6. června 2013

Potřetí vyplavení? Nevzdávejte se

Jsou to jiné záplavy než v roce 2002, říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, v těchto dnech šéf Ústřední povodňové komise. "Jiné bylo například to, jak rychle došlo k naplnění toků. V tomto ohledu to je povodeň opravdu extrémní."

Povodně bohužel ještě neskončily, ale plyne z nich už nějaké poučení? Mělo by se příště něco udělat jinak?

Byli bychom tupci, kdybychom se nechtěli poučit. Každá povodeň je svým způsobem jiná. Ničivý efekt je stejný, ale jiné jsou příčiny a průběh. Oproti roku 2002 nyní úplně jinou roli sehrály místní toky. A to nejen v Praze, kde se mluví o potocích Botič či o Šáreckém. Úplně jinou roli sehrála Berounka a Sázava. 

Opět se diskutuje o úloze meteorologů a jejich předpovědí. Nezklamali? Nenavrhnete reformu meteorologické služby? 

Vždycky se říká: meteorologové to špatně předpověděli a povodí selhalo. To je tradice. Ale my se opravdu snažili od prvního okamžiku, kdy přišly první informace. Na základě našich varování začala vltavská kaskáda s vypouštěním již minulé pondělí a intenzivněji už od minulé středy. Takže se bavíme o desetidenním avízu. Svědčí to o tom, že jsme reagovali velmi silně. Něco předpovědět jde a něco ne. Předpovědět, jestli vám intenzivní bouřkové mraky spadnou před či za Krkonošemi, je z říše snů. Ale vždy se můžeme pokoušet být lepší. 

Někdo zase kritizuje, že přehrady byly odpouštěny pozdě. 

Vezměte si tu situaci pohledem běžného dne. Dnes (včera odpoledne – pozn. red.) nám kulminuje Labe v dolním toku, dorazí to do Ústí, Děčína. Jsme v okamžiku, kdy máme odpouštět vltavskou kaskádu. Ale ptáme se: jak moc, když ještě ta minulá voda neodešla? Stejně to platí pro ostatní místa. Pokud se v Praze ve spolupráci několika resortů podařilo nedosáhnout průtoku 3 300 kubíků za vteřinu, který jsem prognózoval v neděli večer a byl jsem brán za škarohlída, ale průtok byl menší, svědčí to o zdařilé manipulaci na vltavské kaskádě. Přitom chyběly centimetry k tomu, aby se zaplnila, abychom šli na Orlíku přes... Ještě v pondělí byly představy vodařů o kulminaci Berounky 900, nakonec to bylo 1 200, ale naštěstí se to neprojevilo v konečném součtu v Praze. Takže si myslím, že povodí odvedlo dobrou práci. 

Žádnou chybu, selhání jste nezaznamenal? 

Myslím, že ne. Ale v tuhle chvíli ještě velká voda neskončila a desetitisíce obyvatel se strachují, že k nim dojde. Teď jde o to zajistit, aby je ta povodeň zasáhla co nejméně bolestně. A taky půjde o to, jak se vypořádat s následky povodně. Aby se lidé vrátili do těch území, aby nepropadli skepsi a abychom podpořili místního podnikatele, který měl třikrát po sobě vyplavený krám, aby nevzdal to podnikání a zkusil to znova. 

Starosta zatopených Zálezlic u Mělníka sháněl spoustu let razítka na povolení hráze. Dodnes ji nemají postavenou. Je byrokracie tak zlá, nebo jde spíš o podcenění situace ze strany místních lidí? 

Výmluva na byrokracii je obvyklá. Ale míra razítek a povolení je někdy taková, že udolá i velmi aktivní starosty, a já bych byl rád, aby se to nestávalo. Tato vláda se snaží, aby těch byrokratických překážek ubývalo. 

A máte konkrétní návrhy? 

Zjednodušení stavebních řízení je cílem nás všech, aktivity ministrů, senátorů či starostů k tomu směřují. Stát musí zajistit dostatek peněz a prosadit, aby se daly využít prostředky z Bruselu a podpora pro protipovodňová opatření byla odtud masivní. Nyní máte řadu protipovodňových opatření, která byla teprve v procesu výstavby. Na která běžely dotace, ale nestačila se dokončit. Dnes obecně platí: dostanete dotace, jen když to dostavíte. My bychom chtěli zajistit, aby v případě, kdy jim půlku vzala voda, to neznamenalo, že obec bude muset kvůli tomu vyhlásit bankrot. Že když nestihla tu hráz postavit, absolutně propadnou její šance na dotace. 

Byl byste pro větší regulaci toků, nebo spíš pro obnovu krajiny s meandry, lužními lesy, která podle mnohých odborníků povodně zadržuje? 

Ministr životního prostředí musí vždy hledat řešení, která jsou pro přírodu nejšetrnější. Ale v okamžiku, kdy to znamená riskovat nechránění lidských životů, navzdory resortu říkám neriskovat. 

Takže byste byl například pro regulaci Berounky? 

Nevím, jestli by to konkrétně znamenalo regulaci Berounky a jakým způsobem situaci zlepšit. Jestli by nestačilo odstranit stav, kdy je řada říčních koryt zanesená. 

Podpoříte plán ministerstva vybudovat 65 nových přehrad? 

Nejsem příznivcem bianko šeků. Říkám: pojďme se bavit tam, kde je to potřeba, a v momentě, kdy budeme provádět tu Sofiinu volbu, já říkám, na kterou stranu se přikloním. 


(Autor: Vladimír Ševela)