15. září 2022

Aréna N: Nesmíme přestat s podporou Ukrajiny. V tomto ohledu Česká republika může být příkladem i pro jiné země

(Deník N) Ministryně obrany a bývalá starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) se v podcastu Aréna N vyslovila proti případné koalici Spolu a ANO v hlavním městě. Podle ní se v Praze zbytečně vyhrotila atmosféra mezi ODS a Piráty. Politička v rozhovoru také vyslovila naději, že válka na Ukrajině brzy skončí, odmítla kritiku svého vystupování na sociálních sítích a hájila postup vlády při řešení energetické krize.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu Aréna N.

Co říkáte na ukrajinskou protiofenzivu, kterou jsme sledovali o víkendu a v uplynulých dnech?

Já jsem z ní nadšená. Když jsem tweetovala, že snad už na Ukrajině válka brzy skončí a Ukrajina bude vítěznou zemí, nebyla jsem daleko od pravdy. Na druhou stranu Ukrajince a nás všechny čeká ještě obrovský kus práce, protože Rusko se samozřejmě jen tak snadno nevzdá – i oni přeskupují síly a je před námi zima, což je v konfliktech a na bojištích vždycky mezník. Takže držíme palce a určitě nesmíme přestat s podporou Ukrajiny. V tomto ohledu si myslím, že Česká republika může být příkladem i pro jiné země.

Jaký to je pro vás pocit, dívat se na záběry prchajících ruských jednotek a vědět, že prchají také před zbraněmi z Česka?

Já se snažím být v tomto ohledu bez emocí, ale z některých těch záběrů na sociálních sítích mám radost, protože se ukazuje, že vůle bojovat je na straně Ukrajinců, nikoliv na straně ruských vojáků. Řada z nich už buďto dezertovala, nebo nedělají nic pro to, aby se konflikt obrátil v jejich prospěch. To si myslím, že je vlastně nejsilnější zbraň Ukrajinců: že skutečně bojují za svoji vlast svým srdcem a dávají do toho všechno.

Máte pocit, že prodlužujete válku, jak říkají ti, kdo vám dodávky zbraní vyčítají?

Naopak si myslím, že zabraňuji tomu, aby se ta válka rozšířila do dalších zemí, a hodlám v tom i nadále pokračovat. Pokud jsme kritizováni, že neposkytujeme humanitární pomoc, není to pravda. Dokonce už teď můžu říct, že v České republice bylo léčeno deset frontových vojáků, kteří se již vrátili zpátky a předpokládám, že už opět někde bojují. Stejně tak jsme organizovali tábor pro děti ukrajinských vojáků a bylo to skvělé. Byly to děti v rozmezí sedmi až patnácti let; myslím si, že si Českou republiku zamilovaly, a dostala jsem od nich krásné obrázky a ukrajinskou vlajku s osobním věnováním.

(Autor: Jan Moláček)

Jana Černochová

ministryně obrany
poslankyně PČR
expertka pro obranu