12. října 2022

Chtěl bych koalici na vládním půdorysu

(Právo) Předseda pražské ODS Marek Benda v rozhovoru pro Právo řekl, že ODS i po jednáních s Piráty, která zatím neskončila dohodou, chce v Praze vytvořit koalici na půdorysu vládní sestavy, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN.

Jaká je situace? Vypadá to, že se vám čím dál tím méně chce do koalice s Piráty.

Já si to nemyslím. Je to s nimi ale komplikované. Před volbami jsem dal Právu rozhovor, ve kterém jsem řekl, že bych preferoval koalici na vládním půdorysu a nešel bych s Čižinským (Jan Čižinský, lídr Prahy sobě) a s ANO. Dva dny nato vyšly na pirátských fórech příspěvky, že šest z deseti našich kandidátů je pro ně nepřijatelných, každý z jiného důvodu. A tahle jejich válka s koalicí SPOLU se vede stále.

Za mě platí, že chci tuto koalici (SPOLU, Piráti a STAN), pokládám to za smysluplné z hlediska fungování města a státu. Nakonec ve Sněmovně s Piráty v koalici sedím. Ne vždy to jde hladce, ale umím si tím procházet. Zatím se mi zdá, že si pořád ještě neuvědomili, že nevyhráli volby. Zdeněk Hřib stále sní svůj sen o tom, že bude pokračovat jako primátor.

Vždycky když jim položíme otázku, jestli respektují výsledek voleb a to, že primátor bude lídr nejsilnější strany, tak odpovědí na jinou otázku, kterou jim nikdo nekladl. Například na to, jestli je trestní stíhání překážkou k tomu sedět s někým v radě. To pokládám za mimořádně falešné: v Libereckém kraji sedí Piráti s hejtmanem Martinem Půtou, který je také trestně stíhán. Oba případy jsou dost absurdní.

Já jsem případ Jana Wolfa nestudoval, studovala ho Hana Kordová Marvanová, která je právnička, a ta říkala, že je to úplná blbost. (Lidovec Wolf je obžalovaný ve starší kauze rozdělování sportovních dotací na magistrátu - pozn. red.)

I tak v politice platí presumpce viny. Proč se vlastně Wolfa tak držíte?

Na presumpci viny už fakt nepřistupuju. Slávek Svoboda (Bohuslav Svoboda z ODS, kandidát SPOLU na primátora) byl v kauze Opencard osm let stíhaný, aby od třetího roku všichni věděli, že je to pitomost. Speciálně v těchto komunálních věcech a hlasování v kolektivních orgánech odmítám na presumpci viny přistoupit. To není, jako když někoho chytnete s balíkem peněz nebo s nožem v ruce. To, z čeho viní Wolfa, je úplně absurdní.

Ale já si myslím, že náš spor vůbec není o Wolfovi nebo o jeho trestním stíhání, ale o tom, že Piráti odmítají odpovědět na jednoduché otázky: Respektujete výsledek voleb? Bude primátorem Bohuslav Svoboda jakožto lídr nejsilnější strany?

(Zdeněk Hřib v úterý prohlásil, že Piráti už na předchozím jednání jasně řekli, že jsou otevřeni jednání o variantě, že bude Svoboda primátorem. Vadí jim jen trestně stíhaný Wolf - pozn. red.)

Mluví se i o tom, že by se od SPOLU mohla odtrhnout TOP 09 a udělat koalici s Piráty, STAN a Prahou sobě, tedy tu, co v uplynulém volebním období. Hlasy by na to měli.

To se neříká, to píše Jan Čižinský na své sociální sítě. Je to jeho sen, který pokládám za naprosto vyloučený. Nějaké kroky v této věci už podnikl a všichni ho poslali do háje. Vylučuji, že by se koalice SPOLU v Praze rozpadla.

Chtějí koalici s Piráty i jiní členové pražské ODS než vy? U některých ten pocit nemám.

V pondělí proběhl klub za plné účasti koalice SPOLU a usnesl se naprosto jednoznačně, že pokračujeme v původním projektu a pokusíme se sestavit radu na půdorysu vládní koalice.

Z jednání s ANO jste ale vycházeli podstatně optimističtější než z jednání s Piráty.

To asi ano, protože jsme s ANO byli čtyři roky v opozici. Míra porozumění a míra náhledu na to, jaké věci se nám v Praze zdají nefunkční, jsou podobné. Kdežto bývalá koalice vždy přijde na jednání a říká, že všechno funguje bezvadně a že dostali tolik a tolik hlasů. Zapomínají, že po minulých volbách nás jako vítěze voleb obešli. My ale říkáme, že jsme kandidovali z opozice s tím, že chceme něco v Praze změnit. Že není možné, aby tu proběhl další Dozimetr.

Neznamená to, že jste přece jen blíž koalici s ANO?

Myslím, že nejsme. Já bych chtěl koalici na vládním půdorysu, pokud si Zdeněk Hřib dokáže uvědomit, že už pražským primátorem nebude.

Kdy tipujete, že už by Praha mohla mít svoji vládu?

To je spíš na našich případných koaličních partnerech, jak dlouho to chtějí táhnout. Nejbližší termín zastupitelstva je 3. listopadu. Ještě druhého večer nemusí být vše hotovo.

(Autor: Jan Martinek)

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha