29. května 2013

Na kompromisy už čas nemám

Vrátí se k medicíně, ale Prahu nevzdá. Šanci na koalici s TOP 09 dává deset procent a o straně, která podle něj sestřelila svého lídra Zdeňka Tůmu, vyčítá návrat kmotrů na radnici. Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda je připraven na práci v opozici.

Už se připravujete na roli opozičního zastupitele na pražském magistrátu? 

Nemyslím, že by to vyžadovalo speciální přípravu. Má to tu výhodu, že nemusím hledat kompromisy, naše stanovisko budu moci říkat jednoznačně. 

Skončíte-li na pražské radnici v opozici, jste připraveni jít vládě po krku, jak to hezky říkají socialisté? 

O zásadních věcech budeme určitě hlasitě mluvit, ale jestli vyhláška o sbírání psích exkrementů dostane jinou podobu, nebudeme to opozičně blokovat. Čekají nás skutečně zásadní rozhodnutí, a jestli TOP 09 teď říká, že se něco neřešilo, tak k tomu neuvádí, že zapomněli hlasovat. Když dnes mluví o svých návrzích, co budou dělat, tak to jsou ty návrhy, co nám zamítali. Takže nejdeme nikomu po krku, jdeme za prospěchem tohoto města. 

Na jakém základě je ODS tak neústupná v otázce primátorského křesla? 

Koalice s TOP 09 vznikla na základě nějakých dohod a ty byly vyvážené: ODS bude mít primátora a TOP 09 většinu. A tohle jsme všichni podepsali. Je to závazek naprosto zásadní, protože kvůli této dohodě koalice vůbec vznikla. 

Neustále nabádáte TOP 09, ať se vrátí na začátek – ale skutečný začátek jsou výsledky v pražských volbách. A z těch vyšla TOP 09 jako vítěz. Vy jste vyšachovali vítěze ze hry a uzavřeli koalici se sociální demokracií. Pak jste opět vy vyšachovali sociální demokraty, a tak bylo jen otázkou času, kdy někdo vyšachuje vás. 

Byl jsem začínající politik, za mnou stál sbor zkušených politiků ODS v čele s Borisem Šťastným a TOP 09 nabídla exkluzivnější podmínky sociálním demokratům než nám. Proto jsme jednání se sociální demokracií zintenzivnili. A protože to Boris Šťastný a část ODS vnímali jako dobré řešení, tak jsme to přijali. A já jsem zjistil, že jsem schopen odstřihnout od magistrátu všechny ty lobbisty a zájmové skupiny, které tam jdou cestou ODS, ale nedovedu to z té druhé strany. 

Vypověděli jste koalici s ČSSD, když vám přestala vyhovovat – co je špatně na tom, když dnes stejně postupuje TOP 09 k vám? 

Zdaleka to není totéž. Protože já jsem se při odchodu z koalice s ČSSD až na toho Hrdličku (Tomáš Hrdlička, kontroverzní komunální politik, který přestože na magistrátu nezastává vysoké funkce, patří ke skupině nejvlivnějších politiků – pozn. red.) vědomě odstřihl od celé skupiny lidí, kteří byli navázáni do našeho křídla, a v té fázi jsem měl obrovskou podporu od vedení TOP 09. Když si proberete jejich tehdejší výroky na adresu těch, se kterými dnes chtějí dělat koalici, tak to byly výroky velmi tvrdé a odsuzující. Proto je to rozdílné: já jsem se zavázal, že vymetu z radnice všechny klientelistické zájmy a neprůhledné hospodaření, a to se skutečně v koalici s topkou podařilo. A dnes se topka vrací k tomu, co je skutečně představitelem lobbismu a klientelismu, a bude to pro ně, věřte mi, strašně drahé. 

A v čem se k tomu vrací? Že jedná se sociálními demokraty Miroslavem Pochem nebo Petrem Hulinským? 

Nejzásadnější otázka je Karel Březina (někdejší radní za ČSSD). To je nejsilnější hráč. 

Ale Březina ještě nesedí v radě. 

To je sice hezké, ale je to k ničemu. Jestli bude sedět v radě, nebo to bude postrkovat zezadu jako předseda dozorčí rady Dopravního podniku – určitě si tam on i sociální demokracie najdou prostor k realizaci svých plánů. Aby ti, kteří stojí za nimi, měli zase vliv na vývoj Prahy. To je to podstatné. Není podstatné, na jakou židli si sednou, ale jakou sílu dostanou. 

Ale takoví lidé, jako je Poche nebo Březina, jsou dohledatelní i v ODS. Třeba takový Pavel Klega (radní za ODS za vlády Pavla Béma). Pokud bude jednobarevná rada a ČSSD si za svoji podporu řekne o podporu v jiných věcech – není tohle politika? 

Neumím na to reagovat jinak, než počkejte si, až to bude fungovat. A Pavla Klegu nepovažuji za stejný případ jako Březinu a spol. 

Několikrát jste řekl, že si vážíte Zdeňka Tůmy (lídr TOP 09 ve volbách 2010). V Lidovkách vyšel v pondělí jeho článek, kde vás nařkl z několika nepravd a z podrazu. Četl jste to? 

Ne. 

Tak já vám kousek přečtu: "Není pravda, že bychom měli gentlemanskou dohodu o prohození pozic po příštích volbách. Gentlemanskou dohodu jsme spolu měli, ale ta zněla tak, že Bohuslav Svoboda nebude v příštích volbách kandidovat na primátora v Praze… Bohuslav Svoboda ale před pár týdny oznámil, že hodlá vést ODS i do dalších voleb, což je podraz, kterého se vůči mně dopustil." 

Skutečně jsme se domluvili, že pokud by proti sobě stála TOP 09 a ODS, já nebudu kandidovat na primátora. A to platilo. Až do okamžiku, kdy TOP 09 svoji ikonu, svého miláčka Prahy sestřelila. Zdeněk Tůma byl předseda finančního výboru, velmi významný funkcionář TOP 09 na radnici, se kterým se skvěle pracovalo. Ale dovolil si obrovskou chybu: když se jednalo o odvolání generálního ředitele Dopravního podniku Vladimíra Liche, tak se za něj postavil a vlastní partaj ho sestřelila. Za tři dny nato byl odvolán z funkce předsedy finančního výboru a byl odstaven od všech jednání. 

Ale on sám popírá, že by mezi těmito věcmi byla souvislost. 

Já jsem přesvědčen, že to tak je, a od toho okamžiku taky vývoj v TOP 09 začal jít jiným směrem. Na jeho místo posadili Jiřího Vávru a Zdeněk Tůma je řadovým zastupitelem. Opakovaně jsem s ním mluvil a on byl velmi, velmi zklamán tím vývojem. Rozumím tomu, že dneska říká to, co říká, ale když jsme spolu seděli na pivu a povídali si, tak to jeho zklamání z vývoje v TOP 09 bylo veliké. 

Jak si teď stojíte v pražské ODS? Jestli vás buňka ODS v Praze 10 vyzve k odstoupení, pak to nevypadá na záležitost výhradně Borise Šťastného. 

Pražská ODS se skutečně změnila a zbavila se všech těch lobbistů a ekonomických vyděračů. Bezesporu ano. V tuto chvíli není na úrovni pražského magistrátu ani na úrovni regionální rady nikdo, kdo by měl zásadně jiný názor, než který vám tady říkám. 

Změnil vás nějak zážitek z posledních dnů? 

Jsem na světě už dlouho a znám ty pohyby nahoru a dolů i ty takzvané pády, které ve skutečnosti pády nejsou, je to normální sinusoidní vývoj. Takže mne to nepřekvapilo a nijak nepohnulo s mým názorem na život. To, co dneska vím, je, že ta politika vyžaduje od samého počátku tvrdší přístup. Není možné spoléhat na to, že něco prosadíte tím, že téma přednesete, za věcí se musí do důsledku jít. 

Připouštíte, že ne vždy jste takhle důsledný byl? 

… ano, připouštím to, od samého začátku jsem měl daleko tvrději trvat na tom, jaká budou zásadní rozhodnutí personální atd. Vlastně jediné, co jsem prosadil tvrdě, bylo personální složení rady, do ostatního jsem vstupoval málo aktivně, ano. 

Je to, co se stalo, pro vás stimulem, abyste se chtěl do čela Prahy opět vrátit? 

Je. Jsem Pražák a šel jsem do politiky s tím, že chci něco udělat pro místo, kde žiji. 

Proč nevezmete nabízené místo prvního náměstka – to je jistě místo vlivnější než místo opozičního zastupitele. 

Zajímá mne pozice, která vede stranu, jíž jsem členem. Pozice nějakého náměstka v koaličním konglomerátu je něco úplně jiného. To je o hledání nějakého kompromisu a opouštění nějakých principů, a to víte, na to já už čas nemám, abych opouštěl principy. Chceme-li se dostat dál, musíme postupovat velmi energicky a radikálně. 

Dovedl byste si představit stále viditelnějšího pana Vávru z TOP 09 jako primátora? Vaše kolegyně Aleksandra Udženija o něm řekla, že je všeho schopný. 

… při zvážení všech okolností musím s paní Udženijou souhlasit. Myslím si, že pro něj jistě účel světí prostředky. Přesvědčuje mne o tom dnešní situace. 

Bylo by z vašeho pohledu dobře, aby případně TOP 09 vládla Praze sama? 

Kdyby to šlo, bylo by to jistě lepší, protože by tam ten klientelistický a socialistický prvek nebyl. Aspoň doufám. Ale ono to bez ČSSD nepůjde, oni ty ruce budou muset zvednout. 

Připadá ještě v úvahu, že byste šli do pražské koalice s topkou vy? 

Samozřejmě, že všecko připadá v úvahu. Ale ne holandská dražba. 

To znamená vy jako primátor. 

Takové je rozhodnutí regionální rady a já jako politik ho ctím. 

A vy si dovedete představit, jak s touto topkou po těchto pěti dnech usednete k vládě nad Prahou, jako by se nic nestalo? 

Půjdeme-li do spolupráce, ten problém bude vždycky. Zapomínat na to, co se stalo. To bohužel ta politika s sebou nese. To osobní musí stranou. 

To není osobní – přece tak silný prvek nedůvěry by vás mohl brzdit v práci. 

Správně říkáte mohl. Myslím, že by nebrzdil. Ty názorové rozdíly nejsou tak silné, jak jsou prezentovány těmi, kdo změnu koalice organizují, podporují a dělají. 

Tipněte si, jaká šance v procentech k vaší dohodě je. 

V procentech je to strašně těžká otázka, protože to se bude tisknout a všude to bude hlavička: Svoboda nedává naději na vytvoření koalice s TOP 09 víc než deset procent. Ale kdybych tu číslovku měl říct, vypadá takhle. 

(Autor: Barbora Tachecí)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
místopředseda Stínové asociace krajů ODS