13. dubna 2022

Frekvence 1: Magistrát poskytne parkovací místa na okrajích Prahy. Uprchlíci by neměli parkovat v modrých zónách

(Frekvence 1) Hostem Press klubu byla starostka Prahy 2 Alexandra Udženija. S Lubošem Procházkou se zabývali řešením problému s ukrajinskými auty, která zabírají mnoho parkovacích míst v centru Prahy. Dále spolu mluvili o uplynulém kongresu ODS a o pomoci městské části Prahy 2 ukrajinským uprchlíkům.

Celý rozhovor s Alexandrou Udženija si můžete poslechnout na Frekvenci 1.

Starostka říká, že Praha 2 je její srdeční záležitost a vždy pro ni bude na prvním místě. Nyní je velice důležité soustředit se na Prahu, protože nás na podzim čekají komunální volby. A pokud nám voliči dají důvěru, ráda bych zůstala starostkou, ale budu taky kandidovat po boku Bohuslava Svobody a politika není vždy předvídatelná, takže uvidíme, kam mě vody zanesou. Ale ať už jsem byla kdekoliv, vždy pro mě byla na prvním místě Praha 2,” říká Alexandra Udženija.

Primátor Prahy Zdeněk Hřib z Pirátů před nějakou dobou kritizoval Prahu 2 a Prahu 13, že se odmítly zapojit do systému nouzového ubytování a paní Udženija toto nařčení odmítla. Městská část Praha 2 byla první, která nouzové ubytování poskytla a je pravda, že jsme nebyli v takzvaném systému pana Hřiba, protože se nám zdál nesystémový, ale pomáháme a děláme si to po svém. Městská část Prahy 2 je třetí nejzatíženější uprchlíky z Ukrajiny na počet obyvatel. K dnešnímu dni máme přes 8,5 % uprchlíků. Všechno si už sedá, má to svůj systém. Ze začátku to bylo velmi těžké, ale zvládáme to. Teď nás čeká největší nápor ohledně dětí, protože míst ve školách a ve školkách je málo. Čekají nás nyní zápisy do 1. tříd a my nejprve musíme zajistit děti z Prahy 2 a až potom ukrajinské,” vysvětluje paní starostka a dodává, že peníze z magistrátu zatím ještě nedorazily. Pan Hřib nás nařknul, že nejedeme systémově, že nejsme v systému, takže nám nechtěli dát žádné finance. Nicméně poté, co jsem předložila na magistrátu fakta, tak uznali, že neměli pravdu a budou nám poskytnuty finance tak, aby to odpovídalo počtu uprchlíků v naší městské části.”

Ulice Prahy 2 jsou velmi zaplněné auty z Ukrajiny, kterými lidé uprchli před válkou. Je to velký problém, protože městská část nemůže sama nic moc dělat, to je politika magistrátu. My jsme byli ubezpečeni, že magistrát neposkytne zdarma parkování v modrých zónách, ale naopak poskytne parkovací domy nebo místa na okrajích Prahy, kde si uprchlíci budou moci nechat svoje vozidla, a poté se po městě pohybovat MHD, které mají zdarma v prvních 30 dnech. Já budu muset urychleně jednat na magistrátu, aby se s tím něco dělo. Občané Prahy 2 jsou naštvaní a zbytečně se vyvolává naštvanost vůči uprchlíkům tím, že zabírají parkovací místa. Magistrát s tím musí okamžitě něco udělat,” konstatuje Alexandra Udženija.