31. ledna 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Vedení občanských demokratů odmítá ultimátum TOP 09, která žádá zahrnout do koaliční smlouvy závazek přistoupení Česka k fiskálnímu paktu Evropské unie. Tedy že udrží veřejné rozpočty na uzdě. Podle ODS, jejíž grémium se sešlo dnes ráno, je možné o něčem takovém uvažovat, až začne platit takzvaná finanční ústava, která předpokládá v podstatě to samé co Brusel. Předcházet by navíc mělo i odsouhlasení ústavního zákona o referendu k přijetí eura. Dnes odpoledne budou velmi pravděpodobně taky o tomto tématu jednat zástupci všech vládních stran. Já zvu do vysílání předsedu poslaneckého klubu ODS Marka Bendu. Dobrý den.

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Dobré poledne vám i posluchačům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, vedení ODS, jak už jsem zmínila, nazvalo ultimátem, co požaduje TOP 09, není ale do jisté míry přirozené, že když se upravuje koaliční smlouva, tak veškeré strany, které jsou účastny té koalice, přinášejí svoje priority?

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

To je samozřejmě přirozené přinášet priority. Ale jedna věc je přinést na jednání priority, co bych tam chtěl. Druhá věc je vyhlašovat veřejně, aniž by nám to dali předem vědět, že pokud tam nebude to a to, tak tu smlouvu nepodepíší. To nám připadalo jako opravdu zbytečné ultimátum.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

ODS říká, že je možné o něčem takovém, tedy přistoupení k fiskálnímu paktu Evropské unie, uvažovat, až v Česku začne platit finanční ústava. Přitom ODS říká, že je to i její priorita. Je tedy pravděpodobné, že by mohla finanční ústava, tedy závazek udržet vyrovnané rozpočty, platit v Česku ještě letos?

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já věřím a doufám, že by to tak být mělo, protože upřímně řečeno, fiskální pakt pro nás žádnou dluhovou brzdu do přijetí eura neznamená. To je závazek, který se začne vůbec nějakým způsobem projevovat za 3 - 5 - 7 let, až přistoupíme k euru. Do té doby pro nás nemá žádný význam. To znamená, jestli chceme tady mít dluhovou brzdu, jestli chceme zastavit zadlužování této země, tak to musí být dáno českým zákonodárstvím, a to tak, že právě ústavním zákonem o rozpočtové odpovědnosti tou dluhovou brzdou. A tu pokládáme za nutné přijmout, protože to je to důležité. Ne fiskální pakt.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Ale jestli se to Česka nebude týkat až do přijetí eura, nebylo by přirozenější podepsat ten pakt a dát, jak říkají zástupci TOP 09, evropským partnerům najevo, že nejsme schizofrenní, když finanční ústavu v Česku mít budeme, která je možná přísnější než fiskální pakt?

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

My jsme jenom řekli, že bychom chtěli, abychom to tady měli upravené, což pokládáme za důležité, a současně říkáme a říkala to celá vládní koalice, že chceme referendum přijetí eura. Zavazovat se k něčemu, co pro nás bude platit za 5 let jenom proto, aby někdo v Bruselu byl možná spokojenější, a upřímně řečeno, nikdo z toho Bruselu to po nás v tuto chvíli nechce, všichni respektují náš postoj, nejedná se o evropskou úmluvu, protože tam není právě Velká Británie, takže se jedná o úmluvu mimo rámec Evropské unie, je to, je to opravdu jenom zbytečné eurohujerství.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče, dnes bude jednat K9. Předpokládáte, že přeci jen najdete společnou řeč, nebo dnes se nepohnete dál, co se týká úpravy koaliční smlouvy?

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já nejsem v té vyjednávací skupině. Není to K9, je to jenom vyjednávací skupina, která se zabývá programem. Nepochybně se může stát, že některé věci zůstanou otevřené. Ale já myslím, že určitě další kus práce na koaliční smlouvě udělají. A ty velké věci když tak právě necháme na jednání K9.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

A myslíte si, že jsou ve hře i předčasné volby, že by se mohla koalice rozpadnout kvůli požadavku TOP 09?

Marek BENDA, předseda poslaneckého klubu ODS:

Já to pokládám za nepravděpodobné. Já si myslím, že i pan Schwarzenberg i pan Kalousek jsou racionální politici, kteří vědí, že kdo vyvolá předčasné volby, tak v nich vždycky spláče nad výdělkem. To znamená, já nepokládám za pravděpodobný rozpad koalice.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Předpokládá předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Díky, na shledanou.

Na shledanou.

Marek Benda