9. února 2013

Rozhovor pro Týden.cz

Občanští demokraté vymýšlejí plán, jak se zachránit před pokračujícím propadem u voličů. Chtějí lidi přesvědčit, že se ve vládě snaží zlepšovat jejich život. Ministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa přiznává, že je na tom strana nejhůř od roku 1998, kdy se po finančních skandálech málem rozložila.

Nebudeme asi zastírat, že ODS je na tom, co se týče přízně voličů, velmi bídně a nezdá se, že by se to mělo zlepšit. Naopak kupíte porážku za porážkou a děláte nevysvětlitelné kroky. Kdy přijde změna?

V pondělí jsme měli debatu se zhruba třemi stovkami starostů. Platí teze, že v okamžiku, kdy strana dostane v prezidentských volbách tolik hlasů, co dostala, a v okamžiku, kdy má takové preference, jaké teď máme, a kdy se blíží volby, tak tomu odpovídá současná nervozita. V tomto směru není ta nálada obzvlášť dobrá. Na druhou stranu, jsem v ODS dvacet let a tohle není první situace, kdy na tom jsme takhle. Říkal jsem už na kongresu, že jsme se ztratili v překladu. Že když prosazujeme nějaký zákon, nedokážeme vysvětlit, jaký to má reálný důsledek pro život lidí. Bezvadně to dokážeme vysvětlit, když je to negativní.

Můžete vzpomenout, kdy na tom ODS byla takto bídně?

Rok 1998. A teď musíme, stejně jako v tom roce 1998, prezentovat mezi sebou i veřejnosti základních pět nebo deset postulátů, kterými řekneme: tohle je to, proč jsme ve vládě a proč chceme vládnout, tohle je to, o čem si myslíme, že lidem v České republice zlepší život. Ten pojem používám záměrně a není to nic populistického. Považuji to za základní metu, které v politice máme. Kromě cíle musíme vysvětlit i cestu, jak toho chceme dosáhnout. Myslím, že je uveřejníme na přelomu února a března. Nechtějte po mně, abych je teď kouskoval na konkrétní věci. A musíme se na to podívat optikou našich tradičních voličů. My nebudeme strana, kterou budou volit všichni.

Vaši tradiční voliči si ale teď rozhodně nemyslí, že jim zlepšujete život. Naopak, živnostníci nadávají, že zvyšujete daně a házíte jim při podnikání klacky pod nohy.

Také slýchám tyhle věty a sedávám s přáteli, kteří k těm živnostníkům patří a jsou to voliči ODS. Snažím se je přesvědčit, že je to trošku jinak. Ale faktem je, že tohle vnímání teď u našich voličů je. Musíme je přesvědčit,  že buď pro to něco udělat chceme, nebo že to není pravda, jinak nemáme šanci.

Mluví se o tom, že v kampani bude jednou z hlavních osobností Jiří Pospíšil. Tedy ministr, který byl odvolán, protože podle premiéra špatně pracoval. Není to další z nesrozumitelných kroků ODS?

V tomhle jste moc napřed. Nejdříve chceme prezentovat těch pět až deset postulátů. Máme nově zvolené vedení a jeho členy jsou jak pan Pospíšil, tak ostatní.  A každý z nás se musí snažit. Já jezdím po republice jako zběsilý, i když vím, že mezi těmi postuláty asi nebude moje agenda, tedy životní prostředí. Mě to může štvát, ale nejsme Strana zelených. Ale mohu vám uvést příklad toho, jak v diskuzi se starosty ulehčujeme lidem život. V parlamentu teď máme návrh novely zákona o ochraně přírody. V jeho důsledku klesne počet razítek, která Agentura pro ochranu přírody bude vydávat, z deseti tisíc na čtyři. Je totiž nesmysl, aby se agentura vyjadřovala k tomu, když chce někdo v panelovém domě vyměnit okna jen proto, že to je v chráněné krajinné oblasti. To je ukázka, jak stát vybujel a stal se arogantní obludou, která obtěžuje lidi.

Vraťme se ještě k prezidentské volbě. Proč podle vás ODS utrpěla takový debakl a Přemysl Sobotka skončil až předposlední?

Prezidentská volba ukázala, že lidé volili podle síly osobnosti. Přiznejme si, že jsou dva nesmiřitelné tábory zemanovců a schwarzenbergovců. Je férové říci, že zástupci těchto táborů byli ve volbě nejsilnějšími osobnostmi. Volba celého národa byla racionální. Já mám Přemka Sobotku rád, je to mimořádně kvalitní senátor, který odvedl spoustu práce, ale i přesto platí to, co jsem řekl.

Z toho ale logicky vyplývá, že ODS nenasadila do prezidentského klání silnou osobnost? Opět tedy narážíte na to, že u vás chybějí výrazné tváře?

V ODS byli kandidáti, kteří se rozhodli do toho jít. To ještě neznamená, že nemáme osobnosti. Třeba je za pět let přesvědčíme, aby kandidovaly. Je také spousta osobností, které v ODS rostou.

Nikdo se asi nediví tomu, že na vašem ministerstvu vidí portrét současného prezidenta Václava Klause. Co portrét Miloše Zemana, chystáte se ho vyvěsit?

Jeho obraz na ministerstvu nechám pověsit, je to zvolený prezident České republiky. Moc nechápu debaty státních institucí o tom, zda vyvěšovat, nebo nevyvěšovat portréty prezidenta.


http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/ministr-chalupa-hur-na-tom-ods-byla-jen-v-roce-1998_260690.html