24. května 2013

My jsme byli loajální a topka nás klidně zradila

Rozložení koalice v Praze je podle místopředsedy ODS Tomáše Chalupy vzkazem TOP 09 sociálním demokratům, že s nimi po příštích volbách bude vládnout.

Označili jste TOP 09 za destruktivní a intrikánskou stranu. Vydržíte s ní ještě celý rok ve vládě?

To nyní nikdo nedokáže odhadnout. Ze strany TOP 09 je rozložení pravicové koalice na pražském magistrátu vzkazem pro ČSSD, že je připravena s ní po příštích parlamentních volbách vládnout. 

A s takovou stranou chcete ještě rok spravovat stát? Může koalice složená ze partají, které jdou proti sobě, vůbec fungovat? 

Jestli bude vláda fungovat, záleží především na chování topky. Zda bude vystupovat odpovědně, nebo pokračovat v tom, co nyní předvedla v Praze. Uvidíme. ODS není stranou, která by útočila proti TOP 09. Ukázkou je zrovna to, jak se chovala v koalici v Praze. Celá rada hlavního města byla obviněna v kauze Opencard kvůli dokumentu, který jí předložila radní za TOP 09. Pražská ODS se v této situaci zachovala nadmíru loajálně. Nyní je ODS na oplátku pranýřová na základě lživých a smyšlených obvinění. 

To je věc Prahy. Vás se ptám na další fungování vlády, v níž to mezi ODS a TOP 09 už delší dobu skřípe. Nezáleží její další osud také na tom, jak se ODS o svém koaličním partnerovi vyjadřuje? 

V každém spojenectví se občas vyskytnou problémy, to je normální. Myslím, že nyní nastal čas, pojmenovat věci pravým jménem. Mě velmi zklamal přístup TOP 09 k problémům, které levicová většina v Senátu způsobila v Ústavu pro studium totalitních režimů. Karel Schwarzenberg, zdůrazňuji Karel Schwarzenberg, mlčel. Je to další z důkazů cesty, kterou TOP 09 tiše umetá ke koalici se sociálními demokraty. Je správné říct, že ta aureola morálně čistého muže, není tak jasnou pravdou. 

ODS ztratila pozici významného hráče v regionální politice. Nezačne se v ODS hledat viník a neoslabí to postavení Petra Nečase? 

Nad tím jsem nyní vůbec neuvažoval. Nevidím důvod, proč by to mělo pozici Petra Nečase olivnit. 

ODS se může začít štěpit, na podzim je kongres... 

ODS je na rozdíl od TOP 09 zavedenou, fungující a dospělou stranou. Její výhodou je, že její členové spolu o problémech diskutují. Ano, někdy to může vést k neshodám, k ostrým výměnám. Ale když jde o věc, tak potáhne za jeden provaz. A tady jde o věc. TOP 09 sáhla k bezprecedentnímu kroku. 

(Autor: Antonín Viktora)