5. srpna 2022

Pro a proti ČRo Plus

(ČRo Plus) Do Sněmovny doputovala novela o manželství pro všechny. Skupina poslanců z KDU-ČSL, ODS, TOP 09, ANO a SPD zareagovala návrhem manželství coby svazek muže a ženy zakotvit v Ústavě. Skutečně potřebujeme mít manželství ústavně definované?

Celou debatu s Markem Bendou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Předseda poslanců ODS Marek Benda a také spolupředkladatel novely věří, že žijeme v nesmyslné kulturní válce. „Všichni jsme chápali, že manželství je svazek muže a ženy, ale náhle je tu pokus tvářit se, že tomu tak není.“

Benda ale nepovažuje předloženou novelu za diskriminační. „Já vnímám manželství jako svazek muže a ženy. Kdybychom řekli, že chceme manželství pro všechny, tak proč ne pro více mužů nebo žen? Před 15 lety nám tvrdili, že registrované partnerství je jen snaha o zrovnoprávnění. Státu by do vztahů lidí nic nemělo být, zajímá ho jen výchova budoucích generací.“

Poslanec prý vzpomíná, jak ho před 15 lety „všichni přesvědčovali“, že zákon o registrovaném partnerství Česko potřebuje. „Ukázalo se, že průměrný počet sňatků za těch 18 let, které uplynuly, je cca 50 tisíc ročně. Průměrný počet uzavřených registrovaných partnerství je asi 350 ročně. To bylo to velké vítězství, které si gay a lesbická komunita vydobyla.“

„Takže buď zájem v této komunitě není, nebo jsou zkreslená čísla, která nám říkají, že jsou to čtyři procenta obyvatelstva. Blíží se komunální volby, takže část liberálních politiků se zvedla a čistě jen pod tlakem kulturně válečnických liberálních skupin se rozhodla předložit manželství pro všechny,“ odhaduje Benda.

„Od čeho je slovo rodič? To je právě to zoufalství, že se západní liberalismus pokouší dávat slovům jiný význam. Stejnopohlavní páry sice vychovávají děti, ale nejsou to rodiče. To je bohužel biologické omezení, která tam existuje a se který se nepopereme,“ opírá se ve své argumentaci především o jazyk Marek Benda (ODS).

Marek Benda

předseda poslaneckého klubu PČR