11. února 2022

ČRo Plus: Ohrožuje vládou chystané zrušení navýšení plateb za státní pojištěnce kvalitu a dostupnost zdravotnické péče?

(ČRo Plus) Zdravotnické odbory vstupují do stávkové pohotovosti, protože vláda zrušila plánované navýšení plateb za státní pojištěnce. Ty mají zůstat na úrovni loňského roku. „Bezprostřední hrozba to není, ale do budoucna ano. Hlavně je to špatný signál, protože proč zrovna na zdravotnictví se vláda rozhodla ušetřit nejvíc? To nedává logiku,“ kritizuje prezident České lékařské komory Milan Kubek. Předseda sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda (ODS) to vidí jinak.

Celou debatu s Bohuslavem Svobodou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Bohuslav Svoboda odmítá, že by dopady úsporného kroku vlády měly jakýkoliv omezující dopad na dostupnost, výkon či kvalitu českého zdravotnictví.

„Po jednání se zástupci pojišťoven jsme dospěli k tomu, že pro tento rok navýšení plateb na státní pojištěnce není potřebné, protože s tímto rokem i se všemi covidovými platbami se pojišťovny vyrovnají. Pojišťovny zkrátka tvrdí, že si s těmi penězi vystačí,“ vysvětluje poslanec a lékař Svoboda.

Bohuslav Svoboda tvrdí, že platba za státního pojištěnce je v současnosti velmi vysoká: „Vyšší než kdykoliv bývala. Zastavení navýšení plateb se také netýká platů zdravotníků, těch šest procent navíc zůstává. Nemůžeme myslet dál než na tento rok, protože nevíme, co covid udělá."

„Rezervy ve zdravotních pojišťovnách jsou proto, aby kryly akutní situace. Proto se rezervy vytvářejí a proto se také teď použijí. Toto politické rozhodnutí také nechává rezervu na eventuální špatný vývoj,“ věří poslanec.

Poslanec souhlasí, že zdravotnictví v krizi státu pomohlo, ale zdůrazňuje, že nikdo nikomu nic nebere. „Slib růstu platů trvá, kvalita a rozsah péče zůstane zachován. Valorizace plateb na pojištěnce je vždy vázána na to, jaké budou lidé mít příjmy. Teď využíváme rezervy. A až se situace změní, mechanismus navyšování zase nastoupí,“ ujišťuje Bohuslav Svoboda (ODS).

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR