4. října 2022

Rádio Z o povolebním vyjednávání: Hledáme průnik v půdorysu vládní koalice

(Radio ZET) Zástupci pražské koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutí ANO se na pondělním večerním jednání shodli na většině programových otázek, rozpory nastaly v sociální problematice. Diskuse prý byla věcná a odborná. Další schůzka by měla být do týdne. Včera se tým SPOLU sešel také s Piráty. „Jednání bylo o něco příjemnější, než bylo to první setkání. Tehdy se zasekli na personálních podmínkách,“ říká pražský zastupitel a člen vyjednávacího týmu SPOLU Zdeněk Zajíček z ODS.

Celý rozhovor se Zdeňkem Zajíčkem si můžete poslechnout na Rádiu ZET.

Podle pražského zastupitele Zdeňka Zajíčka z ODS v tuto chvíli personální problematiku strana Pirátů už tolik neakcentovala, a ve vyjednávání se tak mohli dostat k dalším bodům programu a k jejich prioritám. Podle Zajíčka také vyřešili klíčové body, u nichž by mohlo dojít k rozkolu. Zatím se ale stále neshodli na pirátské podmínce, že nezasednou v radě s trestně stíhanými politiky.

A jak by vypadala případná spolupráce s hnutím ANO? „Čtyři roky jsme s hnutím ANO seděli v opozici, bylo tak dost času na to přemýšlet, jak by město mohlo fungovat. V tomto směru byla diskuze velmi věcná,“ vysvětluje Zdeněk Zajíček. „Máme dlouhodobě prodiskutovanou otázku dopravy nebo bydlení v metropoli. Proto to jednání bylo, řekněme, rychlé a příjemné z hlediska stanovení agendy programových priorit,” dodává pražský zastupitel a člen vyjednávacího týmu SPOLU Zdeněk Zajíček z ODS.

„Chceme najít maximální průnik na půdorysu vládní koalice,“ dodává Zajíček. „Pokud to ale někdo bude chtít nadále vidět stejně ostře jako ve volební kampani, tak pak nás to samozřejmě povede k vyjednávání s dalšími politickými subjekty,“ vysvětluje Zdeněk Zajíček z ODS. „Uvidíme, jak ta jednání budou pokračovat,“ říká pražský zastupitel a člen vyjednávacího týmu SPOLU Zdeněk Zajíček z ODS.

Mgr. Zdeněk Zajíček

místopředseda strany
předseda klubu ODS zastupitelstva hl. m. Prahy
předseda oblastního sdružení Praha 5