11. května 2023

Pro a proti ČRo Plus

(ČRo Plus) Rusové a Bělorusové od loňska nedostanou v Česku víza. Výjimku mají jen humanitární případy. Je vízová politika nastavena tak, aby dostatečně umožňovala pomáhat ruským a běloruským disidentům? „Domnívám se, že tak nastavená je,“ říká předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS) v pořadu Pro a proti na ČRo Plus.

Celou debatu s Pavlem Žáčkem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Jsem přesvědčen, že tomu tak není. Ano, od 90. let jsme měli nastavenou nějakou politiku podpory opozice, jak v Bělorusku, tak i v Rusku. Je ale nutné říct, že situace se fatálně změnila. Přesto jsme vytvořili systém, který umožňuje podporovat například studenty. Počet běloruských studentů, kteří dostali stipendia, se dokonce za poslední rok zvýšil. Čili jsme schopni i za těchto těžkých podmínek, kdy musíme prověřovat každou konkrétní žádost, zda nejde o nějakou osobu, kterou vysílají post KGB struktury, zareagovat a jsme schopni na to vynaložit příslušné finanční prostředky,“ upozorňuje předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček.

Žáček nesouhlasí s tím, že Česko komplikuje vstup na své území ruským studentům. Česko na to má podle něj mechanismus – úřady jsou schopné zadministrovat žádosti a v případě kladného stanoviska bezpečnostních složek žadatelům vyhovět.

„Takový problém bych v tom neviděl. Že nejsme tím centrem jako třeba za první republiky... Prostě situace, kdy jsme byli otevřeni ruské, běloruské nebo ukrajinské migraci, se změnila. Dnes musíme být opatrnější v tom, koho do ČR přijímáme, komu dáváme pomoc, aby se to například jednou neobrátilo proti nám,“ konstatuje Žáček.

Žáček souhlasí s tím, že by Česko mělo pomoci formovat budoucí Rusko. Mělo by to ale podle něj dělat v kontextu celé EU, ne osamoceně.

„Je nutné to vybalancovat v celé Evropě. Sladit to, že třeba německá náruč je trošku víc otevřená, byť si myslím, že řeší stejné problémy. To znamená bezpečnostní, aby se do Německa nebo do Česka nedostal někdo, kdo se sem dostat nemá a jehož primárním cílem není studium a příprava na budoucnost, ale třeba špionáž ve prospěch těch post KGB struktur,“ naznačuje poslanec ODS Pavel Žáček.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
předseda výboru pro bezpečnost PS PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek