19. září 2022

Předvolební debata ČRo z Prahy

(Radiožurnál) Tématem první předvolební debaty lídrů kandidujících subjektů v Praze jsou plány na vyřešení zásadních pražských problémů – zklidnění dopravy a vylepšení prostupnosti města, ale také nedostupné bydlení. Na otázky odpovídali Zdeněk Zajíček (Spolu pro Prahu), David Tygr Ploc (Praha náš domov), Milan Urban (koalice SPD, Trikolory, hnutí Pes a Nezávislých společně pro Prahu), Jan Čižinský (Praha sobě) a Hana Janišová (DSZ za práva zvířat).

Celou debatu se Zdeňkem Zajíčkem můžete zhlédnout na rozhlas.cz.

„V tuto chvíli je největším problémem to, co asi pociťuje každý Pražan – nekoordinace staveb, které ve městě jsou. To na nás doléhá, protože pokud ucpete klíčovou komunikaci, tak se rozlévá někam jinam. Tomu by pomohlo, kdyby se stavby koordinovaly, abychom město zachovávali průjezdné a nepřetěžovali některé lokality, kde se kumuluje doprava a ovlivňuje to život a pohodlí ostatních,” míní Zajíček.

„Veřejná doprava v Praze již nyní patří k nejlevnějším v Evropě,” upozorňuje Zajíček. „Myslím, že nic, co je zdarma, lidi nemotivuje, aby se k tomu chovali odpovědně. Správné je hledat motivaci pro to, aby se daleko více využívala veřejná doprava, to máme dělat,” dodává.

V případě tzv. modrých parkovacích zón panuje mezi zástupci stran větší shoda. „Jsme pro jednu zónu, samozřejmě s výjimkou centra, kde by byl jiný speciální režim. Myslíme si, že parkovací karta by měla být přenositelná tak, aby její držitel mohl benefity modré zóny nebo parkovací zóny využívat na různých místech,” dodává Zajíček.
 

Mgr. Zdeněk Zajíček

místopředseda strany
předseda klubu ODS zastupitelstva hl. m. Prahy
předseda oblastního sdružení Praha 5