10. srpna 2022

K věci CNN Prima News: Zavede vláda válečnou daň?

(CNN Prima News) Vláda se pře o daně. Nejsložitější diskuse o nich je v ODS, připouští předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Marek Benda. Sám se domnívá, že takzvaná válečná daň nakonec zavedena bude. Řekl to v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Následně ve vysílání okomentoval také budoucí povolební vyjednávání na pražském magistrátu, v rámci kterého předem vyloučil jakoukoli spolupráci s hnutím ANO.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Vláda vážně zvažuje zavedení takzvané válečné daně, tedy mimořádné daně z neočekávaného zisku právnických osob ve vybraných odvětvích. „Zatím vám nemohu říct, zda tato diskutovaná daň bude, nebo nebude. Část našich koaličních partnerů by si to ale přála – a to včetně některých našich poslanců,“ vysvětluje Benda, podle jehož názoru mimořádná daň nakonec sněmovnou projde.

Její zavedení podle poslance nijak neodporuje programovému prohlášení ODS. „Za nás byly před vstupem do vlády dvě podmínky: nezvedat daně a současně držet konsolidaci veřejných rozpočtů,“ vysvětluje a jako příklad konzistentnosti strany dává bývalého předsedu ODS Václava Klause, jenž se snažil v roce 2002 prosadit tzv. ústavní zákon o vyrovnaném rozpočtu, coby pojistku proti zadlužování a přílišnému přerozdělování.

Marek Benda prozradil, že v průběhu příštího roku by se Česko mohlo dočkat dílčí daňové reformy, která by měla nabýt účinnosti 1. ledna 2024. „Máme v plánu jen jeden zásah do daňového systému. Na zbytek volebního období bychom pak zůstali fungovat na jeho daňové struktuře.“

Podle Bendy je zároveň důležité, aby veřejnost vnímala, že se nejedná o často zmiňovanou sektorovou daň. „Je to opravdu mimořádná daň z nadprůměrného zisku v oblastech, které se o něj vlastním úsilím nepřičinily,“ zdůrazňuje Benda a prozrazuje, že by se mělo jednat o dva až tři sektory – energetiku, bankovnictví a možná i různé agrokomplexy, tedy velké potravinářské společnosti, které si měly navyšovat marže bez reálného zvyšování nákladů. Vláda už má podle něj spočítáno, kolik v jakém sektoru to přinese. A nebude se prý jednat o malé peníze, kvůli nim by jeho ODS svůj poltický kredit neriskovala.

Závěrem se vyjádřil i ke spekulacím, že by v případě úspěchu koalice SPOLU v pražských komunálních volbách jeho strana navázala spolupráci s tamní buňkou hnutí ANO. „Já sám pokládám koalici s ANO na pražské úrovni za vyloučenou. V situaci, kdy je v čele hnutí Andrej Babiš se svou destruktivní politikou vůči vládě a s názory, které rozeštvávají společnost téměř za každou cenu. Určitá póza zájmu o stát mu vydržela asi tři měsíce našeho vládnutí,“ dodává předseda pražské organizace ODS Marek Benda.

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení ODS Praha