30. května 2013

Odvolala mě koalice Kalouska a Hrdličky

"Očekávali, že budu hrát roli staršího pána, který si bude užívat primátorský řetěz na krku," říká Bohuslav Svoboda. Tak popisuje někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda POZADÍ PŘEVRATU, jenž se minulý týden odehrál na pražském magistrátu.

Očekával jste tak dramatický průběh vašeho politického života? 

Dlouho jsem se pohyboval v čele lékařské komory, kde stejně jako v reálné politice probíhají volby a souboje o moc. Mým hlavním soupeřem v devadesátých letech byl David Rath, který dokázal využít každé chyby našeho vedení. Měl jsem proto dobrou průpravu pro vstup do reálné politiky. 

I když vám po pár týdnech začali propichovat pneumatiky u aut? To jste zřejmě od lidí kolem Ratha nezažil. 

No, nebylo to zrovna příjemné období. Domů mi chodily obálky s fotkami mé ženy s dítětem na nákupech, na návštěvě u kamarádky, na dětském hřišti – prostě z celodenní sledovačky. Současně za mnou chodili různí lidé s "dobrými radami" a doporučeními, anonymní SMS anebo obálky se zlomenou tužkou. V tu chvíli se samozřejmě sám sebe ptáte, zda to má vůbec cenu. Nechci ze sebe dělat hrdinu, ale pravda je, že mě všechny tyto události ještě více posílily a zatvrdily. 

Jak jste vnímal fungování někdejší koalice ODS s ČSSD, jež skončila už po roce na podzim 2011? 

Velmi brzo jsme s kolegy pochopili, že chapadla, která jsme úspěšně odsekávali v ODS, se nám vracela od koaličního partnera. Pracovali jsme na tom, abychom šéfa pražské ODS Borise Šťastného vmanévrovali do situace, kdy se bude domnívat, že vypovězením koaliční spolupráce s ČSSD se mě zbaví a najde si někoho, kdo bude poslušný k lidem, kteří ovládali Prahu do roku 2010. Vůbec nepochopil, že vypovězení koalice s ČSSD přijde paradoxně vhod části ODS reprezentující změnu poměrů na pražském magistrátu. 

Co si vlastně někdejší vládci Prahy slibovali v souvislosti s vaším primátorstvím? 

Očekávali, že budu hrát roli hodného staršího pána, jenž si nasadí na krk primátorský řetěz a bude pouhým statickým pozorovatelem při jejich finančních a politických hrátkách. Od počátku svého vstupu do politiky jsem však věděl, že žádnou takovou loutkou nebudu a opravdu se pokusím něco změnit. Je mi takřka sedmdesát, opravdu nemám zapotřebí, aby se o mně říkalo, že jsem ve vleku zákulisních hráčů. To, co mě nemile překvapovalo v posledním roce, bylo to, že když radní za ODS přišli s jakýmkoliv projektem, tak členové městské rady za TOP 09 chtěli svůj mediální obraz a kariéru vybudovat na jejich kontrole. 

Co bylo bezprostředním podnětem k vašemu odvolání? 

Snaha topky získat primátorský řetěz, který považuje za jakýsi Rumburakův kouzelný prsten, a snaha o rozvrat pražské ODS – svého přímého konkurenta na pravici. Tento krok byl projednáván na grémiích celostátní TOP 09 a byl posvěcen jejím faktickým vládcem – Miroslavem Kalouskem. To není žádné tajemství a zaznělo to i z úst představitelů samotné TOP 09. To, že z tohoto kroku měli radost moji odpůrci z ODS, je nezpochybnitelné, zcela jistě k tomuto procesu přispěli i svým dílem, ale hlavním ideologem a hybatelem byl někdo jiný. 

Když jste nakonec – s výraznou pomocí Karla Schwarzenberga – vytvořil na podzim 2011 koalici s TOP 09, dal vám "kníže" nějaké garance pro její další fungování? 

Nikdy jsem nezastíral, že neformálním garantem tehdejší koalice ODS a TOP 09 v čele se mnou byl Karel Schwarzenberg. Naše vztahy byly korektní. V období sestavování koalice ODS a TOP 09 zcela jistě sehrál pozitivní úlohu, a já jsem ho proto na oplátku velice silně podpořil v letošní prezidentské volbě, přestože jsem byl za svou aktivní podporu některými lidmi v ODS velmi kritizován. Ani na minutu jsem však neváhal, že bych to neudělal. Nic si tak nedlužíme, není ve mně žádná hořkost či zklamání. 

Proč myslíte, že pan Schwarzenberg do dění na magistrátu aktivně nezasáhl?

Jsem pevně přesvědčen o tom, že byl o posledním dění na pražském magistrátu informován, přestože hybatelem dějů byl jeho místopředseda Kalousek. Nevím ale, nakolik selektivní informace se k němu dostaly, kdo mu je předkládal a co v nich říkal. Nedávno jsem byl nemile překvapen jeho postojem v kauze odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů, kdy mi jeho postoj "ani ano, ani ne" připadl, mírně řečeno, alibistický. Proto mě jeho odpověď na to, proč nezasáhl, když jeho TOP 09 rozbíjela koalici na magistrátu, ani nepřekvapila.

Myslíte, že vyjde hra Miroslava Kalouska na rozdělení klubu ODS a bude následovat podpora části zastupitelů této strany novému vedení magistrátu? 

První pokus o rozdělení klubu nevyšel, oba naši radní, jež TOP 09 společně s ČSSD zcela účelově neodvolala z jejich funkcí, neprodleně rezignovali na své posty. Zcela jistě přijdou další podobné pokusy a nabídky na přeběhlictví, nevěřím však, že zastupitelé, kterým jde opravdu o ODS, budou na tyto nabídky slyšet. Pokud TOP 09 vsadila na to, že postaví svou podporu na přeběhlících z ODS, krutě se mýlila. Zastupitelé z ODS jsou loajální vůči straně, za niž byli zvoleni, a já jsem jim za to nesmírně vděčný. 

Nestála za vaším odvoláním také skupina kolem Tomáše Hrdličky? Proč se proti vám tak brzy obrátili, když vás zpočátku přinejmenším tolerovali na pražské kandidátce? 

Nebyl jsem ochoten přivírat oči a dělat, že nevidím některé věci, jež byly na pražském magistrátu již skoro zautomatizované. Zvykem Tomáše Hrdličky je vydávat vše za svou práci. Skoro se divím, že po vítězství Baracka Obamy nechodil po Praze a netvrdil, že ho "udělal on". Bohužel i dnes je spousta lidí, kteří jeho pohádkám věří. V pražské politice není bezvýznamnou osobou, po porážce v ODS však své snažení přesměroval do ČSSD, jež je řízena jeho kamarádem Petrem Hulinským. Vliv takovýchto lidi oslabil, avšak pokud budu předsedou pražské ODS, budu dělat i nadále vše pro to, aby slábl i nadále. 

Jakou roli v magistrátním převratu sehráli Hrdličkovi lidé Boris Šťastný a Milan Richter, kteří nedávno složili své zastupitelské mandáty? 

Tito pánové překvapivě rezignovali na své zastupitelské mandáty a na jejich místa v den, kdy jsme byli odvoláváni, nastoupili jejich náhradníci z Hrdličkou ovládané ODS na Praze 10. Tito náhradníci, přestože jsou členy ODS, odmítli vstoupit do klubu ODS a následně se proti usnesení regionální rady ODS zúčastnili hlasování, při němž došlo k odvolání zástupců za ODS. Kdybych věřil na teorie spiknutí, skoro bych se sám sebe ptal, zda rezignace Borise Šťastného a Milana Richtra nemá přímou souvislost s pokusem o rozbití pražské ODS, odvoláním jejích zástupců z vedení města a následným oslabením mé osoby v čele pražské ODS. Je to taková podivná shoda náhod, že si skoro říkám, zda na tom něco nebude … 

Co jste si odnesl z vašeho dosavadního politického angažmá

Víru v to, že se nemáme vzdávat, ani když situace vypadá sebebezvýchodněji. 

 
(Autor: Bohumil Pečinka)
Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

člen výkonné rady
předseda regionálního sdružení
místopředseda Stínové asociace krajů ODS