21. května 2013

Nikdo mi nezavolal. Teď nevím, co bude dál

"Jsem připraven k diskusi a k jakémukoliv řešení," řekl včera dopoledne deníku Metro primátor Bohuslav Svoboda. To ještě nevěděl, že večer TOP 09 vypoví koaliční smlouvu. Přinášíme rozhovor s primátorem, který ovšem vznikl včera předtím, než se koalice TOP 09 a ODS ve vedení pražské radnice rozpadla.

 

Dovedete si představit v Praze jinou koalici? 

Za svou osobu říkám, že si v Praze žádnou jinou koalici představit nedokážu a s velkým zájmem bych sledoval, jak vzniká koalice TOP 09 a ČSSD. Jsem zvědav na reakci Pražanů, jak se s takovou věcí vyrovnají. Za normálních okolností by nikoho nepřekvapovalo, kdyby taková silácká prohlášení přicházela před volbami, protože je známo, že posledního půl roku před nimi se už nedá normálně pracovat a už se jenom "billboarduje". Ale nám zbývá do voleb rok a půl, tedy minimálně ještě rok práce. 

Jaké to má řešení? 

Řešení problémů je v jednání, ne v tom, že všechno, co bylo, zbořím a začnu stavět na zelené louce. Komunální politika je služba městu a všechny kroky politiků jsou velmi vidět. Nesmí to být o tom, kdo si dá na krk nějaký řetěz, nebo o tom, kdo hraje jakou hru. 

Jaká jednání máte tento týden na programu? 

Jako vedení ódéesky se sejdeme na pravidelném grémiu, na druhou stranu musím přiznat, nevím víc než vy z nedělních Otázek Václava Moravce. Se mnou se nikdo nespojil, v poště nic nemám, nikdo mi nevolal. Jaký bude přesný vývoj, teď nevím. 

V jaké je Praha kondici? Váš koaliční partner mluví o tom, že stojí nad útesem.
 

Rozhodně nestojíme nad propastí, jak se vyjádřil první náměstek Hudeček. Tímto výrokem ohrožuje prodejnost dluhopisů i rating hlavního města. Financování Prahy funguje – sám pan Hudeček mluví o záměru koupit Pražskou plynárenskou a Pražské služby, tedy o obchodu v řádu miliard. Jak by si to Praha "nad propastí" mohla dovolit? 

(Autor: Robert Oppelt)
Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

primátor hl. města Prahy
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady