10. prosince 2022

Ustupovali jsme, ale Piráti byli až arogantní

(Lidové noviny) V Praze ani po téměř třech měsících od obecních voleb není zvolena nová rada. Hlavní město stále řídí primátor Zdeněk Hřib (Piráti) společně s partnery z minulé volební čtyřletky. Jde o bezprecedentně nejdelší období v historii Česka, co se vyjednávání v Praze týče. V úterý se koalice SPOLU, vítěz zářijových voleb, rozhodla nepokračovat v jednáních o vedení města na vládním půdorysu ze sněmovny, tedy s Piráty, kteří skončili třetí na pomyslné pásce, a hnutím STAN, jež skončilo páté. Poslanec a lídr pražské ODS Marek Benda v rozhovoru pro LN avizuje, jak bude vypadat další postup ve vyjednáváních o vládě nad Prahou. A proč možnost stejné koalice, která existuje ve Sněmovně, nevyšla.

Praze dál vládne dosavadní primátor. Jste z bezprecedentní situace již frustrovaní?

To, že se vyjednávání táhnou několik týdnů, kladu za osobní vinu dosluhujícímu primátorovi Zdeňku Hřibovi a té jejich „alianci stabilních křesílek“. Ze strany SPOLU jsme udělali mnoho ústupků, a to jak v silových resortech, tak v počtu radních, kde by měli Piráti jako strana největší zastoupení: čtyři místa v radě pro Piráty, tři pro ODS, dvě pro TOP 09, jedno pro KDU-ČSL a jedno STAN.

Jednání o vedení města v koalici postavené na vládním půdorysu zkrachovala. Ustoupili jste Pirátům v několika požadavcích. Jaký byl jejich přístup?

Nebál bych se ho označit až za arogantní. Postupně jsme plnili všechny jejich požadavky. Vzdali jsme se gescí, o které jsme měli zájem, a udělali jsme opravdu vše pro to, abychom pirátským požadavkům vyhověli.

Nemají Piráti v otázce rozdělení mandátů – a ostatně to říkají i představitelé STAN, například Petr Hlaváček na Twitteru – pravdu, že rozložení, které navrhujete, by bylo velmi v neprospěch všech ostatních?

Ty počty nejsou složité. Návrh, který Piráti odmítli, obsahoval tři křesla pro ODS a čtyři křesla pro Piráty. To vám přijde vzhledem k výsledku voleb nefér?

Je reálné se dohodnout tak, že by nikdo nemohl ostatní přehlasovat „na sílu“? Má SPOLU o takové uspořádání zájem?

V rámci vyjednávání jsme našim potenciálním koaličním partnerům nabídli nejenom kompetence, ale také pojistky, které by umožnily konsensuální fungování rady – tedy záruky o nepřehlasovávání v radě. Takže ano.

Diskutovaná je nyní i pozice „supernáměstka“ pro investice. Šlo opravdu o políček Pirátům, nebo jste ani nevěděli, že by tato nová pozice mohla vzbudit tak velké emoce?

Upřímně nechápu, proč mají Piráti s radním pro investice takový problém. Má být pojistkou proti korupčním kauzám. Po Dozimetru, tedy největší korupční kauze, kterou magistrát pamatuje a za kterou jsou Piráti s Prahou Sobě zodpovědní, by měli být první, kteří budou po této funkci volat.

Jak se stavíte k roli Jana Čižinského a jeho uskupení Praha Sobě ve vyjednáváních?

Původně ho Piráti prosazovali jako svou podmínku, nyní spíše přiznávají, že hlavním problémem je, že Spolu chce pět radních plus primátora, zatímco Piráti by získali jen čtyři a STAN jednoho…

Je již pan Čižinský oficiálně pryč z kola?

Povolební blokační aliance stabilních křesílek, kterou vytvořili Piráti a Praha Sobě několik týdnů po volbách, opravdu zabetonovala na čas veškerá jednání. To není jen náš dojem nebo pocit, ale tento názor sdílí i možný koaliční partner – hnutí STAN.

V rozhovoru pro LN 21. října jste uvedl, že primátor Hřib se svých ambicí stále nevzdal. Můžete potvrdit, že v nabídce čítající silové resorty, kterou jste Pirátům učinili, se měl pan Hřib stát radním pro dopravu?

Ano, je to pravda. Pan Hřib by se měl v koalici na vládním půdorysu stát 1. náměstkem a mít silový resort dopravy a IT. Ostatně i to je příklad situace, kdy jsme ustoupili. I my jsme totiž usilovali o resort dopravy.

Budete s Piráty ještě jednat, nebo je stop definitivní?

Neřekli jsme, že s Piráty nikdy jednat nebudeme. Stále mají otevřené dveře jak k dohodě koalice na vládním půdorysu a stejně tak jsme je vyzvali k podpoře menšinové rady. Je tedy pouze na nich, jak se rozhodnou.

Netlačilo na vás celostátní vedení, konkrétně premiér Petr Fiala, abyste situaci vyřešili co nejdříve, a to právě koalicí na vládním půdorysu? Nebo se zde promítá i Fialova role předsedy ODS, který chce v Praze co nejlepší postavení pro svou stranu?

Premiér Petr Fiala je samozřejmě o situaci v Praze informován. Stejně jako my by si přál, aby koalice byla sestavena z vládních stran a bylo tak přirozené napojení vedení Prahy na vládu. A také vidí, že vyjednávací tým SPOLU pro dosažení složení koalice dělá maximum možného…

Nyní se řeší provizorní menšinová rada, oslovili jste s nabídkou všechny subjekty kromě SPD a ANO uvedlo, že je připraveno vás podpořit. Nicméně mnohé subjekty z magistrátu tomuto nejsou nakloněny. Je zcela vyloučeno, že přijde na řadu i oslovení SPD pro provizorní uspořádání?

SPD o podporu žádat nebudeme – to jsme již deklarovali. V pondělí zastupitelský klub SPOLU vyjádřil jednomyslnou podporu vyjednávacímu týmu k složení rady v poměru, jak jsem ho již zmínil v předchozích odpovědích. S tímto mandátem jsme vyjednávali. Vzhledem k tomu, že došlo k odmítnutí ze strany Pirátů, jsme byli nuceni přistoupit k jednání o podpoře menšinové rady. Není totiž možné, aby téměř tři měsíce po volbách vládla rada bez mandátu voličů a město se neposouvalo dál. Jako vítěz voleb máme odpovědnost vůči občanům a to je pro nás prioritou.

Jak moc jste nyní případně nakloněni tomu vládnout v Praze většinově s hnutím ANO? Čeká se jen, než proběhnou prezidentské volby? Jak silný tlak z celostátní úrovně nyní existuje, aby taková rada nevznikla?

Od předsedů stran máme plnou podporu. Pokud získáme 15. prosince podporu zastupitelů, bude zde menšinové vláda vzešlá z voleb a tento prozatímní způsob uspořádání moci v Praze by mohl vytvořil čas k tomu, že se budeme dále bavit o tom, jak má vypadat vláda většinová. A já stále říkám, kdyby Pirátům šlo o zájem hlavního města Prahy, a ne jen o image „my jsme ti jediní morální“, byli by ochotni se s námi dohodnout a nic z toho bychom nemuseli řešit.

Primátorem za SPOLU se stane poslanec Bohuslav Svoboda. To stále platí beze změny?

Stoprocentně.

(Autor: Dominik Stein)

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha