9. prosince 2022

Přes nabídku více křesel v radě se Piráti nechtějí domluvit

(MF DNES) Přes nabídku více křesel v radě se Piráti podle koalice SPOLU nechtějí domluvit. Investice mají hlídat nově dva radní. Dnes je to už 76 dnů od voleb a metropole stále nemá „vládu“. Ve vyjednávacím týmu koalice SPOLU je letitý poslanec a předseda pražské buňky strany ODS Marek Benda. „Situaci na pražské úrovni možná způsobilo i to, že Piráti mají svého primátora, který stále sedí na magistrátu. Současný stav věcí jim možná vyhovuje,“ říká k několikaměsíčnímu povolebnímu vyjednávání Benda.

Pro politiku západního střihu platí, že je uměním kompromisu. Kam nás zdlouhavá jednání o pražské koalici posouvají?

Já bych to označil jako dětinskost. Politiku pokládám za umění možného. Mnohé debaty s Piráty někam směřovaly a pokaždé, když do nich vstoupil primátor Zdeněk Hřib, jsem měl pocit, že on vlastně o žádnou dohodu nemá zájem. Vyhovuje mu stav, kdy se věci zdržují. Pokud jde o Piráty jako takové, tak jsme s nimi v koalici na celostátní úrovni. Není to s nimi pokaždé jednoduché. S poslancem Jakubem Michálkem a s dalšími musíme každý týden uzavírat nějaké kompromisy. Situaci na té pražské úrovni možná způsobilo i to, že mají primátora, který stále sedí na magistrátu. Současný stav věcí jim možná vyhovuje. Až tam sedět nebudou, tak se možná jejich ochota se dohodnout zvýší. Nyní má asi pan Hřib pocit, že nemusí podnikat žádné kroky.

Pokud by tedy Zdeněk Hřib opustil pozici, už by vaše koalice s Piráty fungovala?

Tím si jistý nejsem. Mám ale pocit, že mezi Piráty je řada představitelů, kteří by měli vůli se s námi dohodnout.

Zdá se ale, že kromě Pirátů je pro vás takovým červeným praporkem i Jan Čižinský z Prahy sobě.

Myslím, že ten problém je spíše postavený opačně a pan Čižinský má hlavně problém s námi. On také celou svou kariéru staví na tom, že se proti nám musí vymezovat. V nějaké chvíli povolebního vyjednávání jsem přislíbil, že se s nimi sejdeme a pokusíme se diskutovat o možnosti, že by dokonce seděli v radě. Později jsem ale zjistil, že z jejich strany je to jenom trik, jak si Piráty přitáhnout do Aliance pro stabilitu. Takže jsem si řekl, že jednat s někým, kdo se mě snaží v každé vteřině podvést, je opravdu trochu složité. Přesvědčili mě, že se s nimi v reálu nedá jednat.

Vyjednávací dvojblok Aliance pro stabilitu Pirátů a Prahy sobě vznikl téměř měsíc po volbách. Čím si to vysvětlujete?

Je za tím snaha pokaždé ta jednání nějak zbrzdit. Nejprve jsme měli od Pirátů zásadní personální požadavky. Všechny z nich směřovaly k tomu, abychom se nedohodli. Aliance byla až dalším krokem. Od počátku jsem je přitom upozorňoval, že SPOLU nebude dělat přívěšek stávající rady. Můj cíl nikdy nebyl, aby pokračovala stávající rada, která nezískala ve volbách většinu.

Primátor Hřib oponuje tím, že jediná nabídka vaší koalice zněla, že v 11členné Radě hlavního města Prahy bude mít SPOLU šest křesel, dvě hnutí STAN a tři Piráti. Jaké další varianty byly případně ještě ve hře?

V úterý jsme nabídli variantu šesti křesel v radě pro SPOLU, která znamená tři radní pro ODS, dva pro TOP 09, jednoho pro KDU-ČSL. Čtyři křesla mohli mít Piráti. To by znamenalo nejen posílení oproti jejich stávajícímu stavu. Také by se stali nejsilnější samostatnou stranou, která by v té radě byla.

Ale vám by zůstal post primátora, který v té politické matematice asi znamená víc než radní.

To ano. Piráti si ale podle mě po minulých volbách zvykli, že nemusí volby vyhrát, a přesto vládnou. Což ale nebylo úplně zdravé. A z toto plyne i způsob jednání po těchto volbách.

Mohou ta vyjednávání ještě nabrat jiný směr díky tomu, že premiér Petr Fiala slíbil, že se do nich vloží?

To je spíš otázka na pana premiéra. On se snaží s ostatními mluvit, ale myslím, že žádné další kroky činit nebude. Uvědomuje si, že vyjednávání je naše zodpovědnost. My jsme včera poslali výzvu ostatním subjektům k jednání o podpoře menšinové rady. Ve vztahu k Pirátům a STAN bude zopakována nabídka, že pokud přijmou zmiňovaný formát 6, 4, 1, tak jsme připraveni se o něm do 15. prosince dohodnout.

Nyní je velmi pravděpodobná menšinová koalice s podporou ANO. Ani to vám ale stačit nebude, protože zastupitelka za ODS Hana Marvanová tvrdí, že by pro takovou spolupráci nehlasovala. Ani podporu STAN nemáte zaručenou, protože se proti ní vyslovil jejich pražský lídr Petr Hlaváček. Pak už vám zbývají jen hlasy SPD.

Je to opravdu tak, že STAN nechce svými hlasy podpořit menšinovou radu. Já si ale přeji, abychom s nimi jednali. Budeme mluvit o jejich vstupu do rady i o jejich podpoře menšinové rady. Dokud ta jednání neproběhnou, tak ale nemá smysl si něco vzkazovat přes média.

Jak by podle vás voliči reagovali, pokud byste kromě ANO měli i tichou podporu SPD?

Na SPD se nebudeme chtít obracet. Pokud bude chtít vládnout menšinová rada, tak to bude nepochybně náročné. Bude to možná vyžadovat podporu pro každý jednotlivý materiál zvlášť a od různých subjektů.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak ještě chcete přidat jednoho radního pro investice.

Budeme mít stejně jako doposud radního pro rozpočet, tedy finance. A chceme se vrátit k tomu, co už na magistrátu bývalo. Tedy k radnímu pro investice. Jen pan primátor Hřib si to asi nepamatuje, když tvrdí, že nikdy nic takového neexistovalo. Máme představu, že nejen kvůli kauze s dopravním podnikem bude lepší mít investice pod dohledem dvou radních.

(Autor: Ivo Horváth)

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha