14. června 2013

Rozhovor pro deník Mladá fronta Dnes


Policie zatkla tři bývalé poslance, lidi, kteří mají určité postavení v ODS. Jaký to bude mít dopad na vaši stranu? 

Ti bývalí poslanci přece už nemají postavení v Občanské demokratické straně vůbec žádné. 

Dobře, pak tu máme zatčené spolupracovníky premiéra, hovoří se i o zadržení šéfa Úřadu vlády. Ustojí tohle vláda a koalice? 

Pane redaktore, vy po mně chcete, abych spekuloval nad něčím, o čem vím stejně málo jako vy. Já nepopírám, že situace je vážná, ale nemám dostatek informací o tom, co se stalo. 

Myslíte, že budete ještě příští týden ministrem? 

Já jsem nastupoval na ministerstvo životního prostředí se statistikou, že ministr vydrží spíš měsíce než roky. V tomto případě už překonávám všechny rekordy. Já jsem připraven, že můžu skončit za čtvrt hodiny, ale ne od dnešního dne. Jsem takhle připraven celé dva roky, co jsem tím ministrem. 

Je normální v demokratické zemi, že policie zasahuje pár dveří od premiérovy kanceláře a odmítá o tom cokoli říci? 

Ten vývoj je přinejmenším trochu neobvyklý. 

Je správné, že pan premiér celý den nevystupoval na veřejnosti a nikdo až do jeho tiskové konference nevěděl, kde se nachází? 

To záleží na tom, jestli i pan premiér má vůbec o něco hlubší informace. Já předpokládám, že zasedne grémium ODS (rozhovor byl pořízen těsně před zasedáním grémia, které začalo včera vpodvečer – pozn. red.), kde se snad dozvíme víc. 

Opozice už mluví o tom, že předčasné volby jsou nevyhnutelné. Myslíte si to také? 

Opozice dělá to, co by asi dělala každá opozice. Já bych jim také doporučoval, aby vyčkali na informace. Rozumím tomu, že veřejnost si žádá maximum informací, ale nemám je. 

(Autor: Jakub Pokorný)