říct, kde má pochytané kmotry a co jeho takzvaná realizace vlastně znamenala. 

Bývalý premiér a šéf ODS Petr Nečas žádá ministryni spravedlnosti, aby s Ištvanem zahájila kárné řízení. Převažuje tento názor ve vaší straně? 

Ištvan musí vysvětlit tiskovou konferenci, která se uskutečnila krátce po zásahu. Jde o to, aby řekl, že neexistuje žádná spojitost mezi zabavenými desítkami milionů korun a bývalými poslanci ODS. A pokud to neudělá, pak to na kárné řízení je, protože poškodil ODS jako celek. 

(Autor: Pavel Otto)

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
člen místní rady
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení