23. května 2013

Zařízl mě Kalousek, jeho loutka Schwarzenberg je toho kmotrem

Rozhovor s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou probíhal včera odpoledne, krátce po jeho schůzce s politiky TOP 09. Na té se vyjednávalo o pokračovaní koalice na magistrátu. Skončila neúspěšně. Svobodovi bylo v té chvíli víceméně jasné, že jeho primátorská éra končí.

 

Pane primátore, jak dlouho vás ještě bude možné oslovovat tímto titulem? 

Po tom jednání, co tu před chvilkou skončilo, jsem velmi silně přesvědčen, že TOP 09 už je dohodnutá se sociální demokracií na nějaké variantě spolupráce. A že celé to dnešní jednání je jen takovou zástěrkou. Jeho průběh ukázal, že už je vše rozhodnuté, že už nemá smysl se o nějaké řešení snažit. 

Znamená to, že už na čtvrtečním zastupitelstvu přestanete být primátorem? Má ODS ještě nějaký manévrovací prostor? 

Když se TOP 09 dohodne s ČSSD a komunisty, tak mají v zastupitelstvu dost hlasů, aby mohli udělat cokoli. Z tohoto pohledu je náš manévrovací prostor nulový. 

Můžete ještě změnit své rozhodnutí, přijmout nabídku TOP 09 a nechat jí post primátora. Nebylo by to nakonec logické, když má víc zastupitelů než ODS? 

Do pravicové koalice jsme TOP 09 pozvali my. Dohodli jsme se na ní se Zdeňkem Tůmou a podpořil nás předseda topky Karel Schwarzenberg. Dohodlo se, že oni budou mít v radě většinu a my zase primátora. Tak to bylo dohodnuto pro celé volební období. 

Ve vedení Prahy to skřípalo delší dobu. Udělal jste dost pro to, aby se spor nevyhrotil do takové podoby, které jsme nyní svědky? 

Do značné míry jsem s tím nemohl dělat nic. Pravda je, že TOP 09 je strana jednoho muže. Jestliže se Miroslav Kalousek rozhodl, tak to tak potom muselo být. To on stojí za rozpadem pravicové koalice v Praze. 

Co by z toho měl? 

Jeho motivací je zničení ódéesky a vítězství topky v Praze. Do této chvíle TOP 09 v Praze nic nepředvedla, nikdo o ní vlastně nic neví. Přestože měli opravdu velký počet mediálních poradců, tak prostě tím, že nic nedělali, žádnou slávu nezískali. Tak to Miroslav Kalousek rozhodl... Nikdy by to neudělali, kdyby neměli schválení od Kalouska. 

Jaký máte důkaz nebo důvod domnívat se, že za rozpadem stojí ministr Kalousek? 

Kromě jiného mě o tom přesvědčilo jeho prohlášení, že jsem ho zklamal a nenaplnil jeho očekávání. 

Nemá pravdu v tom, že nedokážete koalici zajistit jednotnou podporu z ODS a že musíte hodně sil věnovat sporům uvnitř své strany? 

To je problém pouze zdánlivý. ODS v Praze začínala zase držet při sobě. Já si dokonce troufám říct, že nyní je ODS v Praze méně nemocná než TOP 09. A to právě Miroslavu Kalouskovi vadilo. 

Na druhou stranu máte nadprůměrné vztahy s Karlem Schwarzenbergem. Ten vám nepomohl? 

Máme korektní a seriózní vztahy. Karel Schwarzenberg byl u vzniku pravicové koalice v Praze a já si ho za jeho podporu nesmírně vážil. Ale potvrdilo se to, čemu jsem dosud nevěřil – že Karel Schwarzenberg je loutka, se kterou hýbe Miroslav Kalousek. V současné době dělá jen to, co mu Kalousek určí. Je to bohužel pravda. Já jsem ho velmi výrazně podpořil v prezidentských volbách, nic mu nedlužím. Proto si mohu dovolit to říct. Otcem rozbití pravicové koalice v Praze je Miroslav Kalousek, jednoznačně, bez nejmenší polemiky. Ale kmotrem toho rozbití je Karel Schwarzenberg. 

Říkáte, že ODS v Praze se sjednocuje. Vydrží jí ta jednota i v opozici? 

V to doufá Kalousek, že když se mu podaří zbavit se předsedy pražské ODS, tak se začneme hádat, začneme se rozpadat. Podle toho, jaká je reakce v ODS na tuto událost, myslím, že bude zklamán. 

Nechme už Kalouska. Vy sám si žádnou politickou chybu nevyčítáte? 

Ano. Vyčítám si, že na tom začátku jsem měl být radikálnější. Neměl jsem připouštět kompromisy, neustupovat koaličnímu partnerovi třeba při řešení problémů v Dopravním podniku. 

Sám připouštíte, že jako primátor brzy skončíte. Skončí tím i dráha politika Bohuslava Svobody? 

Ve zralém věku jsem se rozhodl jít do politiky a zvolil jsem si ODS jako nejlepší partaj, která tady je. Budu pro ni dál pracovat. Jak? To záleží na ODS, na tom, zda bude cítit, že jsem pro ni potřebný. Ale zůstávám ódéesák. 

(Autor: Antonín Viktora)

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

předseda regionálního sdružení

člen strany
člen výkonné rady