14. června 2013

Rozhovor pro Hospodářské noviny

Nedostatek informací po včerejší policejní razii v sídle vlády a na dalších místech místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou rozhořčil. "Platíme si policii jako daňoví poplatníci, máme tedy vědět, co se děje, když vletí do Úřadu vlády," řekla Němcová v rozhovoru pro HN.

 

Všichni, o kterých se mluví jako o podezřelých, souvisí s ODS. 

Ocitám se v nepříjemné situaci, kdy komentuji něco, k čemu žádné potvrzené informace nemám. Všichni začínají větu slovy "zdá se", "vypadá to". Nechci se vyhýbat odpovědi, ale nechci vrstvit dohady. 

Ale takový zátah protikorupční policie zjevně přinese politické důsledky. 

A tak na úřad vlády má svůj dopad na ústavní systém. Nejsem ten, kdo by si myslel, že ti, kdo se provinili, nemají být stíháni. Ale teatrální přepadení Úřadu vlády někdy po půlnoci bez toho, že by policie patnáct hodin poté byla schopná dát nějaké základní informace, mi nepřipadá normální. Druhý pohled je, co se skutečně stalo, zda ty osoby, které policie stíhá a jsou v souvislosti s ODS, nesou vinu. Až se dozvím, co se stalo, jsem schopná to komentovat. 

Nebojíte se tedy propadu preferencí? 

Jestliže s námi budou obviněné osoby v kontaktu, samozřejmě to stranu musí poškodit. Ale teď se musím ptát, proč policie vtrhla na sídlo vlády po půlnoci a zároveň vyšetřuje v sídle pana Janouška, pana Rittiga. O nich se přece tři roky mluví, tak jaktože u nich už policie dávno nebyla, neprohlédla jejich sídla a neposbírala informace, které potřebovala? Jaktože je to podáváno jako balík událostí souvisejících s Úřadem vlády? Ve chvíli, kdy nemám vysvětlení, musí to nutně budit otazníky. 

Mluvíte o účelovém načasování? 

Jestliže policie u pana Janouška, po tom všem, co se o něm povídá a píše, teď najednou vyšetřuje, tak si myslím, že je to v nepořádku. Měli tam vletět před dvěma lety, před rokem. Proč nekonali dříve? Bylo by to ozdravné pro justici i pro nás pro občany, protože bychom pochopili, že jestli se něco neblahého děje, orgány včas a řádně zasahují. 

Máte bližší informace o tom, koho a proč policie vyšetřuje? 

Ne, a štve mě, že policie nevyužila příležitosti, kdy je povinna nás informovat. Platíme si ji jako daňoví poplatníci, máme vědět, co se děje, když vletí do Úřadu vlády. A ona vystoupí a vágně nám sdělí, ano, byli jsme tam, více vám neřekneme. Tohle kdybych udělala já jako politik, tak mě všichni roztrhají na kusy. Jaktože to policii projde? 

(Autor: Kateřina Surmanová)

Miroslava Němcová

předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR
místopředsedkyně strany