3. ledna 2024

ČT24: Princip korespondenční volby je spravedlivý

(ČT 24) Poslanec Marek Benda (ODS) v pořadu Události, komentáře ČT24 argumentoval, že je tato praxe v jiných státech běžná a systém by byl správný a spravedlivý.

Celou debatu s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

V některých zemích je hlasování pro české občany velice náročné, protože v současnosti tak mohou učinit jen na velvyslanectvích, ke kterým musí někdy dlouho, dalece a draze cestovat. Benda zdůraznil, že možnost hlasovat poštou by platila jenom v zahraničí, nikoliv pro Čechy uvnitř České republiky. „Nevím, proč to vyvolává tak velkou hysterii,“ opáčil Marek Benda s tím, že jinde ve světě je tento systém voleb běžný.

Benda s názorem, že korespondenční volby bude snazší zfalšovat, nesouhlasí. „Ty volby jsou úplně stejné jako dnes, ty obálky se otevírají stejně tajně jako dnes,“ prohlásil Marek Benda. Absenci hlasovací plenty, kterou kritizuje opozice, komentuje tak, že i v současnosti volební komise jezdí s urnami za lidmi, kteří se nemohou přemístit, například do nemocnic. „Taky tam ta plenta není,“ prohlásil Marek Benda.

Česká republika je jednou ze čtyř zemí Evropské unie, kde není korespondenční volba ze zahraničí povolena. Kromě Česka neumožňují zjednodušenou volbu dopisem ze zahraničí v EU ve Francii, Chorvatsku a na Maltě, z dalších evropských zemí také na Islandu. Ve Francii se však dá od roku 2020 volit ze zahraničí přes internet.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha