27. února 2013

Rozhovor na aktuální téma

Hostem diskusního pořadu Rádia Česko byl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Moderátor:

 
Ve Světě o desáté je poslanec ODS, předseda poslaneckého klubu a bývalý předseda ústavně právního výboru Marek Benda. Dobrý den. 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Dobrý den přeju vám i posluchačům. 

 



Moderátor:


Jsou obavy zmiňované Miroslavem Kalouskem na místě, je měsíc dostatečná doba na přípravu toho, jak aplikovat občanský zákoník? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Občanský zákoník je ve sbírce asi 17 měsíců a dva roky, téměř dva roky od okamžiku, kdy byl schválen, do okamžiku, kdy začne platit. To znamená, všichni, kdo chtěli se ho začít učit a jakože už těch lidí a vyučuje se na i vysokých školách a podobně, tak se učit začali. Jestli doprovodná legislativa, to jsou technická provedení, která samozřejmě uvidíme, jestli budou platit v září nebo v listopadu, ale která jenom uvádějí v život to, co všichni znají a mohou si už dnes nastudovat. 

 



Moderátor:


Ministr sám údajně říká, že jeho úřad například nestačí připravit jednotné inkasní místo. Jak je třeba tahle norma důležitá ve vztahu k občanskému zákoníku, i bez to podle vás půjde? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Jednotné inkasní místo by bylo velmi důležité ve vztahu k podnikání, ve vztahu k občanům této země, aby bylo jedno místo, kde budu platit daně, sociální pojištění, zdravotní pojištění. S občanským zákoníkem upřímně řečeno nemá vůbec nic společného. To je materie, která má upravit důležitou oblast života, ale nesouvisející s občanským zákoníkem. 

 


Moderátor:


Ale obecně, jste si jisti, že se do ledna 2014 stihnou přijmout ty doprovodné zákony. Jaké z nich, když vy říkáte, že jsou to v podstatě technikálie, ale jaké z nich jsou nejdůležitější? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Do řady zákonů bude muset být občanským soudním řádem počínaje a katastrálním zákonem konče, ale celou řadu další zákonů, budou muset být promítnuty nové prvky občanského zákoníku, řekněme nová znění, bude muset být přijat úplně nový zákon o nesporných řízení, který má zajišťovat zejména bezproblémový průběh dědictví, ale /nesrozumitelné/ a dalších věcí. Takže ano, je technické, ale je to v podstatě procesní legislativa, která upravuje proces, který poběží a který samozřejmě nepoběží druhý den po platnosti nového občanského zákoníku, ale bude se rozbíhat v dalších měsících a letech. 

 



Moderátor:


A jakou mají tyhle zákony šanci na schválení ve sněmovně? Když ČSSD má k novému občanskému zákoníku výhrady a po volbách, jak avizuje, ho chce změnit? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Bohužel ČSSD má výhrady úplně ke všemu, co tato vláda udělala. Já to pokládám za velmi nešťastné a... 

 



Moderátor:


Tak třeba se připojili k zákonu o anonymních akciích, tak není to asi úplně paušální nulová tolerance, ale prosím, odpovězte na tu otázku, jestli předpokládáte, že ty doprovodné zákony projdou sněmovnou bez problémů. 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Já předpokládám, že to jsou opravdu technické normy a že by tam žádné zásadnější problémy vznikat neměly. Nakonec sociální demokracie byla u zrodu tohoto občanského zákoníku a jsem přesvědčen, že pokud bude platit, tak ho určitě nezruší. Na rozdíl možná od jiných norem, tak /nesrozumitelné/ určitě nesáhne. Jestli... 

 



Moderátor:


Vy se nebojíte toho, co říkají někteří vaši kolegové, že když by vláda hlasovala pro odklad platnosti občanského zákoníku, tak je norma de facto pohřbená, protože právě sociální demokracie by ho výrazně změnila nebo úplně zrušila? To si tedy nemyslíte? 

 



Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Ono se samozřejmě částečně obávám, protože pokud by nezačal platit, tak je zcela jasné, že nezačne platit ani 2015. Protože příští rok s volbami žádná doprovodná legislativa nepřijme. Takže ten odsun není ze 2014 na 2015, ale nejdříve na 2016, protože každá nová vláda, která přijde a chtěla by přijmout doprovodnou legislativu, tak to neudělá během týdnů. A ano, jako věřím tomu, že by možná mohlo dojít k situaci, kdy by zákon neplatil, že by se ho sociální demokracie pokusila odkládat v čase, nechala by ho zaparkovaný, ale máme ho na někdy 2020. 

 



Moderátor:


Tak to předpokládá Marek Benda, předseda poslaneckého klubu ODS a bývalý předseda ústavně právního výboru sněmovny. Děkuji, že jste byl dnes naším hostem. Hezký den. 

 


Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:


Děkuji. Na shledanou. 

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
člen místní rady
člen oblastní rady
místopředseda regionálního sdružení