21. září 2022

Vedení Prahy sázelo na propagaci, ne na práci

(Metro) Deník Metro přináší sérii rozhovorů s osobnostmi kandidátek těch nejsilnějších stran. Ten dnešní vedeme s lídrem koaličního uskupení SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) – exprimátorem Bohuslavem Svobodou. Lékař a dosavadní zastupitel funkci primátora zastával již v letech 2010 až 2013.

Za největší prioritu považujete Pražský okruh. Jak chcete stavbu rozhýbat?

V první řadě je třeba z jeho stavby prioritu opravdu udělat a podle toho se chovat. Praha sobě a Piráti o okruhu sice mluví, ale nic moc pro něj neudělali. Musíme vykupovat pozemky, což se teď neděje, jednat s dotčenými městskými částmi, jednat s vládou a ministrem dopravy. Což umíme, koneckonců všechny významné infrastrukturní stavby vznikly za vlády ODS. I teď v kampani vidíme, že se konkurenční strany smějí tomu, že je pro nás okruh na prvním místě. Vůbec si jeho důležitost neuvědomují.

Myslíte?

Nechápou, že pokud chceme z Prahy lepší město pro život, čistší, bez nepřiměřené dopravní zátěže, okruh musíme dokončit. My říkáme, že Praha je pro všechny druhy dopravy, a podle toho bychom jednali.

Mimo okruh. Co podle vás současné vedení magistrátu nejvíce zanedbalo?

Současné koalici mám za zlé, že se zaměřila hlavně na svoji propagaci, a ne na reálnou práci pro Prahu. Metropole jede nyní na třicet procent, nikam se neposouvá, i když se nás pan primátor Zdeněk Hřib s panem Janem Čižinským líbivými vizualizacemi na Facebooku snaží přesvědčit o opaku. To mě opravdu baví, čtyři roky se zásadními problémy nijak nepohnuli a pak na nás měsíc před volbami vyskakují jejich bombastické plány. My říkáme, že bez okruhu i dalších klíčových staveb se Praha prostě nebude rozvíjet. Nerozumím tomu, proč současné vedení města tyto projekty takto podcenilo. Na to se mi kouká velmi těžko. Máme tu hodně výkřiků o využívání jiných energetických zdrojů, ale na P+R na Černém Mostě nenajdete ani jeden solární panel a pouze osm nabíječek pro elektroauta. Pan primátor je arogantní vůči lidem i městským částem a to našemu městu neprospívá. A tak bych mohl pokračovat.

Co se naopak za uplynulé čtyři roky podařilo?

Pokud bych něco měl hodnotit kladně, pak to bude práce radních Hany Marvanové či Jana Chabra, kteří za sebou mají dobré výsledky. Ovšem v globálu převažuje údiv nad amatérismem a chaotickým vedením Prahy ze strany Pirátů a Prahy sobě.

V červnu vypukla kauza Dozimetr, jak podle vás ovlivní volby?

Kauza Dozimetr ukázala, že Piráti ani Praha sobě nebojují s korupcí, ale naopak čtyři roky nechali rozkrádat dopravní podnik a nic s tím neudělali. Pohádky Adama Scheinherra a pana Čižinského, že oni policejní vyšetřování odstartovali a pak už nemohli nic dělat, jsou tragikomické s fatálními důsledky pro Pražany.

V čem důsledky spočívají?

Zaprvé policie celou kauzu začala šetřit už dříve na základě informací od Marvanové. Zadruhé policie nijak neříkala panu Scheinherrovi z Prahy sobě, co má, či nemá dělat. Takže on věděl, že se v dopravním podniku roky krade, ale nic s tím neudělal. Kde je jeho politická odpovědnost vůči Pražanům?

Scheinherr tvrdí, že to byl naopak on, kdo pomohl problémy v dopravním podniku odhalit.

Takhle se správný hospodář ani politik opravdu nechovají. Stejné to je se strkáním hlavy do písku od pana primátora Hřiba. Tahle kauza bohužel jasně ukázala, jak vypadá vedení města a klíčových městských firem pod dohledem těchto dvou aktivistů. Oni bohužel nejsou manažeři ani odpovědní politici.

V kauze pozemků v Lysolajích, kde město mělo přijít až o sto milionů korun. Je možné, aby město získalo prostředky zpět?

Budeme se o to snažit. Na zastupitelstvu jsme prosadili, aby bylo podáno trestní oznámení a Praha se mohla domáhat jako poškozený o náhradu škody. Chtěl bych také zdůraznit, že prodej pozemků se uskutečnil díky hlasům Jana Čižinského a pirátů. A mimochodem, u tohoto je dobré si připomenout, že Jan Čižinský je politik, který už osm let rozhoduje o klíčových věcech v Praze, viz tato kauza, ale snaží se občanům namluvit, že je nějaký svěží vítr v pražské politice. Není, držel svým hlasem koalici Adriany Krnáčové z ANO a teď s Prahou sobě nezabránil největší korupční kauze v historii Prahy.

Magistrátní koalice schválila takzvaný Klimatický plán za 230 miliard korun. Pokud uspějete, budete podporovat jeho budoucí realizaci?

Je potřeba říct, že klimatický plán schválený magistrátní koalicí je z pera pana Petra Hlubučka a já bych byl, na rozdíl od současného vedení města, k jeho přijetí velmi opatrný. Je namístě otázka, kam by vůbec těch 230 miliard šlo. Poté, co jsme viděli v kauze Dozimetr, mám silné pochybnosti, že Piráti a Praha sobě jsou schopni takový projekt ukočírovat.

Takže co s tím?

Místo předraženého a pochybného klimatického plánu bych rád navázal na práci našich starostů, kteří jsou lídři udržitelnosti. Budují retenční nádrže, přecházejí na nízkoemisní, obnovitelné a decentralizované zdroje energie a pod jejich vedením městské části zelenají.

Pražany trápí i množství špatně zaparkovaných koloběžek v ulicích, jak byste problém řešili?

Další věc, který se dá na úrovni města vyřešit, ale nestalo se nic. Přitom situace je alarmující několik let. Například v Hradci Králové musí provozovatelé koloběžek platit za parkování a mohou stát jen na určených místech. Praha pouze někdy v únoru přijala po nátlaku občanů memorandum s tím, že bude problém řešit. Bohužel opět zůstalo jen u memoranda.

Tvrdíte, že nechcete Prahu řídit sám. Máte ve svých řadách množství starostů, sázíte na ně hodně?

Přesně tak a to je naše výhoda. Všechno není jen o jednom člověku, ale pracujeme jako tým. Spolu máme v Praze 22 starostů a desítky místostarostů, kteří řeší problémy a snaží se zlepšit život pro každého z obyvatel v jejich městské části. Byla by chyba jejich zkušenosti přehlížet a nespolupracovat.

S kým byste udělal koalici po volbách a s kým ne?

Koalici už máme. Spolu s TOP 09 a KDU-ČSL. Program máme také a od prvního dne ho můžeme realizovat. Pokud se to nepodaří, tak ideální koalici na magistrátu vidím ve spojení takových stran, které nám umožní prosadit nejvíce z našeho programu. Nepůjdeme do koalice s extremisty.

(Autor: Filip Jaroševský)

Bohuslav Svoboda

kandidát na pražského primátora
poslanec PČR
předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR