6. května 2013

Až se bude jezdit, zapomeneme

 

Už jste přemýšlel, co řeknete příští rok při střihání pásky tunelu Blanka? 

Tak o tom jsem fakt nepřemýšlel. Možná už bych měl. Pokud se skutečně podaří tunel příští rok otevřít, Pražané se konečně zbaví té hrůzy ze stavby, která stála desítky miliard a konečně jim začne sloužit. Také poděkuji všem, kteří k tomu přispěli, že to tak dlouho vydrželi. 

Poděkujete také Pavlu Bémovi? 

Ano, že stál u zrodu, o tom se určitě zmíním. 

Je jasné, že vyžíráte průšvihy minulé gardy. Plamenné projevy Pavla Béma na zastupitelstvu, že prodražujete Blanku, vás z míry nevyvádějí? 

Mě to nikdy nevzrušovalo. Lidská psychika je nevyzpytatelná, asi má pocit, že to musí dělat. Už v době, kdy tvrdil, že Blanka bude stát 24 miliard, bylo jasné, že jde o 34 miliard. Nezapočítal technologii, inflaci a nepočítal s tím, že by se mohlo něco stát. To je ale u důlních děl obvyklé.

Mám pocit, že Bém by Blanku dostavěl, a až někdy za pár let by se zjistilo, že byla o pár miliard dražší, a už vůbec by jej nezajímal nějaký zákon o veřejných zakázkách. Nelitujete, že jste se v tom začal "šťourat"? 

Když jsme Blanku převzali, už měla stát 38 miliard a něco. Velmi intenzivním jednáním jsme snížili cenu o dvě miliardy - miliardu jsme ušetřili na ne nezbytných výdajích a miliardu jsme přesunuli do rezervy. Dohodli jsme konečnou cenu i termín. 

Metrostav údajně garantoval, že Blanku dostaví v roce 2012, ale potřebuje ročně osm miliard korun a to město prý nemělo… 

To tedy není přesné. Nemyslím si, že by posun byl otázkou ekonomickou. Šlo o kombinaci dvou faktorů. Všechny komplikace a požadavky městských částí stavbu zdržely. Práce už byly ve skluzu a my jsme jen řekli reálný termín. Do té doby se po něm nikdo neptal. 

Má smysl se ptát, kde se u Blanky stala chyba?
 

Každá důlní stavba přináší problémy a každý velký dopravní projekt trpí tím, že se posouvá cena a termíny. A je to tak i v zahraničí. Když se starosty New Yorku ptali na to, jak pokračuje stavba metra, odpověděl: Vy myslíte tu stavbu, co začala druhý den potom, co Bůh stvořil svět? Základní chyba u Blanky byla, že politici tvrdili, že je to levné a jednoduché řešení. Mělo se říct, že to bude komplikované a jaký bude přínos. Nedala se na stůl jasná fakta. Kdyby ano, je možné, že by se vyargumentovalo s lidmi něco jiného. Já jsem ale přesvědčen, že města jako Praha, kde není možné vést dopravu po povrchu, potřebují podzemní systémy. Jestli byla zvolena správná strategie a technologie, to už je otázka jiná. 

Možná se mělo na rovinu říci, že je to jen etapa…
 

Ale i ta bude mít pro Prahu přínos. Třeba Strahovský tunel ohromně změnil dopravu. Je to pragmatický přístup, ale myslím si, že v okamžiku, kdy se Blanka otevře, Pražané zapomenou a budou rádi, že ji mají. 

Doc.MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

primátor hl. města Prahy
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady