2. července 2013

Moji práci nejde dělat jen z Prahy

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa měl velký sen. Prosadit schválení zákona o Šumavě. Dokumentu, na který čeká národní park 22 let. Byl ze všech ministrů nejblíže. Kvůli demisi vlády je ale osud jeho předlohy nejistý. Teď Chalupa říká: Pokusím se dál za zákon bojovat.

 

S jakými pocity odcházíte z postu ministra? Přece jen ze všech čtrnácti ministrů životního prostředí, kteří v historii šumavského parku byli, jste si získal největší přízeň místních starostů. 

Člověk má pocit, že odchází od rozdělané práce, ale na druhou stranu, politika je nejisté řemeslo a tahle vláda tolikrát zažila situaci, že to vypadalo, že skončí. Na Šumavě jsme udělali velký kus práce, a ačkoliv jsme s místními v některých věcech nesouhlasili, tak jsme dokázali ustoupit ze svých požadavků a domluvit se. Zůstávám poslancem a chci dál pokračovat v prosazování zákona o Šumavě. 

Většina obyvatel Šumavy ale očekává, že zákon opět nebude, že váš původně vládní návrh skončí pod stolem, protože ve vzduchu visí předčasné volby. Nebyla to tedy zbytečná práce? 

Já myslím, že to nebyla zbytečná práce, nalezli jsme dohodu. Po dlouhých letech se podařilo prosadit plán péče, návštěvní řád a další důležité dokumenty. Já chci nyní spojit jak vládní návrh, tak návrh zákona z dílny Plzeňského kraje, udělat z nich rozumný kompromis vycházející z vládního návrhu a šance – prozatím skoro roční prostor, pokud nebudou volby – tu ještě je. Pokud budou předčasné volby, tak samozřejmě všechny neprojednané návrhy formálně padají pod stůl. Návrh zákona zůstává ve hře a má podporu napříč politickým spektrem. Proto stále věřím. 

Nezapadne ale zákon o Šumavě proto, že jsou určitě důležitější věci, které bude muset úřednická vláda řešit? 

Nepochybně státní rozpočet má prioritu. Nicméně, toto je z našeho resortu vedle odpadové legislativy, která ještě nebyla projednána ani ve vládě, jeden ze dvou nejdůležitějších zákonů. Bude prostě na novém ministrovi, či ministryni, jestli mnou připravený návrh vezme a bude jej chtít dále projednávat. Samozřejmě uvidíme, jaká bude vůle přijímat nové normy v Poslanecké sněmovně. 

ODS – vaše mateřská strana – ale přece deklarovala, že má 101 hlasů poslanců. 

Samozřejmě, věřím, že to nevyjde naprázdno. Ale nikdo z nás nyní neví, jaký bude další vývoj. 

Šumavu demise vlády údajně také připravila o desítky milionů korun, za které se měly pořídit nové lavičky, chodníky a další. Je to pravda? 

Podařilo se nám v rezervách pro letošní a příští rok nastřádat zhruba 300 milionů korun na obnovu návštěvnické infrastruktury, z nichž desítky milionů měl dostat šumavský národní park na nové poválkové chodníky, lavičky, informační tabule a další. Je to připraveno pro nového ministra, ale já už necítím jako ministr v demisi právo, abych podepsal rozdělení 300 milionů korun. Takže opravdu až můj nástupce rozhodne, zda tyto peníze rozdělí a pošle. 

A jakou radu pro něj máte? 

Jedinou: ministerstvo životního prostředí se nedá dělat jen z Prahy. 

Jak moc pád vlády může ohrozit mandát ředitele šumavského parku Jiřího Mánka, kterého jste dosadil? 

Pevně věřím, že jeho mandát je silný, protože situace se zklidnila. Spory na Šumavě byly vždy, jen nyní vyvřely. Podívejte se, co vše se podařilo za poslední rok a půl – návštěvní řád či plán péče. Situace se uklidnila a lidé spolu začínají mluvit. 

Nelimituje ale Jiřího Mánka jeho členství v ODS? Přece jen jste i vy byl ministrem za ODS. 

Jen s prominutím blázen by posuzoval lidi podle toho, v jaké jsou straně. Stejně jako za mě zůstala na ministerstvu členka Strany zelených, protože svou práci dělala dobře, tak toto musí platit všude. Pan Mánek je Šumavák každým coulem, má podporu místních lidí a znovu opakuji, že jeho funkci by posuzoval jen blázen podle toho, jakou má v kapse stranickou knížku. 

Mgr. Tomáš Chalupa

místopředseda strany
ministr životního prostředí