25. května 2013

Už od srpna jsme tušili, že přijde rána

Proč hned mluvíte o zradě?

Protože to bylo zborcení dohody z roku 2011, což nebyla úplně obyčejná dohoda. Když jsme totiž po volbách na podzim 2010 udělali koalici s ČSSD a já po nějakém čase zjistil, jak funguje, začali jsme jednat o jiné koalici s topkou. A to vůbec nebyl jednoduchý manévr. Jednalo se několik měsíců, všichni účastníci šli do rizika. Nicméně jsme tehdy dospěli k naprosto jasné dohodě: topka převahu v radě, my primátora. Na celé období. Tehdejšího lídra TOP 09 Zdeňka Tůmu já jsem považoval za mimořádnou osobnost vždycky a během vyjednávání o koalici jsme se skutečně sblížili. Že přistoupil na většinu bez primátora, jsem od něj chápal jako velké gesto. 

Jemu to asi i osobně vyhovovalo, tehdy už se od pražské politiky vnitřně odpoutal. 

To prosím nechci rozebírat. Chci říci toto: tehdy mezi mnou a Zdeňkem vznikla jakási gentlemanská dohoda, že kdyby se situace opakovala a po dalších volbách obě strany vedené námi dvěma vyjednávaly znovu o dohodě, tak že si to klidně vyměníme. Čili obě strany pojila vedle formální dohody i jakási osobní dohoda jejich lídrů. A v topce se to vědělo. Pak ovšem topka Tůmu sama zařízla, loni v létě ho popravili na dopravním podniku. Když se u nich jednalo o odvolání ředitele dopravního podniku Vladimíra Liche, Tůma bojoval proti skutečně jako lev, měl tři čtyři věrné a ti ho pak zradili. Zůstal úplně sám a oni mu následně sebrali vedení finančního výboru a udělali z něj obyčejného zastupitele. V tom okamžiku závazky typu, jaký jsme mezi sebou měli my dva, samozřejmě padají. Už to nebyla ta Tůmova topka. S ním jsem mohl tak akorát sem tam chodit na pivo. Tehdy jsem si prvně říkal, že náš partner není úplně férový a že zájmy, pro které oni Zdeňka složili, byly velmi přízemní. 

Jak to myslíte? 

Vezměte si, že on byl jediný finančník mezi nimi. Nepletl se do běžné, dennodenní politiky, ale ve financích města byl velmi aktivní. Já jsem s ním coby předsedou finančního výboru připravoval rozpočet, v této fázi oni ho odvolali. No a ve chvíli, kdy Tůma přestal vést finanční výbor, začaly být najednou diskuse o financování složitější. Objevovaly se nápady, tu že něco koupíme, tu že něco prodáme, aniž by existovaly relevantní podklady. Příklad: od doby, co Tůma skončil, se diskutuje, jestli vykoupíme soukromý podíl v Pražské plynárenské. Topka navrhla ten 49procentní podíl E. ON vykoupit. Já jako pravicový politik sice nesdílím nutně představu, že když si stát či město něco kupuje, je to nutně dobře, a že ten podnik se tím pádem zefektivní, ale na druhou stranu jsem zase chápal, že plyn je strategická surovina, která se svou cenou dotýká všech Pražanů Podpořili jsme to s jedinou podmínkou: že chceme znalecký posudek s kulatým razítkem, jaká je cena toho, co kupujeme. Vzpomeňte si na Parkanovou, která neměla odhad ceny u letadel a dneska čelí žalobě, politicky je zlikvidovaná. Kupodivu na požadavku mít posudek jsme se kousli a topka udělala všechno pro to, aby nebyl. 

Čím se tak dá proti vypracování posudku o ceně v koaličních jednáních argumentovat? 

Že je zbytečný a že přece máme sami informace o stavu podniku a kdo prý ten posudek bude platit -přitom ten podíl má cenu kolem pěti miliard. Nicméně dohadovací řízení se táhlo tři měsíce a dospělo se ke shodě, že podíl město koupit chce a současně že všichni chápeme, že musíme mít posudek. A teď najednou topka tvrdí, že se s námi nemůže dohodnout, poněvadž nevíme, jestli koupit, nebo ne. Tak takhle se v Praze vládne od odchodu Zdeňka Tůmy z finančního výboru. A já se kruhem vracím k vaší otázce, proč mluvím o zradě. 

Jaká podle vás byla pravá motivace pro změnu? 

Motivy vidím dva. Za prvé topka v Praze začala ztrácet. Podle posledních průzkumů jde ODS nahoru, TOP dolů. Pro ně je vývoj v hlavním městě strašně důležitý, oni mají čtvrtinu mandátů ve sněmovně z Prahy. Když bude ztrácet v hlavnímměstě, má v tu chvíli obrovský problém celorepublikově. Čili 29 procent my, 16 oni v hlavním městě v jejich posledním průzkumu pro ně asi byla velká rána. A šestapadesát procent pro mě ve včerejším průzkumu SANEP je taky nejvyšší číslo, co kdy jaký hejtman dosáhl. Podotýkám, že my si u této agentury průzkumy nezadáváme. 

A co ten druhý důvod? 

Topka na radnici nic neudělala, její údajné výkony spíš zakládaly na problémy, ať už ve školství, nebo v IT. Nicméně myslím, že ten první důvod je rozhodující. Oni zrušili koalici z příkazu celorepublikového vedení rozštěpit tu ODS a stát se v Praze lídrem na pravici. 

Proč pořád tvrdíte, že iniciátorem byl Miroslav Kalousek? Máte nějaké důkazy?
 

Vezměte si jeho prohlášení, že vývoj v Praze chápe, protože primátor ho zklamal a neplní slib o vytváření průhledného, čirého magistrátu. On jednak mluví o oblasti, o které nic neví - hlavní město má přece v rámci topky v gesci Karel Schwarzenberg -, jednak je to nepravda. Stačí se podívat na náš web, co všechno už funguje: od zakázek pod lupou přes rozklikávací rozpočty, intervence občanů - to žádné město v republice nemá! Tak když pan ministr mluví takto, je to pro mě indicie velmi silná. 

A není normální, že rodič se bude zpětně zastávat svých dětí, dokonce i když udělají něco bez jeho vědomí? 

Tak pojďme dál: v posledních týdnech bylo vedení pražské topky, především předseda jejich klubu (náměstek Tomáš Hudeček - pozn. red.), na poradě u Kalouska dvakrát týdně. Jezdil tam pořád. 

Jak to víte? 

Protože si na to bral volno a neúčastnil se hlasování rady s odůvodněním, že má poradu u Kalouska. Nebo chtěli přeložit dopolední jednání rady na odpoledne s bizarním odůvodněním, že dopolední rady stejně končí tak pozdě, že už to novináři nestihnou napsat, a že když se protáhne odpolední rada, nikomu už to nevadí. Vtip byl v tom, že v úterý dopoledne má Kalousek porady a oni tam potřebovali být. O Kalouskově angažmá mám pravděpodobnost hraničící s jistotou. 

S Karlem Schwarzenbergem jste kontakt nenavazoval? 

On byl celou tu dobu v Jemenu. 

Vy i Petr Nečas připomínáte jeho nevděk, že vy jste mu v prezidentské volbě dal podporu, a on teď nic. Nečas včera dokonce říkal, že vás o tu podporu žádal. Bylo to tak? 

Bylo by nefér formulovat to takhle. Říct, že on si ke mně zašel pro podporu, není úplně správné. My jsme spolu hovořili a já mu ji sám vyslovil. 

Tedy sám od sebe? Premiér to říká nepřesně? 

Sám od sebe, ano. Ale ke Schwarzenbergovi řeknu jen jedno: my jsme si kvit, já nemám žádnou potřebu řešit jeho chování. 

Co je hlavní bod, o který se s pražskou topkou hádáte, skutečně dopravní podnik? 

Oni se kolem něho točí, nicméně sami dopravní podnik a odpovědnost za něj převzali v okamžiku, kdy silou svého předsedy dozorčí rady odvolali generálního ředitele Liche. Připomínám, že ho odvolali v okamžiku, kdy začaly klesat jeho náklady a stoupat výnosy, kdy se podařilo rozložit v čase nákupy tramvají, kdy byla renegociována smlouva se Siemensem o opravách praskajících podvozků, kdy se začaly vypovídat smlouvy s firmami, které pak spadly do trestního řízení, prostě ve chvíli, kdy to začalo fungovat, Liche odvolali. Tehdy dopravní podnik de facto převzala topka, a i když pak předsedu dozorčí rady pana Nouzu vyměnili, poté co se ukázalo, že má konflikt zájmů, nahradili ho jiným svým člověkem. Předseda dozorčí rady je skoro jediná funkce, z níž můžete vykonávat vliv - a oni teď budou tvrdit, že situace v dopravním podniku je základ celého rozkolu? 

Kdo byl tehdy hlavní spouštěč? Vedle topisty Jiřího Nouzy se na Lichově odstřelu podíleli i vaši spolustraníci. 

Společnými silami to jistě bylo, ale zcela určitě hlavní podíl měla topka, protože to bylo v gesci jejich předsedy dozorčí rady. To byla jejich akce. 

Nicméně tehdy se docela dramaticky ukázalo, že i vaše strana je rozpolcená. Nemá TOP 09 pravdu v tom, že věno, které jste přinášel do koalice, nebylo tak cenné? 

Ne. Já nezastírám, že má pozice v klubu zastupitelů ODS nebyla snadná, ale měl jsem hned zkraje možnost určit si, koho za ODS chci do rady, a koho ne. Čili frakce ODS v radě byla stoprocentně jednotná. A v zastupitelském klubu jsem měl za sebou ze začátku polovinu z dvaceti, posléze až patnáct lidí na své straně. Nikdy se nestalo, že bychom zásadní věci koalice vinou ODS nedokázali prohlasovat. 

Jak jste si vykládal, když TOP ve čtvrtek prosadila vaše odvolávání tajným hlasováním? 

Tajné hlasování vypadá jako nejčistší varianta, v níž se každý může svobodně rozhodnout. Na druhou stranu vám umožňuje porušit jakoukoliv dohodu. Nikdo neví, kdo jak hlasoval, a vy můžete posléze tvrdit: já nic, já to nebyl. V tomto případě aby topka mohla říkat, ale to i vaši lidé byli pro vaše odvolání. Proto jsme se toho hlasování vůbec neúčastnili, což tušímhodně rozzlobilo vedení TOP 09, poněvadž se jim nepodařilo rozložit nás zevnitř. Lístky si vyzvedli a hlasovali jen ti dva z Prahy 10 (která platí za baštu lobbisty Tomáše Hrdličky - pozn. red.), co tam přišli za Borise Šťastného a Milana Richtera. ODS se po letech chová jako zásadová strana, ty dva jsme hned ten den ze strany vyloučili. 

Existuje pořád možnost, že by se váš klub povedlo rozštípnout? 

Všechno je to o lidském faktoru, o nabídkách. Nicméně to, jak se zatím klub choval, jak nepřipustil ani náznak pletich a rozkladu, mě vede k tušení, že to rozštípnout prostě nejde. Jistě to ovšem vědět nemůžu. 

TOP 09 tvrdí, že poslední kapkou k rozchodu bylo obvinění rady kvůli Opencard, že prý si uvědomili, jak se dědictví po minulé radnici pořád neřeší a jak to může pro ně být nebezpečné. 

Ale ten příběh je přesně obráceně! Opencard je zcela v odpovědnosti TOP 09. Jestli se něco řešilo, nebo ne, jde na jejich triko. 

Co pořád nedostavěný tunel Blanka? Prý jste si přehazoval zodpovědnost s radním pro dopravu Josefem Noskem a věc se valila dál. 

To jsou takové zvláštní lži, které v sobě obsahují kousíček pravdy. Blanka je pro Prahu naprosto zásadní věc nejen cenou, ale i tím, že deset let už ničí život spoustě Pražanů - mimochodem zastavit ten tunel by bylo dražší než ho dostavět -, je teď zásadní nejen ekonomicky, ale i politicky. Proto byla v gesci náměstka pro dopravu Noska, ale primátor má dohled. Čili žádná dichotomie, naopak logické uspořádání. Když se cena vyšplhala na 38 miliard, snažili jsme se ji snížit a s Metrostavem dohodli, že cena nesmí překročit 36 miliard, a pokud by to hrozilo, vyžadoval by růst ceny kontrasignaci primátora a zastupitelstva. 

Kalousek včera naznačoval, že teď se začnou vyjevovat hříchy pražských kmotrů ODS. Nebojíte se ničeho? 

Nevěřím, že by od okamžiku voleb 2010 mohl vypadnout nějaký kostlivec, který by ukazoval na mě a na mé radní. Ani nemůže. Jestli tam je něco z minulosti, já samozřejmě nevím, pro mě bylo důležité, aby už nic takového nebylo možné dneska. 

Teď hodili přes palubu vás. V čem je rozdíl oproti roku 2011, když vy jste hodili přes palubu sociální demokracii? 

Zásadní rozdíl je v tom, že koalici se sociální demokracií jsme uzavřeli poté, co jsme se sami odřízli od chapadel chobotnice. A po třech čtyřech měsících jsem zjistil, že v koalici máme ta chapadla z druhé strany, kde na ně nejsme schopni dosáhnout. Pokud jsme chtěli dodržet to, k čemu jsme se zavázali ve volbách, nemohli jsme tehdy pokračovat. 

Stejnou legendu může dnes použít topka. 

Tato legenda dnes nezní. Dnes zní, že prý jsme neschopní. 

Zatočit se svými kmotry... 

Žádné nemáme. Žádný Janoušek, žádný Hrdlička nemá na moji radnici sebemenší vliv. Což je možná taky důvod, proč pracují v synergii na tom, abychom padli, a kroky topky podporují. 

Jak? 

No, když se člověk dozví, že v jedné restauraci sedí vysoký činitel pražské topky s pány Hrdličkou a Rittigem, tak ho to zaujme. 

Kdo je ten vrcholný představitel topky? 

Řeknu vám jen, že to bylo včera, ve čtvrtek. 

O vás je známo, že sám sobě nejste lhostejný. Berete události posledních dní jako osobní ránu? 

Já už jsem jednou tady ve vinohradské nemocnici vyklízel ředitelskou pracovnu, když mě sociálnědemokratický ministr zdravotnictví na hodinu vyhodil. Čili pro mě to není nic nového. Neberu to nijak úkorně osobně. Jestli mi něco vadí, tak že když musejí zdůvodnit své činy, začnou říkat lži a intenzivně mě pomlouvat. Zeptejte se mých spolupracovníků, potvrdí vám, že s tím, že můžeme být odvoláni, počítáme v zásadě od loňského léta. Odstřel ředitele Liche loni v srpnu, to byl moment zlomu. 

(Autor: Daniel Kaiser)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
místopředseda Stínové asociace krajů ODS