14. září 2022

Praha IN: Už bylo dost experimentů na Praze

(PrahaIN.cz) Bohuslav Svoboda, lídr koalice SPOLU pro Prahu, si již post primátora vyzkoušel. Před lety z něj byl odvolán, když chtěl „zatočit s kmotry a vyčistit Prahu“. Dnes se vrací, podle svých slov pln energie a navíc se skvělým týmem, se kterým chce rozhýbat Prahu. Ta totiž podle jeho slov „jede sotva na třicet procent“. A to se má pod jeho vedením změnit. O plánech i potřebách hlavního města se dočtete v rozhovoru, který poskytl PrahaIN.cz.

Primátorský post jste si již vyzkoušel, liší se nějak z vašeho pohledu tento druhý pokus od vaší první kandidatury?

Stejně jako před lety chci Praze pomoci. Z našeho města se totiž pomalu ale jistě stává skanzen. Nestaví se. Na klíčové dopravní stavby, které by městu reálně pomohly se prostě kašle. Za posledních 10 let se nijak neposunula jejich výstavba. Já ale vím, že my to dokážeme. Vždyť za předchozích vlád ODS se postavilo nejvíce kilometrů klíčových staveb. Takže mám kde navazovat.

ODS byla v posledním volebním období velmi hlasitou a viditelnou opozicí. Jak hodnotíte působení vašich zastupitelů a klubu ODS v posledních čtyřech letech vy osobně?

I přesto, že jsme jako vítězi voleb byli obejiti a skončili jsme v opozici, její roli jsme podle mého plnili svědomitě a řádně. A to navzdory tomu, že jsme byli vládnoucí koalicí ostrakizováni a ignorováni. Bylo totiž vždy takovým nepsaným zvykem, že i opozice měla své zástupce v kontrolních orgánech městských společností. To ale nová koalice přes všechny své proklamace a sliby nedodržela. Možná, kdyby ano, nejsme nyní svědky největší korupční kauzy v historii pražského dopravního podniku, za kterou nesou politickou odpovědnost právě Piráti a Praha Sobě.

S jakou vizí jde SPOLU pro Prahu do komunálních voleb a jaké jsou nejpalčivější problémy hlavního města podle Bohuslava Svobody, občana, Pražana?

Problémů je opravdu hodně. V pražské dopravě panuje absolutní chaos. Řidiči stojí v kolonách kvůli rozkopaným silnicím a nekoordinovaným uzavírkám, kterých je až 80 najednou. Malují se cyklopruhy na absolutně nesmyslných místech, a jediná větší dopravní rekonstrukce - oprava Barrandovského mostu - nabrala za dva a půl měsíce celých 27 dní zpoždění. Dalším problémem je bezesporu bydlení. V našem městě chybí 30 tisíc bytů. Piráti se chlubí rekordním počtem povolených staveb. Pravda je ale taková, že za stavby povolují městské části, ne magistrát. A nejvíce staveb povolují městské části pod vedením starostů z ODS. Myslím, že už bylo dost experimentů na Praze, a je načase se vrátit k profesionálnímu řízení města a koalice SPOLU má přesně takový tým.

Profesně se vedle politiky věnujete medicíně. Je možné odbornost a zkušenosti z medicíny nějak zúročit i v politice?

Jako lékař se musíte umět správně rozhodnout ve prospěch pacienta. To platí pro mě i jako politika, kdy se rozhoduji vždy ve prospěch Pražanů.

Primátor mívá v Praze tradičně vedle samotného řízení rady a města jako takového i „svou“ gesci. Jaká oblast městské politiky by byla ta vaše?

V první řadě chci dohlédnout na to, aby se městský okruh opravdu posunul. Už nyní spolupracuji s ministrem dopravy Martinem Kupkou a řešíme, jak urychlit jeho stavbu a tím dostat projíždějící auta z našeho města. Chtěl bych také dohlédnout, aby se nastartovala výstavba nových bytů, aby bylo bydlení dostupné i pro mladé a rodiny s dětmi. A pak mám ještě jedno přání, jako primátor bych chtěl spojovat, ne rozdělovat a arogantně přehlížet potřeby městských částí a jejich obyvatel, jako to dělá současný primátor Hřib.

V posledních analýzách volebních preferencí zveřejněných na ČT může SPOLU pro Prahu očekávat volební zisk až 38 procent. Překvapuje vás výše preferencí, nebo je to odraz kurzu v celostátní politice?

Nezastírám, že bychom byli rádi, kdyby náš výsledek začínal trojkou. Ale v konečném důsledku není samotné číslo zas až tak podstatné. Našim hlavním cílem je volby vyhrát tak, abychom byli schopni sestavit městskou radu a převzít okamžitou odpovědnost za vládu v Praze. To je náš cíl.

Jaký výsledek voleb realisticky očekáváte vy osobně? Dokážete si představit i další čtyři roky v opozici?

Otázka by měla být, zda zvládne Praha další čtyři roky pod vedením Pirátů a Prahy Sobě. Už dnes jede naše město na 30 procent. To je strašně málo, a to se musí změnit.

Má už vaše koalice připravené strategie povolebního vyjednávání? Dokážete už nyní říci, s kým byste si uměl představit koalici ve vedení Prahy, a kde by naopak spolupráce nebyla možná?

Na rozdíl od Prahy Sobě a pana Čižinského máme nějaké zásady a nejdeme s každým, kdo nás udrží u moci. Vylučuji spolupráci s extremistickými stranami. Tedy s komunisty a SPD. Ideální koalici na magistrátu vidím ve spojení takových stran, které nám umožní prosadit nejvíce z našeho programu.

Čím by se měl podle vás lišit budoucí primátor od toho současného?

Primátor by měl hlavně spojovat, to pan Hřib nedělá. Musí problémy řešit ve spolupráci s městskými částmi. Přestat myslet na to, jak nejlépe vyfotit fotku na sociální sítě, ale zaměřit se na to, jak udělat z Prahy prosperující moderní evropskou metropoli a spolu s tím i řešit skutečné problémy, které Pražany trápí.

Někteří lidé ODS vyčítají, že se často vymezuje vůči stávajícímu vedení Prahy podobně, jako je tomu s ANO na celostátní úrovni. Jde o volební strategii nebo skutečný antagonismus mezi tradičním pojetím politiky ODS a aktivistickým přístupem Pirátů či Prahy Sobě?

Jde o skutečné rozdíly. Piráti a Praha Sobě ukazují, že neumí vést město. Nedokáží si poradit s chybějícími byty, nedokáží vyřešit dopravní situaci, v IT a smart technologii se Praha pod jejich vedením propadla o 59 míst! To vše musíme změnit. Ale dokážeme to jedině SPOLU. Máme skvělý tým složený ze zkušených starostů a odborníků a jsme připraveni SPOLU zlepšit Prahu.

Piráti i Praha Sobě s oblibou vyzdvihují vaše působení v parlamentu, zastupitelstvu i několika výborech. Jak vy osobně vnímáte problematiku kumulace funkcí? Zvažoval byste v případě zvolení primátorem například složení poslaneckého mandátu, nebo považujete souběžné působení v komunální i vysoké politice spíše za výhodu?

Nemusím odhadovat, co znamená práce primátora. Už mám tuto zkušenost za sebou a přesně vím, co to obnáší. Funkce primátora je na plný úvazek. A já jsem připraven vrátit se do služby naplno. Vzdám se funkce přednosty, stejně tak jako rezignuji na post předsedy Zdravotního výboru. Vtipné je, že kumulaci funkcí kritizuje například Jan Čižinský, který jednu dobu zastával až 15 funkcí najednou a chce být starostou i primátorem.

Dokážete odhadnout, jak zamíchá kartami kauza Dozimetr, která vypukla ani ne půl roku před volbami?

Kauza Dozimetr ukázala, že představa současného vedení města o jakési protikorupční koalici, jak sami sebe rádi označovali v médiích, je zcela mylná. Pevně věřím tomu, že voliči vnímají, že nejen hnutí STAN reprezentované panem Hlubučkem, ale celá magistrátní koalice je zodpovědná za to, že poprvé v historii zasahoval v kanceláři radního Útvar pro odhalování organizovanému zločinu a Policie ČR. Více než dva roky, doufám, že nevědomě, kryli Piráti i Praha Sobě tyto zločinecké praktiky. Jsou to oni, kdo nesou za současný stav jednoznačnou politickou odpovědnost a já doufám, že to voliči za pár dní zohlední.

Vnímáte či sledujete i nějaké další skandály konkurenčních stran, které by mohly volby ovlivnit?

Skandální je, jak je Praha vedena. Kromě Dozimetru tady máme i kauzu v Lysolajích, ve které předseda hnutí Praha Sobě Jan Čižinský společně s Piráty a STAN připravili Prahu o pozemky určené na výstavbu Domu pro seniory a sociálního bydlení, k tomu navíc se ztrátou pro Prahu, která mohla dosáhnout až 100 milionů korun. A připadá mi opravdu paradoxní, že právě oni se nyní dušují, že jsou garancí toho, že nebudou městský majetek prodávat nevýhodně. Obviňují ostatní a prezentují se, že by to nikdy nedopustili. Já osobně považuji za nepřijatelné, aby Praha nadále přicházela o cenné pozemky, na kterých může vznikat dostupné bydlení pro seniory, rodiny s dětmi nebo mladé rodiny a dále občanská vybavenost a zeleň. To my nepřipustíme.

Jak se SPOLU pro Prahu postaví k aktuální energetické krizi? Vidíte v této těžké situaci nějaké „komunální“ řešení pro Pražany, nebo je podle vás krize řešitelná jen na úrovni státu?

Vláda energetickou krizi řeší. Praha má ale také možnost, jak pomoci. Očekával bych, že s blížící se zimou a prohlubující se hospodářskou i energetickou krizí už budeme mít od primátora Hřiba a jeho radních na stole jasný plán, jak Praha dokáže pomoci potřebným. Zatím jsme ale byli svědky jen nezvládnutého řízení městských firem při přípravě na tuto krizi. My za koalici SPOLU to intenzivně řešíme. Náš návrh jsme už představili a na rozdíl od Hřibovy koalice jsme nezapomněli na samoživitele a seniory a nenechali jsme přes 350 tisíc ohrožených Pražanů bez pomoci. Dalším naším cílem je posílit energetickou soběstačnost našeho města. Máme plán, jak zajistit změnu energetických zdrojů na nízkoemisní, obnovitelné a decentralizované, a jsme schopni jej naplnit.

Máte nějaké ryze osobní téma, něco, co byste rád zanechal jako váš „primátorský odkaz“?

Jako odkaz je pro mě dosáhnout toho, aby Praha byla prosperující, soběstačné, zelené a moderní město, které nemá už fatální problémy s dopravou a bydlením. A ideálně s postavenou Vltavskou Filharmonií.

Kdybyste měl do jedné věty shrnout, proč by voliči měli dát hlas právě SPOLU pro Prahu, jak by zněla?

Při loňských parlamentních volbách dali Pražané svým hlasem jasně najevo, že chtějí pravicová řešení a preferují strany, které jim tohle řešení poskytnou. Při sestavování programu jsme proto vycházeli ze zkušeností našich komunálních politiků. V téměř všech městských částech totiž máme své starosty, místostarosty a radní. A kromě toho, že tam odvádějí skvělou práci a jejich městské části vzkvétají, jsou to právě oni, kdo moc dobře vědí, co občany v Praze trápí a co by chtěli změnit. Takovou zkušenost nemůže žádná jiná strana nabídnout.

Rozhovor vyšel na serveru PrahaIN.cz.

Bohuslav Svoboda

kandidát na pražského primátora