23. února 2024

CNN Prima News: Ministryně obrany Jana Černochová o dvouletém výročí ruské invaze na Ukrajinu

(CNN Prima News) Vedení státu by si nedovolilo posílat na Ukrajinu vybavení, které by mohlo scházet. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní resort „vyprázdnil sklady zastaralé techniky a nahradil ji tou modernější“. V souvislosti s diskutovaným nákupem protivzdušné obrany prohlásila o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, že není odborníkem na oblast obrany.

Celý rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Ukrajinské armádě se podle Černochové posílaly dodávky z takzvaných nepotřebných zásob. „Ani náčelník Generálního štábu Karel Řehka, ani já bychom si nedovolili ze skladů odebrat něco, co by nám mohlo v budoucnu chybět,“ ujistila ministryně obrany Jana Černochová v pořadu Nový den.

Připomněla, že šlo spíše o náhradní výbavu. „Chci ubezpečit českou veřejnost, že jsme vyprázdnili sklady zastaralé techniky a naplnili je moderními a lepšími kousky,“ pronesla Jana Černochová.

Černochová se mimo jiné zmínila o kritickém postoji předsedy ANO k nákupu stíhaček F-35 a příklonu k protivzdušné obraně Patriot. „Za jeho předsednictví se zajistil nákup americké technologie SPYDER, která je rovněž protivzdušnou obranou. Možná si to již nepamatuje, protože není odborníkem na obranu,“ rýpla Jana Černochová si do expremiéra.

Šéfka resortu si v pořadu Nový den mimo jiné vzpomněla na dobu před dvěma lety, kdy svět obletěla zpráva o ruské invazi na Ukrajinu. „Jsou momenty, které nikdy nevymažeme z paměti, třeba jako 11. září nebo právě tuto noc dva roky zpátky. Měli jsme zprávy o tom, že se Rusové stahují k hranicím a převážejí materiál,“ popsala Jana Černochová tehdejší atmosféru.

„Nebylo ale jasné, kdy přesně k tomu dojde. Měli jsme pohotovost, nespali jsme a čekali na zazvonění mobilu. Nyní jsou brutálně vražděni civilisté v zemi, jejíž obyvatelům se obrátil život naruby,“ dodala Černochová.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu