10. února 2022

Interview ČT24: V medicíně nic neplatí na sto procent, rozvolňování je ale v této chvíli smysluplné

(ČT 24) Data ukazovala, že možnost rozvolnění tu je, a tak to nyní je smysluplné, řekl předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS) v Interview ČT24. Zároveň však připouští, že není jasné, kdy nebo jestli vůbec udeří nějaká další varianta koronaviru. Choroba podle něj nedovoluje uvést, jestli je nastolená cesta bezpečná. Svoboda bude dál apelovat na lidi, aby se dali očkovat, a bude jim vysvětlovat, proč to má smysl.

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na ČT24.

Podle Svobody se s uvolněním restrikcí po večerech zaplní hospody a bude se slavit. Na otázku, zda-li to bude bezpečné, odpověděl, že bezpečné to bude, pokud všichni lidé půjdou k očkování. Jinak to podle něj nejde. „V nemocnicích sice máme velmi těžce nemocné pacienty, ale ti jsou neočkovaní. Vakcinovaní nemoc dostanou, ale nemají těžký průběh.“

S aktuálním rozvolňováním souhlasí, všichni by ale podle něj měli zvážit, jestli je správná cesta neočkování. „Rozvolňování je v této chvíli smysluplné, protože údaje, které máme, říkaly, že ta možnost tu je. Pandemický zákon měl zajistit, že pokud by se odborníci mýlili v odhadu toho, jak se situace bude vyvíjet, tak abychom měli rychlou možnost zasáhnout,“ vysvětlil poslanec za ODS. Novela pandemického zákona, která mimo jiné prodlužuje jeho účinnost, po dlouhém jednání prošla sněmovnou, ale ve čtvrtek ji vrátil Senát.

„Mně se cesta, kterou vláda připravila, líbí, ale nikdy nemůžu říct, jestli je bezpečná. To tato choroba prostě nedovoluje. Tolik informací o ní nemáme. My nevíme, kdy přijde omikron 2.0 a jestli vůbec přijde, jak zmutuje a jak se bude chovat dál… Vychází se z hlediska pravděpodobnosti, že je to dobré, ale pokud se mě zeptáte, jestli jsem si jist, tak musím odpovědět ne. V medicíně vůbec nic neplatí na sto procent,“ podotkl.

„V každém politickém rozhodování je reakce na názor voličů. Nikdy žádná vláda nemůže jít proti zásadnímu přání voličů,“ tvrdí Svoboda. Podle něj přání voličů této vlády není definováno ničím jiným, než „dělat si, co chci já, bez ohledu na to, co to znamená pro ostatní i pro mě“.

Přiznává, že je to velká změna, na kterou se dívá s velkým údivem. „Tato složka opouští jeden ze základních principů moderní společnosti, tedy že máme vztah k slabým, bezmocným a starým a snažíme se, abychom je uchránili,“ postěžoval si. Svoboda ale doufá, že vláda právě tomuto tlaku nepodlehla.

Poslanec také zdůraznil, že jedna z věcí, kterou musí kabinet změnit, je poskytovat veřejnosti informace, na základě kterých vykonal dané rozhodnutí. „Informaci, kterou vydáme, musí být velmi rozsáhlá a podrobná a musí vysvětlovat důvody, které k rozhodnutí vedly. Já ty důvody znám a byl bych velmi rád, kdyby to vláda sdělila všem. Za každým rozhodnutím musí být informace, proč je takové, jaké je,“ míní.

Důležitou věcí každopádně zůstává vakcinace. „Strategie vlády je postavena na tom, že se předpokládá, že vývoj choroby přesvědčí národ, aby se nechal očkovat. Já pořád věřím, že se lidé nechají očkovat,“ řekl. Podle něj je důležitá diskuse, stejně tak to pořád vysvětlovat a vysvětlovat, až „do úplného omrzení“.

Tak chce i přesvědčit lidi, kteří jsou proti vakcínám. „Budu to dělat tak, jak to dělám denně. Budu je informovat, co očkování dělá. Budu se ptát, proč jsou proti.“ Vláda to podle něj dříve nedělala, teď už ale ano a bude to dělat ještě víc. Je to jediná možná cesta, aby lidé pochopili a byli v souladu s tím, že očkování je řešení, jak ven z této krize, podotknul.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR