19. září 2022

Prioritou je okruh

(Euro) Všechny důležité infrastrukturní stavby v Praze vznikly během vlád ODS. Až dokončíme obchvat, můžeme se bavit o mýtu pro centrum metropole, říká kandidát na pražského primátora za ODS Bohuslav Svoboda.

Prioritou vaší kampaně je pražský okruh. Ten si přejí všichni Pražané – občané i podnikatelé. Pokud uspějete, dočkáme se ho? Slibů jsme slyšeli dost od současné a předešlé koalice.

My na rozdíl od pirátské koalice víme, jak na to, a umíme věci posouvat. Všechny důležité infrastrukturní stavby koneckonců vznikly během vlád ODS. Současná koalice zanedbala spoustu věcí a neměla okruh jako prioritu. Nevykupovaly se pozemky, nekomunikovalo se s městskými částmi, nejednalo se s resorty. Primátor Zdeněk Hřib navíc neuměl mluvit s vládou.

Předvolební boj se dost zaměřuje na souboj mezi cyklisty a řidiči aut. Není to zbytečně vyhrocené?

Situaci vyhrocují především Piráti a Praha Sobě tím, jak negativní vedou kampaň a jak jsou agresivní i v této oblasti. To musím říct, že mě překvapuje. My se snažíme věcně komunikovat a nabízet řešení. Chceme, aby Praha byla místem pro všechny druhy dopravy, a opět – pokud nebude okruh, nedojde ke zklidnění. Jeho uskutečnění posuneme více než kdokoliv jiný. Již nyní podnikám kroky ve spolupráci s ministrem dopravy, aby se Pražané okruhu dočkali.

Nepomohlo by Praze mýto, jako je tomu třeba v centru Londýna?

Zde se neustále točíme dokola. Říkal jsem už před lety, že mýto je jednou – ale ne jedinou – z forem, jak zklidnit tranzitní dopravu v centru města. Debatě o mýtu ale musí předcházet dokončení okruhu a legislativní prostředí. Ani jedno nyní není.

Co říkáte na kritiku, že jste na funkci primátora starý, že už nebudete mít ten správný tah na bránu?

Považuji to spíše za výhodu. Mám zkušenosti, které se moji odpůrci budou učit ještě mnoho let, pokud se ze svých chyb budou ochotní poučit. Nyní to zatím nevidím. Navíc, a to nás odlišuje od ostatních stran a hnutí, mám kolem sebe tým zkušených odborníků a politiků, jsme asi jediná strana, která nabízí tak vysokou kompetentnost. Dokazujeme to i na radnicích, máme 22 starostů. Řada z nich tam je čtyři nebo pět volebních období. Asi nedělají tu práci špatně, když jim lidé znovu a znovu dávají důvěru.

Nemůže vás věk limitovat v oblastech, jako je třeba digitalizace?

Jistěže ne. Jako primátor jsem řadu digitalizačních procesů nastartoval. A když se budeme bavit o týmu, dvojka na naší kandidátce je Zdeněk Zajíček, jeden z největších odborníků na digitalizaci v Česku. Byl u zrodu CzechPointů a datových schránek. Věřím, že Prahu konečně posuneme v této oblasti tam, kam patří. Primátor Hřib a Piráti se sice tváří, že digitalizaci rozumějí, ale výsledkem je, že pod vedením Pirátů se Praha propadla v celosvětovém žebříčku Smart City Index o 59 příček. Ano, slyšíte dobře. A to má IT a digitalizaci v gesci přímo pan primátor. Odpovídá to realitě. Sliby, že lidé budou více věcí vyřizovat na úřadech, se nijak neposunuly. Jen se nesmyslně vyhodily desítky milionů korun za Portál Pražana a další nefunkční projekty.

Kromě dopravy je v Praze hlavním tématem bytová výstavba. Jak chcete vyřešit, aby se v Praze dalo bydlet za normální peníze?

Bohužel ceny rostou a magistrát tu situaci po celé volební období neřešil. V našem městě chybí 30 tisíc bytů. Tohle velmi špatné číslo se snaží vyvažovat naši starostové, v jejichž městských částech se staví mnohem více než v těch, v kterých jsou v čele Piráti. Čtyřiadevadesát procent zahájených bytů povolily městské části, kde v čele není Pirát. Piráti se na počtu zahájených bytů podílejí jen asi šesti procenty. Dám vám konkrétní příklad: v Praze 9, kde je starostou náš Tomáš Portlík, se staví 2 646 bytů. V Praze 12, kde je pirátský starosta a má stejný počet obyvatel jako Praha 9, pouhých 125 bytů! Primátor Hřib se chlubí čísly s počtem výstavby bytů, ale to není jeho práce. Jedním z řešení je podpora výstavby družstevních a nájemních domů a bytů, které vzniknou ve spolupráci se soukromou sférou – tu musíme mnohem víc zapojit. Kolegyně Marvanová přišla s návrhem poskytnutí pozemků Prahou, které by zlevnilo cenu těchto bytů až o 30 procent. Problémem také je, že současná koalice hází soukromé sféře klacky pod nohy v případech, kdy to není prospěšné, neulehčují byrokracii a brzdí výstavbu.

V případě, že ve volbách uspějete, se možná stanete staronovým pražským primátorem. Máte už představu o sestavě budoucí koalice?

Koalici už máme. Spolu s TOP 09 a KDU-ČSL. Program máme také a od prvního dne ho můžeme provádět. Pokud budeme potřebovat dalšího partnera, tak ideální koalici na magistrátu vidím ve spojení stran, které nám umožní prosadit nejvíce z našeho programu. Nepůjdeme do koalice s extrémisty.

A s ANO a dalšími stranami?

Co se týká spolupráce s ANO, zatím nevidím žádné společné body mezi ODS a hnutím ANO. O tom, že máme domluvenou koalici s ANO, mluví především primátor Hřib, jehož Piráti jsou v koalici s ANO v Plzeňském a Zlínském kraji. Stejně donedávna byli v místě bydliště pana primátora v Praze 11. A říká to pan Čižinský, jenž čtyři roky svým hlasem držel koalici a vládl s Adrianou Krnáčovou z ANO. Je to z jejich strany jen předvolební hra. A jinak platí, co jsem řekl – naší prioritou po volbách bude prosadit co nejvíce z našeho programu.

Magistrátní koalice vám vyčítá, že nechodíte do debat.

Tomu se musím smát. Samozřejmě do debat chodím, primátor Hřib s panem Čižinským ten jejich pamflet napsali den poté, co jsem s nimi seděl v debatě v Hospodářské komoře. Asi byli ještě podráždění, že z prezentovaného průzkumu právě v Hospodářské komoře vyšlo, že 75 procent podnikatelů je nespokojených se současným vedením města. A že asi jen tři procenta z dotázaných by volilo Piráty a Prahu Sobě kolem osmi procent. Jsme koalice SPOLU, máme řadu dalších kvalitních kandidátů, proto je logické, že se v některých debatách objevují oni, tak jsme to od začátku chtěli. Já se s pány, kteří říkají lidem, kdo z jiných stran má chodit do debat, potkám určitě ještě mnohokrát, třeba při debatě v České televizi či na největších internetových serverech.

Vývoj v uplynulých letech nehrál příliš do karet podnikatelům v různých odvětvích. Podporu podnikání deklarujete jako jednu ze svých hlavních priorit. Jak chcete podnikatelům v metropoli pomoci za současné ekonomické krize?

Samozřejmě že podpora podnikatelů je jednou z našich priorit. I na vládní úrovni teď vznikl energetický podpůrný balíček, který zastropoval ceny energií i podnikatelům a firmám, menším či větším. Chceme snižovat byrokracii, ulehčovat jim život. I na městských částech se snažíme pro ně vytvářet dobré prostředí, aby se mohli rozvíjet. Neházíme jim klacky pod nohy, jako to dělají Piráti či Praha Sobě.

Co říkáte na klimatický plán za 230 miliard korun, který schválila končící koalice?

Klimatický plán schválený magistrátní koalicí je z pera pana Hlubučka a k jeho přijetí jsem, na rozdíl od současného vedení města, opatrný. Kam by vůbec zmiňovaných 230 miliard šlo? A komu? Po kauze Dozimetr bych se regulérně bál, zda jsou Piráti a Praha Sobě schopní takový projekt ukočírovat. Namísto předraženého a nerealistického klimatického plánu bych rád navázal na práci našich starostů, kteří jsou lídři udržitelnosti. Budují retenční nádrže, přecházejí na nízkoemisní, obnovitelné a decentralizované zdroje energie a pod jejich vedením městské části zelenají. Chceme tuto oblast rozvíjet, ale nebudeme dávat nesmyslné sliby jako současná koalice.

Jak zmíněná kauza Dozimetr ovlivní komunální volby?

Kauza Dozimetr bohužel ukázala fatální selhání magistrátní koalice včetně Pirátů a Praha Sobě. Tyto strany nebojují s korupcí, ale naopak čtyři roky nechali rozkrádat Dopravní podnik a nic s tím neudělali. Pánové Scheinherr a Čižinský z Praha Sobě tvrdí, že policejní vyšetřování odstartovali a pak už nemohli nic dělat, ale to přece není pravda.

(Autor: Miloš Štěpař)

Bohuslav Svoboda

kandidát na pražského primátora
poslanec PČR
předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR