9. listopadu 2022

Napřímo TN.cz

(tn.cz) Od voleb do zastupitelstev uběhlo už téměř sedm týdnů, ale v Praze stále není jasná podoba nové koalice. Jednání podle předsedy pražské ODS Marka Bendy blokuje dosavadní vedení Prahy. Mluvil o tom ve středu v pořadu Napřímo s moderátorkou Bárou Divišovou.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na TN.cz.

Praha je poslední z měst, kde povolební vyjednávání nikam nevedou a o novém vedení stále není jasno. První zastupitelstvo proběhlo, ale bylo přerušeno. „Chování rady bylo před zastupitelstvem téměř nepochopitelné. Člověku se stále zdá, že nechápe, že volby nevyhrála a už by neměla rozhodovat nic kromě zásadních věcí, jestli se bude svítit a topit,“ podotýká Benda.

Podle Bendy má rada pocit, že si může dělat, co chce. „Čekal bych, že se budou chovat v této chvíli maximálně střídmě. Myslím, že kdo je opravdu téměř tragickým vyjednavačem, je Zdeněk Hřib osobně,“ nechal se slyšet Benda.

„V našem klubu, když řeknete Praha sobě, tak vám dá pár lidí pohlavek, protože s ní mají už své zkušenosti. Já jsem byl překvapený z toho, že když se člověk snaží vést povolební vyjednávání, druhá strana se ho snaží ošidit a obalamutit hned v prvním kolečku. To abych se celé čtyři roky bál, kdy na mě bude spřádat další plány,“ dodal k vyjednávání Benda.

Podle něj musí všichni udělat nějaký kompromis, pokud chtějí koalici na vládním půdorysu. „Pirátská strana podle mě má zvláštní vnitřní struktury, které jsou hodně roztříštěné, a předseda Ivan Bartoš nemá moc šance do toho vstupovat. Mám občas chuť a tendenci za ním vyrazit a říct mu: ‚Ivane, prosím tě, domluv Zdeňku Hřibovi, že by bylo rozumné v té vládní úrovni pokračovat,‘“ uzavřel Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR