18. prosince 2023

Deník N: Na úspěchu Ukrajiny jsme závislí. Nechceme, aby Rusko získalo nadvládu

(Deník N) Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) patří k nejviditelnějším členům koaliční vlády. Její lidé finišují kontrakt na největší armádní zakázku české historie, hledají, jak pro armádu získat víc lidí a čím by ještě šlo pomoci Ukrajině. Zároveň Černochová často poutá pozornost svým vyjadřováním s tematikou Izraele a Blízkého východu – třeba slovy o vystoupení z OSN. „Možná teď budeme blíž reformě OSN víc než kdy jindy po druhé světové válce. Jestli tomu můj výrok pomohl, nebylo to špatně,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Jak budeme dál podporovat Ukrajinu, když nám docházejí zásoby vojenského materiálu, které jsme jí mohli poslat?

Ukrajinu chceme podporovat dál, protože tím podporujeme naši vlastní bezpečnost. Není už moc vojenského materiálu, který bychom mohli poslat, aniž bychom ohrozili naši bezpečnost, pomáháme ale koordinovat komerční dodávky – hodnota vydaných licencí přesáhla 117 miliard korun a téměř polovina už je podle odhadů realizovaná.

Jsme součástí různých koalic, například té „kodaňské“ nebo nejnověji odminovací, snažíme se posilovat výrobní kapacity zbrojovek na českém území. A máme další mandát na výcvik ukrajinských vojáků, můžeme je cvičit i v jiných zemích EU či NATO. Navyšujeme počty instruktorů.

Beze zbraní ale Ukrajinci nezvítězí a tato pomoc vázne. Objem přislíbené nové pomoci za srpen až říjen meziročně klesl o devadesát procent. To se vám asi nečte dobře.

Nečte. Myslím, že za Česko jsme dělali, děláme a budeme dělat, co bude v našich silách, aby válka skončila pro Ukrajinu úspěšně. Jsme na tom závislí, nechceme, aby Rusko vyhrálo a získalo nadvládu. To, že ostatní země ubírají na pomoci, je fakt. Na Blízkém východě vznikl další otevřený válečný konflikt.

Narážíte na to, že se 7. října pozornost upřela na Izrael?

Myslím, že nějakou roli v tom zcela bezprecedentním útoku Hamásu Rusko sehrávalo, protože mu nahrává do karet, že se ve veřejném prostoru zapomíná na Ukrajinu.

Musíme ale ten konflikt připomínat, nemůže zůstat bez pozornosti. Rusové se teď snaží co nejvíc poškodit kritickou infrastrukturu, aby Ukrajinci zase neměli čím svítit a topit.

Celý rozhovor s Janou Černochovou čtěte na Deník N.

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu