26. června 2023

ČRo Plus: Nejde odvolávat ministry jen na základě ukradených nebo lživých obvinění

(ČRo Plus) Je důvod odvolat ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) za jeho postup v kauze kupčení s brněnskými byty? Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda to odmítá.

Celou debatu s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Marek Benda zpochybňuje, že by ministr byl „v hledáčku“, jak zmiňuje Kopečný. „Vůbec nevím, co to znamená a také se ptám, jestli se už Transparency International omluvila za to, co tvrdila.“ 

„Tedy že je ministr vyšetřován v souvislosti s brněnskou kauzou. Vyšetřování je jasný krok trestního řádu a nic takového v souvislosti s panem Blažkem neproběhlo,“ dodává občanský demokrat Marek Benda.

„Pan Kopečný, který je také právník, přece nemůže napsat o někom, že je vyšetřován a pak vykládat, že si to přečetl někde v novinách,“ kritizuje Benda.

Marka Bendu nikerak neznepokojuje, jak ministr Blažek postupuje. „Tedy v souladu s Ústavou České republiky. A jsou-li mu z Poslanecké sněmovny zaslány interpelace na činnost státního zastupitelství, tak naprosto standardně a ústavně položí dotaz státnímu zástupci, který mu odpoví tak, aby neohrozil průběh vyšetřování,“ říká Benda.

„Rozhodně neslouží politické kultuře v naší zemi to, že na základě jednoho média, které vychází z informací ukradených z trestního spisu nebo výpovědí obviněných, kteří kolem sebe kopou, budeme odvolávat ministry. Nejen že se tak nectí presumpce neviny, ale zlikvidujete každého, na koho si ukážete,“ varuje Marek Benda (ODS).

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha